Menu Zavřít

Bartošek bude kandidovat na předsedu KDU-ČSL. Jurečka a Čunek se rozhodují

22. 10. 2018
Autor: čtk

Současný místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek se bude na březnovém sjezdu ucházet o funkci předsedy lidovců. Kandidaturu zvažuje i první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, na rozhodnutí je ale podle něj ještě čas. Zlínský hejtman a senátor Jiří Čunek se o kandidatuře rozhodne v únoru. Nynější předseda lidovců Pavel Bělobrádek nedávno oznámil, že funkci nebude obhajovat.

Bartoška ve čtvrtek nominovali na svém krajském výboru na předsedu strany jihočeští lidovci. Bartošek poté řekl, že se zatím nerozhodl, zda nominaci přijme. K rozhodnutí dospěl přes víkend. „Na sjezdu KDU-ČSL v březnu 2019 budu kandidovat na předsedu. Moji nominaci podpořila i rodina. Děkuji a jdeme do toho,“ uvedl dnes na twitteru.

Jihočeští lidovci nominovali Bartoška na předsedu už před dvěma roky, tehdy to ale odmítl s tím, že dokud stranu povede Bělobrádek, kandidovat nebude. Kandidaturu zvažuje i Jurečka, zatím ale rozhodnut není. Jako o možném kandidátovi se mluví i o Čunkovi, který se o předsednictví utkal s Bělobrádkem i na sjezdu v roce 2017 a má výraznou podporu ve Zlínském kraji.

Bělobrádek na celostátní konferenci lidovců konané v souvislosti s nedávnými komunálními a senátními volbami oznámil, že už nebude opětovně kandidovat na předsedu. Ve funkci působil od roku 2010. Svých možných nástupců vidí několik, o jménech nechtěl spekulovat. Nehodlá ani žádného kandidáta osobně podpořit.

BRAND24

Jan Bartošek
Členem KDU-ČSL je od roku 2006, místopředsedou strany od prosince 2011. Je absolventem Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, České zemědělské univerzity v Praze a specializačního studia dramaterapie na univerzitě v Olomouci. Pracoval jako terapeut v Terapeutické komunitě Podcestný Mlýn a jako externí pedagog na vysokých školách v Olomouci a Jihlavě. Od října 2013 je poslancem, v minulém volebním období plnil roli místopředsedy Sněmovny. V nedávných volbách byl opětovně zvolen do zastupitelstva Dačic na Jindřichohradecku, je také členem zastupitelstva Jihočeského kraje.

Přečtěte si také:

Vedení ČSSD stojí za Hamáčkem, o Zimolovi se nakonec nehlasovalo

Šéfem Senátu by mohl být Kubera, záleží na velikosti klubu ODS

Hamáček si po volbách chce ujasnit pozici. Širší vedení ČSSD požádá o důvěru

Konec váhání: Hilšer a Drahoš v Senátu vstoupí do klubu Starostů a nezávislých

Co ukázaly volby? Komentář Pavla Párala: ODS se vrací do hry o moc

 Páral

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).