Menu Zavřít

Sjezd CDU: Krampová-Karrenbauerová byla připravena skončit, strana se za ni postavila

22. 11. 2019
Autor: čtk

Předsedkyně německých křesťanských demokratů (CDU) Annegret Krampová-Karrenbauerová dnes překvapila své spolustraníky, když jim na sjezdu v Lipsku oznámila, že je připravena okamžitě skončit ve funkci, pokud nenajde dostatečnou podporu pro svou politiku. Sjezd se za ni sice postavil, příhoda ale ukazuje, jak napjatá je v nejsilnější německé politické straně situace po sérii volebních porážek.

O tom, kdo křesťanské demokraty povede, se bude rozhodovat až za rok. Na příštím sjezdu mají také vybrat svého kandidáta na kancléře, řada z nich přitom pochybuje, že by jím měla být právě Krampová-Karrenbauerová.

„Pokud jste toho názoru, že to Německo, jaké ho chci, není to Německo, jak si ho představujete vy, pokud jste toho názoru, že ta cesta, kterou s vámi chci společně jít, není ta cesta, kterou považujete za správnou, tak to dnes vyjádřete. Pak to také dnes skončeme. Tady a teď, dnes,“ řekla Krampová-Karrenbauerová ke slyšitelnému překvapení asi 1000 delegátů.

Ti ale nakonec její téměř hodinu a půl trvající projev ocenili sedmiminutovým potleskem ve stoje, a dali tak jasně najevo, co si - alespoň pro dnešek - myslí o sedmapadesátileté političce, kterou do čela CDU zvolili teprve loni jako nástupkyni kancléřky Angely Merkelové. Ta křesťanské demokraty vedla 18 let.

Krampová-Karrenbauerová, podle níž není možné jen kritizovat, svým projevem rázně reagovala na množící se útoky z posledních týdnů. Někteří křesťanští demokraté jí vyčítali „bezobsažnou politiku“ nebo otevřeně prohlašovali, že by se neměla stát kandidátkou konzervativní unie CDU/CSU na kancléřku pro volby za dva roky. I dnes v projevech některých delegátů zaznívaly požadavky na „jasný profil“ strany nebo „silné vedení“, AKK, jak se jí v Německu přezdívá, ale žádný z předních činitelů k rezignaci přímo nevyzval.


Dobytí Frankfurtu. Lagardeovou čekají v čele Evropské centrální banky politické hry

 Christine Lagardeová


Neučinil tak ani bývalý šéf poslanců CDU/CSU Friedrich Merz, který loni v souboji o post předsedy strany Krampové-Karrenbauerové těsně podlehl. Své stranické šéfce i vládě Merkelové, kterou ještě v říjnu podrobil zdrcující kritice, dnes naopak vyjádřil loajalitu.

Ani tak AKK, která dnes důrazně odmítla jakoukoliv spolupráci se „žháři“ ze strany Alternativa pro Německo (AfD), rozhodně nemá jisté, že se příští rok stane kandidátkou CDU/CSU na kancléřku. Podle aktuálního průzkumu by si to přálo jen 13 procent členů CDU a CSU. Výrazně vyšší podpory (24,5 procenta) se dostalo Merzovi a také Arminu Laschetovi (26 procent), ministerskému předsedovi nejlidnatější německé spolkové země Severního Porýní-Vestfálska.

Nynější německá kancléřka Merkelová, která se funkce ujala přesně před 14 lety, dnes spolustraníkům poděkovala za dlouholetou podporu. Vyjádřila také přesvědčení, že by Německo ve své zahraniční politice - třeba u zemí, jako je Čína a Rusko - mělo dobře vyvažovat hodnoty a zájmy.

Při setrvání Krampové-Karrenbauerové ve funkci předsedkyně dnes hlavní personální změnu představovalo zvolení místopředsedkyně CDU, kterou se stala šestačtyřicetiletá členka Spolkového sněmu Silvia Breherová. Nahradila Ursulu von der Leyenovou, která od prosince povede novou Evropskou komisi.

Čtěte také:

Ilona Švihlíková: Proč Němcům vadí nominace Christine Lagardeové do čela ECB

Světová ekonomika zpomaluje. OECD zhoršila odhad růstu v příštím roce na 2,9 procenta

BRAND24

Ekonomika EU letos poroste podle odhadů, příští rok zpomalí na 1,1 procenta

Recese: už je tady zase

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).