Menu Zavřít

Peking: Pro setkání s dalajlamou neexistuje omluva

21. 10. 2017
Autor: čtk

Zahraniční činitelé si nesmějí myslet, že se vymluví ze setkání s exilovým tibetským duchovním vůdcem dalajlamou poukazem na to, že se s ním sešli na soukromém nikoliv oficiálním základě. Za všech okolností reprezentují svou vládu, řekl dnes podle agentury Reuters vysoký čínský představitel. Pro setkání s dalajlamou neexistuje omluva ani výmluva, prohlásil předseda pracovní skupiny pro Tibet čínské komunistické strany Čang I-ťiung.

Čína považuje dalajlamu, který uprchl do exilu v Indii v roce 1959 po nezdařilém povstání proti čínské nadvládě, za nebezpečného separatistu. Nositel Nobelovy ceny za mír naproti tomu říká, že pouze usiluje o opravdovou autonomii pro svou himalájskou vlast.

Dalajlamovy návštěvy v cizině vyvolávají silné rozhořčení Pekingu a stále méně a méně národních vůdců je ochotno se s ním setkat kvůli obavám z důsledků hněvu Číny, konstatuje agentura Reuters. Někteří se nicméně pokusili usmířit si Peking prohlášením, že se s dalajlamou setkávají jako soukromé osoby, nikoliv oficiální činitelé.

„Přestože někteří lidé říkají, že dalajlama je náboženským představitelem a poukazují na to, že jejich vláda se setkání nezúčastnila, to jen činitelé jako jednotlivci - to je nesprávné,“ řekl dnes Čang I-ťiung. Žádná omluva pro setkání s dalajlamou nemůže existovat, zdůraznil.


Čína zastrašuje akademiky, kteří kritizují komunistickou vládu:

Nový nepřítel Číny: Peking zastrašuje akademiky po celém světě

Dalajlama Tändzin Gjamccho v Praze v roce 2016 na konferenci Forum 2000.


Čína se zmocnila kontroly nad Tibetem v roce 1950 při jeho „pokojném osvobození“, jak to označuje. Od té doby vyvíjí tlak na zahraniční vlády, aby se stranily dalajlamy.

Čína trvá na tom, že Tibet je nedílnou součástí jejího území a tvrdě popírá obvinění z porušování lidských práv v Tibetu. Peking tvrdí, že jeho vláda přinesla dříve odlehlému a zaostalému regionu prosperitu, a že plně respektuje náboženská a kulturní práva tibetského lidu.

Dalajlamu vždy přijímal bývalý český prezident Václav Havel. Loni se s dalajlamou setkal v Praze ministr kultury Daniel Herman, což premiér Bohuslav Sobotka označil za soukromou iniciativu členů svého kabinetu. Vrcholní čeští státní činitelé nato vydali prohlášení, že taková setkání nemá být považováno za výraz změny oficiální politiky vůči Číně.

BRAND24

Čtěte dále:

Facebook, Avatar, kasina. Co všechno je v Číně zakázáno?

Zprávy z Číny pro Západ: pomáhají s nimi „asistenti“ placení Pekingem

Disent tolerovat nebudu, řekl čínský prezident obyvatelům Hongkongu

 Carrie Lamová a Si Ťin-pching při uvedení Lamové do funkce správkyně Hongkongu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).