Menu Zavřít

Metnar otočil. Z „degradovaného“ Říhy bude opět náměstek

16. 11. 2020
Autor: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Díky nové systemizaci, která na ministerstvu obrany začne platit od 1. ledna 2021, vznikne sekce právní a veřejných zakázek. Šéfovat jí bude Filip Říha, bývalý náměstek pro vyzbrojování.

Ještě v polovině letošního února se mohlo zdát, že Filip Říha to má na ministerstvu obrany spočítané. Kvůli údajně chybně připraveným podkladům k zakázce na nákup radarů Vera NG a komunikačním problémům mladý náměstek pro vyzbrojování rezignoval. A přestože k odchodu získal i dvanáct měsíčních platů, jak služební zákon definuje konkurenční doložku, s resortem se nerozloučil.

Ministr Lubomír Metnar (za ANO) pro něj našel místo ve svém
kabinetu, kde Říha dodnes působí jako „senior právní poradce“, jak uvádí na
profesním webu LinkedIn. „Předchozí právnička, která na kabinetu působila,
odešla ke konci března na vlastní žádost. Pan Říha je kvalitní právník s praxí,
kterých je v dnešní době nedostatek,“ vysvětluje Marek Vala, mluvčí
ministerstva obrany, jak Říha ke své současné pozici přišel.

Nicméně už od nového roku by Filip Říha, jenž patří do okruhu Metnarových velmi blízkých spolupracovníků, kterým navíc ministr velmi věří, měl opět být náměstkem. Díky vzniku nové resortní sekce. Ta je součástí připravené systemizace ministerstva obrany, jíž bude v nejbližší době schvalovat vláda.

Že se Říha stane náměstkem, týdeníku Euro potvrdili tři
vysoce postavení úředníci ministerské ekonomické sekce a právního odboru. Sám
Filip Říha tuto informaci nepopřel. „Já jsem se vůbec nepodílel na (nové)
systemizaci,“ prohlásil s tím, že na dotazy týdeníku Euro „nemá moc co uvést“.

Příliš sdílné zatím není ani samo ministerstvo. „Novou systemizaci bude možné komentovat teprve poté, co bude projednána a schválena vládou,“ reaguje mluvčí Marek Vala. Ze zjištění týdeníku Euro vyplývá, že Metnar by chtěl s Říhou zopakovat scénář, který s ním provedl už v roce 2018. Tedy, že Filip Říha sekci nejdřív povede z pověření a plnohodnotným náměstkem se stane, až projde výběrovým řízením. Redakce žádala o vyjádření i ministra Metnara, ten však neodpověděl.

BRAND24

Jak vyplývá z informací týdeníku Euro, Petr Vančura, státní tajemník resortu, sestavil novou sekci právní a veřejných zakázek z několika odborů patřících dnes pod sekci ekonomickou, sekci nakládání s majetkem a také pod legislativní odbor. Filip Říha by tak měl nově dohlížet například i na Agenturu hospodaření s nemovitým majetkem, která má na starosti správu a třeba i rekonstrukce armádních budov a areálů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).