Menu Zavřít

Popřel Babiš holokaust? Lety u Písku podle něj koncentrák nebyly

1. 9. 2016
Autor: Euro

„Byly doby, kdy všichni Romové pracovali“, sdělil občanům ministr financí Andrej Babiš (ANO) podle serveru Aktuálně.cz během své návštěvy na severu Čech. Lety u Písku podle něj koncentrační tábor nebyly. Posílali se tam prý jen lidé, kteří nechtěli pracovat.

„To, co píšou v novinách, ti blbečci, že tábor v Letech byl koncentrák, to je lež, byl to pracovní tábor,“ sdělil Andrej Babiš podle Aktuálně.cz občanům během své návštěvy severočeských regionů. „Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ dodal. „Byly doby, kdy všichni Romové pracovali,“ pochvaloval si.

Poté, co se informace Aktuálně.cz začala šířit na internetu, Babišova reakce na sociálních sítích na sebe nenechala dlouho čekat.

„Ta věta je brutálně vytržená z kontextu. Dovolte, abych to vysvětlit. Mluvil jsem se starousedlíky v Kovářské ulici ve Varnsdorfu, kde sousedí s romskou komunitou. Navštívil jsem tamní romské domy - a to byl opravdu silný zážitek. Takovou špínu a nepořádek jsem nezažil, „ píše šéf ANO na svém Facebookovém profilu a dodává,že v žádném případě nezpochybňuje hrůzy nacismu a Druhé světové války.

Přečtěte si, kdo z politků si pohrával s holokaustem:

Huml: Popírání holokaustu? Detail

 Stanislav Huml (ČSSD)

Popírání holokaustu je ve většině zemí včetně České republiky trestným činem. O táboře v Letech u Písku, kde za Druhé světové války umírali Romové, se dříve v podobném smyslu vyjádřil i podnikatel a současný šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura.

Vyjádření, že se jednalo o tábor pro lidi, kteří se vyhýbali řádné práci, mu tehdy vysloužilo kritiku napříč politickým spektrem. Na Okamuru bylo rovněž podáno trestní oznámení ze strany romských aktivistů.

BRAND24

Podle oficiálních údajů Lety u Písku během Druhé světové války prošlo celkem 1309 osob. Většina z nich putovala do nacistických vyhlazovacích táborů. Přímo v letech přitom zemřelo nejméně 326 osob, většina z nich na tyfus. Z lidí, kteří byli internováni v Letech, jich přežily jen přibližně tři stovky.

V současné době se tam, kde stál tábor, nachází kontroverzní vepřín. Romští aktivisté naléhají na stát, aby jej od soukromého vlastníka odkoupil, zboural a vrátil pietnímu místu důstojnost.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).