Menu Zavřít

Sociální demokraté skončili v Rakousku druzí. Díky korespondenčním hlasům

17. 10. 2017
Autor: čtk

Sociální demokraté (SPÖ) kancléře Christiana Kerna skončili v nedělních předčasných parlamentních volbách v Rakousku na druhém a nikoliv až na třetím, jak se zdálo z prvních předběžných výsledků. Pomohlo jim započítání korespondenčních hlasů.

Sociální demokraté se posunuli na druhé místo v předběžných konečných výsledcích, které v noci na úterý zveřejnilo rakouské ministerstvo vnitra po započítání více než 750 tisíc korespondenčních hlasů. Ani nyní nejsou sice ještě započítány všechny odevzdané hlasy, na pořadí stran se podle agentury APA ale už nic nezmění.

Výsledky po započítání korespondenčních hlasů:

strana procentní zisk mandátů
Lidovci 31,5 62
Sociální demokraté 26,9 52
Svobodní 26,0 51
NEOS 5,3 10
Kandidátka Petera Pilze 4,4 8

Podle prvního předběžného konečného výsledku, který ještě v neděli večer zveřejnilo ministerstvo vnitra, zvítězila ve volbách lidová strana (ÖVP) ministra zahraniční Sebastiana Kurze následovaná protiimigrační Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Sociální demokraté podle nedělního oznámení skončili až třetí, což by bylo poprvé v poválečných dějinách Rakouska.

Během pondělí okrskové volební komise k výsledkům z volebních místností připočítaly i hlasy z korespondenčního hlasování. Těch bylo letos rekordních téměř 759 tisíc. Díky lidem, kteří si zvolili právě tuto formu hlasování, se tak SPÖ nakonec dostala na druhou příčku před FPÖ. Na prvním místě se nic nemění.

Ve čtvrtek ještě budou jednotlivé zemské volební komise sčítat hlasy těch lidí, kteří se rozhodli volit jinde než v místě svého trvalého bydliště. Takových hlasů je ale už jen 36 tisíc, a pořadí již neovlivní. Konečný úřední výsledek bude znám 31. října. Nový parlament se sejde 9. listopadu.

K volbám přišlo 80 procent voličů

Nejvíce křesel v nové Národní radě obsadí lidovci dosavadního ministra zahraničí, jednatřicetiletého Sebastiana Kurze. Podle nyní zveřejněného předběžného výsledku získali 31,5 procenta hlasů a 62 mandátů v 183členné sněmovně. V barvách SPÖ, která získala 26,9 procenta hlasů, v parlamentu usedne 52 poslanců, za FPÖ se ziskem rovných 26 procent pak 51 zákonodárců.

Trojici jmenovaných stran v Národní radě doplní liberálové z NEOS, již získali 5,3 procenta hlasů a obsadí deset křesel, a Kandidátka Petera Pilze, která se 4,4 procenty. Zelení, kteří měli dosud v Národní radě 24 poslanců, zůstali se 3,8 procenty hlasů před branami parlamentu.

BRAND24

Volební účast podle ministerstva vnitra po vyhrocené volební kampani dosáhla 79,4 procenta. Po započtení zbylých 36 tisíc hlasů by podle agentury APA mohla dokonce atakovat hranici 80 procent.

Čtěte také:

Kurz se prodíral davy, Stracheho zdravili hajlováním. Šéfové rakouských stran odvolili

Kurzovi lidovci vyhráli rakouské volby, další pořadí je nejasné. Zelení propadli


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).