Menu Zavřít

Metnar má problém. Přes 10 miliard korun na účtu obrany

16. 10. 2020
Autor: TONDA TRAN / CNC / Profimedia

Ministerstvo obrany je v kleštích. Kvůli pandemii koronaviru mu stojí nákupy, z celoročního balíku na investice přitom stihlo utratit jen třetinu peněz.

Přestože Lubomír Metnar rád zdůrazňuje, kolik zakázek se mu podařilo uzavřít, tentokrát mu v trezoru bobtná velká potíž. Za prvních devět měsíců roku 2020 stihl resort proinvestovat jen 6,41 miliardy korun.

To znamená, že během října, listopadu a prosince musí ministerští úředníci najít způsob, jak využít zbývajících 10,3 miliardy určených na investice.

„Že nejsou peníze čerpány, neznamená, že nejsou v akvizičním procesu,” tvrdí Jan Pejšek, mluvčí ministerstva obrany. “Děláme ale vše pro to, aby na konci roku bylo čerpání rozpočtu co nejvyšší,” dodává.

Je přitom jasné, že podobný akviziční kvapík, jaký v závěru loňska předvedli Metnar a jeho tehdejší náměstek pro vyzbrojování Filip Říha, kdy uzavřeli několik miliardových obchodů, aby ještě do Silvestra odeslali první zálohové platby, se letos kvůli nouzovému stavu opakovat nebude.

„Současná situace ovlivňuje nejen projekt bojových vozidel pěchoty. Nemožnost realizace osobních jednání může vést ke komplikacím či zpoždění i u jiných zakázek,” prohlásil už v pondělí Jan Pejšek.

BRAND24

Dlužno dodat, že resortní úředníci jsou na podzimní utrácení přeborníky. Zatímco letos jim k 30. září zbývalo z celkových 76 miliard korun využít 32 miliard, loni jim k 31. říjnu zbývalo 24 miliard, z nichž nakonec nedokázali utratit 2,8 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).