Menu Zavřít

Konec branné povinnosti v Rusku. Putin slíbil občanům postupný přechod k profesionální armádě

12. 4. 2019
Autor: CC BY 2.0: Michail Kamarov

Ruský prezident Vladimir Putin dnes Rusům slíbil profesionální armádu, branná povinnost se podle ruského vůdce "postupně, postupně" stane minulostí. Ke zrušení odvodů, které se ročně týkají statisíců mladých Rusů, je podle prezidenta zapotřebí čas a odpovídající množství peněz.

„Odvody se postupně, postupně stanou minulostí, je k tomu, pravda, zapotřebí čas a odpovídající financování,“ řekl dnes Putin při setkání s pracovníky raketového koncernu Eněrgomaš. Vzhledem ke stále dokonalejší vojenské technice bude profesionální armáda stále potřebnější. „Tendence (profesionalizace) existuje, touto cestou půjdeme dále,“ slíbil prezident.

Měla by se v Česku znovu zavést branná povinnost?

Ruská armáda má každý rok problém s doplňováním svých řad povolanci, kteří se často dokážou i roky vyhýbat povolávacímu rozkazu v obavě z mnohdy brutálního šikanování v armádních jednotkách. Téměř třetina branců se navíc kvůli neuspokojivému zdravotnímu stavu uniformě vyhne. Těm, kdo se před odvodem skrývají, hrozí podle letos novelizovaného zákona pokuta až 200 tisíc rublů (asi 70 tisíc korun) či až půlroční vězení.

Armáda má přitom v Rusku podle průzkumů tradičně prestiž, v poslední době zejména díky obřím kremelským investicím, které výzbroj ozbrojených sil výrazně modernizují. Pro dvě třetiny Rusů je roční povinná vojenská služba pro mladé pokolení dobrou životní školou. Ruští důstojníci jsou podle většiny dotázaných vysoce morální lidé, z nichž by si mládež měla vzít příklad.

BRAND24

Ruský paradox: stát vyvinul moderní zbraně, armáda na ně ale nemá

 Ruská vojenská přehlídka v Moskvě

Čtěte také:

Generál Pavel varuje: Aktivity Ruska jsou pro Česko větší hrozba než terorismus

Poslední šance pro Rusko, varuje Stoltenberg. NATO už řeší možné dopady rozbití dohody o raketách

Rusko pátou největší ekonomikou světa? Plnění Putinova slibu se opět odkládá

Rusko vyzkoušelo novou superzbraň, raketa dosahuje hyperzvukové rychlosti

Ruská armáda má přes 200 nových mezikontinentálních raket, oznámil ministr obrany Šojgu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).