Restaurace Šupina
Restaurace Šupina
Autor: Archiv

Restaurace Šupina: okolo Třeboně

Klára Donathová 14. dubna 2018, 06:15  -  Klára Donathová
 Restaurace Šupina
Restaurace Šupina
Autor: Archiv
14. dubna 2018, 06:15

Jihočeská restaurace Šupina už více než dvacet let servíruje místní ryby a dělá to velmi dobře.

Najíst se dobře v Praze nebo Brně není žádné umění. Už v Ostravě to bude trochu problém a mimo velká města je to spíše otázkou dobré přípravy než štěstí. V Třeboni jsou letitou stálicí restaurace Šupina a Šupinka, které mají stejné majitele i menu. Přestože jsem poslední dobou zaznamenala směrem k oběma restauracím kritiku, mé zkušenosti tomu neodpovídají. Když do Třeboně, tak do Šupiny! Věřte mi, před měsícem jsem vyzkoušela podniky v blízkém okolí včetně protějšího pivovaru a žádné dobré gastronomické zážitky jsem si neodvezla.

Šupina vznikla jako první, a tradičně tedy chodíme tam, snad z nostalgie k letitému interiéru s rybářskou tematikou. V hlavní části restaurace je pouhých 25 míst, takže zejména v exponované turistické sezoně doporučuji rezervaci. Silnou stránkou podniku je pozorná a dobře informovaná obsluha.

Restaurace Šupina ( Zdroj: Archiv, Autor: Archiv )

Čarovala ryba

Zcela nepřekvapivě je nabídka Šupiny postavená na sladkovodních rybách z třeboňského regionu. Najdete v ní samozřejmě kapra, jenž je základem zdejšího nejslavnějšího pokrmu, který už stihly zkopírovat restaurace široko daleko. Recept na křupavé kořeněné kapří hranolky (135 korun předkrm/268 korun hlavní jídlo) pochází právě ze Šupiny. Kousky kapřího masa jsou obaleny ve výrazně kořeněném těstíčku, jehož chuti vévodí česnek. Díky koření a kvalitní rybě v této podobě dokážou kapra konzumovat i ti, kteří se ho na Vánoce v klasickém trojobalu nechtějí ani dotknout. Spolu s hranolky se servíruje teplá žampionovokoprová omáčka, která hranolkům přidává ještě dominantní chuť kopru. Na mě je v tomto jediném jídle chutí až příliš, ale pokud mají česnek a koření maskovat chuť kapra a přiblížit ho jeho zapřísáhlým odpůrcům, fungují skvěle.


Čtěte o putování po gastronomii jihomoravské metropole:

Brno, Brno, restaurací plno

Super Panda Circus ( Zdroj: Jiří Alexander Bednář, Autor: Jiří Alexander Bednář )


Těm, kterým se po štědrovečerní večeři stýská celý rok, doporučuji rybí polévku s krutony z pečiva s čerstvou petrželkou. Je jemná, plná zeleniny, dochucená petrželovým olejem. V kuchyni ale umějí ještě lepší a sofistikovanější pokrmy. Při poslední návštěvě mě nadchl voňavý uzený pstruh s pečenou i nakládanou červenou řepou, s kopečky zakysané smetany a lískovými oříšky (96 korun).

Restaurace Šupina ( Zdroj: Archiv, Autor: Archiv )

Trochu diskutabilní jsou tu těžké zimní přílohy, které sice respektují sezonu, ale k rybě ne vždy lákají. Dát si sumce se špeclemi, zelím a slaninovou omáčkou (354 korun) se mi nezdá jako úplně dobrý nápad. Záměna přílohy za jinou tu ale není problém. Pracovat s rybami opravdu umějí, filety jsou vždy správně opečené a šťavnaté, personál dokáže s výběrem poradit, třeba i podle množství kostí. Souboj mezi štikou a candátem vyhrála při naší poslední návštěvě štika, která se rovněž objevila ve speciální nabídce.

Nejen ryby

Nabídka počítá i s těmi hosty, kteří ryby v lásce nemají. Místo candáta, sumce nebo amura si mohou dát třeba měkoučká hovězí líčka se žampiony a křupavou smaženou cibulkou v doprovodu bramborové kaše (333 korun). Chyběla jim snad jen špetka soli navíc. A pokud si v kontrastu s dietní rybou chcete dát něco opravdu tučného, uspokojí vás bůček s bílými fazolemi doplněný o pyré z pečeného jablka (285 korun).

Restaurace Šupina
Valy 155, Třeboň
t: +420 384 721 149
e: info@supina.cz
www.supina.cz
otevřeno: Pá 12.00–22.00, So 11.00–22.00, Ne 11.00–16.00

Přečtěte si další recenze:

Crazy Daisy: bláznivá mixologie

Café Lounge: kavárna se špičkovým jídlem

Taro Restaurant: fine dining po vietnamsku

Mr. HotDoG: nejlepší fast food v Praze. Bez debaty

Levitate Restaurant: koncept zvítězil nad zdravým rozumem

Bistrot 104: vím, kde sever není

Bistro Grils: vůně ohně a výpeku

Sia restaurant: Úspěšná restaurace snadno a rychle

Restaurace Tiskárna: těžká záhada

Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví

QQ Asian Kitchen: Neformální Asie

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie



Čtěte také

Spolumajitel Trinity Bank Radomír Lapčík

Šéf Trinity Bank Lapčík: Stavíme osmý div světa

Každý den budeme vydělávat deset tisíc a pomalu vytvářet majetek, říká šéf a hlavní…

před 3 hodinami

 Sebastian Kurz (vlevo) a Heinz-Christian Strache

Politická krize v Rakousku. Kurz vypověděl koalici s FPÖ, země míří k předčasným volbám

Rakousko spěje k předčasným parlamentním volbám. Jejich vypsání dnes navrhl prezidentovi…

18. května 2019

 Rakouský vicekancléř Heinz-Christian Strache

Rakouský vicekancléř Strache zapletený do aféry státních zakázek rezignoval

Rakouský vicekancléř a předseda protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz…

18. května 2019

Ondřej Stratilík

Politici na nákupech

Když zbrojení ovládnou politické zájmy, je zle.

18. května 2019

 ilustrační foto

Hra na nakupování: armádní kontrakty jsou nad síly hnutí ANO

Vyzbrojovací zakázky nezvládá ani třetí Babišův ministr obrany.

18. května 2019

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Finance
Kdy začínají Češi řešit důchod? V důchodu?
Jakým způsobem spořit na důchod?
Kdy a proč slavíme Den dětí
Stěhujete se? Podívejte se, jak neudělat chybu při přepisu energií
České čekání na medaili je nejdelší v historii
Auta
Retro: Udatný rozvědčík KrAZ 255
Dalším novým modelem Škoda by mohl být Mountiaq. Automobilka si toto jméno zaregistrovala před pár dny
Sedm nejčastějších chyb řidičů při jízdě po dálnici. Neděláte je také?
Kvíz: Poznáte model auta podle těchto detailů?
Újma na zdraví a dopravní nehoda: Jaké lze žádat odškodnění?
Hry pro příležitostné hráče