Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Víte, jak sedět, aby vám práce nezničila zdraví?

Nedostatek pohybu a špatné pracovní podmínky vážně ohrožují naše zdraví. To sice všichni…

Můžeme od nového roku očekávat zdražení povinného ručení?

Povinné ručení se díky mnoha změnám v pojišťovnictví bude nejspíše nadále zdražovat.…

Výměna výtahu a potřebná povolení

Životnost výtahu v bytových domech je 15–25 let (doba životnosti je ovlivněna prováděnou…

Restaurace Šupina: okolo Třeboně

Klára Donathová 14. dubna, 06:15  -  Klára Donathová
14. dubna, 06:15

Jihočeská restaurace Šupina už více než dvacet let servíruje místní ryby a dělá to velmi dobře.

Najíst se dobře v Praze nebo Brně není žádné umění. Už v Ostravě to bude trochu problém a mimo velká města je to spíše otázkou dobré přípravy než štěstí. V Třeboni jsou letitou stálicí restaurace Šupina a Šupinka, které mají stejné majitele i menu. Přestože jsem poslední dobou zaznamenala směrem k oběma restauracím kritiku, mé zkušenosti tomu neodpovídají. Když do Třeboně, tak do Šupiny! Věřte mi, před měsícem jsem vyzkoušela podniky v blízkém okolí včetně protějšího pivovaru a žádné dobré gastronomické zážitky jsem si neodvezla.

Šupina vznikla jako první, a tradičně tedy chodíme tam, snad z nostalgie k letitému interiéru s rybářskou tematikou. V hlavní části restaurace je pouhých 25 míst, takže zejména v exponované turistické sezoně doporučuji rezervaci. Silnou stránkou podniku je pozorná a dobře informovaná obsluha.

Čarovala ryba

Zcela nepřekvapivě je nabídka Šupiny postavená na sladkovodních rybách z třeboňského regionu. Najdete v ní samozřejmě kapra, jenž je základem zdejšího nejslavnějšího pokrmu, který už stihly zkopírovat restaurace široko daleko. Recept na křupavé kořeněné kapří hranolky (135 korun předkrm/268 korun hlavní jídlo) pochází právě ze Šupiny. Kousky kapřího masa jsou obaleny ve výrazně kořeněném těstíčku, jehož chuti vévodí česnek. Díky koření a kvalitní rybě v této podobě dokážou kapra konzumovat i ti, kteří se ho na Vánoce v klasickém trojobalu nechtějí ani dotknout. Spolu s hranolky se servíruje teplá žampionovokoprová omáčka, která hranolkům přidává ještě dominantní chuť kopru. Na mě je v tomto jediném jídle chutí až příliš, ale pokud mají česnek a koření maskovat chuť kapra a přiblížit ho jeho zapřísáhlým odpůrcům, fungují skvěle.


Čtěte o putování po gastronomii jihomoravské metropole:

Brno, Brno, restaurací plno


Těm, kterým se po štědrovečerní večeři stýská celý rok, doporučuji rybí polévku s krutony z pečiva s čerstvou petrželkou. Je jemná, plná zeleniny, dochucená petrželovým olejem. V kuchyni ale umějí ještě lepší a sofistikovanější pokrmy. Při poslední návštěvě mě nadchl voňavý uzený pstruh s pečenou i nakládanou červenou řepou, s kopečky zakysané smetany a lískovými oříšky (96 korun).

Trochu diskutabilní jsou tu těžké zimní přílohy, které sice respektují sezonu, ale k rybě ne vždy lákají. Dát si sumce se špeclemi, zelím a slaninovou omáčkou (354 korun) se mi nezdá jako úplně dobrý nápad. Záměna přílohy za jinou tu ale není problém. Pracovat s rybami opravdu umějí, filety jsou vždy správně opečené a šťavnaté, personál dokáže s výběrem poradit, třeba i podle množství kostí. Souboj mezi štikou a candátem vyhrála při naší poslední návštěvě štika, která se rovněž objevila ve speciální nabídce.

Nejen ryby

Nabídka počítá i s těmi hosty, kteří ryby v lásce nemají. Místo candáta, sumce nebo amura si mohou dát třeba měkoučká hovězí líčka se žampiony a křupavou smaženou cibulkou v doprovodu bramborové kaše (333 korun). Chyběla jim snad jen špetka soli navíc. A pokud si v kontrastu s dietní rybou chcete dát něco opravdu tučného, uspokojí vás bůček s bílými fazolemi doplněný o pyré z pečeného jablka (285 korun).

Restaurace Šupina
Valy 155, Třeboň
t: +420 384 721 149
e: info@supina.cz
www.supina.cz
otevřeno: Pá 12.00–22.00, So 11.00–22.00, Ne 11.00–16.00

Přečtěte si další recenze:

Crazy Daisy: bláznivá mixologie

Café Lounge: kavárna se špičkovým jídlem

Taro Restaurant: fine dining po vietnamsku

Mr. HotDoG: nejlepší fast food v Praze. Bez debaty

Levitate Restaurant: koncept zvítězil nad zdravým rozumem

Bistrot 104: vím, kde sever není

Bistro Grils: vůně ohně a výpeku

Sia restaurant: Úspěšná restaurace snadno a rychle

Restaurace Tiskárna: těžká záhada

Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví

QQ Asian Kitchen: Neformální Asie

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie



Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Hypotec?ni? sazby leti? nahoru. Ceny bytu? poprve? vystoupaly nad 3 miliony
Jak moc je opravdu výhodné vaše stavební spoření
10 morových ran české krajiny: sucho a chemie
Jen obyčejná bolest hlavy, nebo migréna?
Přehled slev u stavebních spořitelen: Vyplatí se vůbec?
Auta
Toyota Corolla přichází ve 12. generaci. Prohlédněte si…
Na výstavu Czechbus do Holešovic míří autobusy dvaceti značek
Vše, co jste chtěli vědět o dvouspojkové převodovce DQ200
Na veletrhu e-Salon je k vidění pár novinek a různé elektrické dopravní prostředky (galerie)
Kvíz: Poznáte model auta na fotografii?
Technologie
Raspberry Pi vydává Model 3 A+. Menší verze Pi za 25 $ konečně s novým procesorem
Stáhněte si zdarma strategii Sins of a Solar Empire: Rebellion
Už přicházejí. Sharp Aquos R2 Compact je první mobil se dvěma výřezy
Velký přehled slev na Černý pátek 2018 (průběžně aktualizováno)
Lenovo Legion Y530: herní základ (recenze)
Hry pro příležitostné hráče