Menu Zavřít

Senátní výbory mají nové předsedy. Fischer povede zahraniční a Drahoš školský

14. 11. 2018
Autor: čtk

Jiří Drahoš a Pavel Fischer povedou senátní výbory. Bývalý předseda Akademie věd Drahoš (za STAN) se dnes stal předsedou výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Diplomat Fischer, který není členem žádné senátorské frakce, ale kandidoval do Senátu s podporou tří nejsilnějších klubů, bude předsedat výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost.

Drahoš v čele školského a kulturního výboru vystřídal lidovce Zdeňka Papouška. Fischer nahradil někdejšího ministra vnitra Františka Bublana, který už v letošních volbách senátorský mandát neobhajoval. Předsednické místo v zahraničním výboru měla podle dohod senátorských frakcí obsadit ODS.

Další z nových senátorů, někdejší místopředseda sněmovního rozpočtového výboru a náměstek plzeňského hejtmana Vladislav Vilímec (ODS) se stal předsedou výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Nahradil sociálního demokrata Jaromíra Strnada.

Zvolení nováčků do čela senátních orgánů není neobvyklé. V minulosti takto stanul například v čele výboru pro záležitosti Evropské unie Václav Hampl (za KDU-ČSL), který tento výbor povede i nadále.

Lékař Marek Hilšer (MHS), tedy třetí z letošních prezidentských kandidátů, kteří byli v říjnu zvoleni do Senátu, bude působit ve výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Také tento výbor získal nového předsedu v osobě lidovce Lumíra Kantora, který nahradil Petera Kolibu (za ANO).


Co ukázaly volby? Komentář Pavla Párala: ODS se vrací do hry o moc

 Páral


Předsednictví výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí zůstalo Zbyňku Linhartovi (STAN), ústavně-právnímu výboru nadále bude předsedat Miroslav Antl (za ČSSD). V čele organizačního výboru bude z titulu funkce předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS), mandátový a imunitní výbor povede bývalý místopředseda Senátu Ivo Bárek (ČSSD).

BRAND24

Ze senátorů, kteří v letošních senátních volbách výrazně uspěli, se bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek (za STAN) stal členem evropského výboru. Do něj zamířil ze školského výboru rovněž zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL), který byl stejně jako Drahoš zvolen už v prvním kole. Náměstek královéhradeckého hejtmana a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) bude v ústavně-právním výboru, někdejší náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht (za Piráty) ve výboru pro veřejnou správu.

Přečtěte si také:

Fischer chce do čela Senátu Hampla, do žádného klubu nevstoupí

Šéfem Senátu by mohl být Kubera, záleží na velikosti klubu ODS

Konec váhání: Hilšer a Drahoš v Senátu vstoupí do klubu Starostů a nezávislých

Senátní volby zůstanou dvoukolové. Australský systém horní komora odmítla

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).