Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Pomozte ochránit uživatele internetu a zachovat svobodný internet

12. září se bude v Evropském parlamentu hlasovat o evropské směrnici o autorském právu.…

Konference o coworkingu TechoCon 2018

Kanceláře se čím dál rychleji mění, práce v nich stejně tak. Jak funguje moderní…

Konec výmluvám a začátek mluvení anglicky se blíží!

Lidský druh je mistrem ve vymlouvání se. Vymlouváme se na počasí, na únavu, na děti, na…

Restaurace Šupina: okolo Třeboně

Klára Donathová 14. dubna, 06:15  -  Klára Donathová
14. dubna, 06:15

Jihočeská restaurace Šupina už více než dvacet let servíruje místní ryby a dělá to velmi dobře.

Najíst se dobře v Praze nebo Brně není žádné umění. Už v Ostravě to bude trochu problém a mimo velká města je to spíše otázkou dobré přípravy než štěstí. V Třeboni jsou letitou stálicí restaurace Šupina a Šupinka, které mají stejné majitele i menu. Přestože jsem poslední dobou zaznamenala směrem k oběma restauracím kritiku, mé zkušenosti tomu neodpovídají. Když do Třeboně, tak do Šupiny! Věřte mi, před měsícem jsem vyzkoušela podniky v blízkém okolí včetně protějšího pivovaru a žádné dobré gastronomické zážitky jsem si neodvezla.

Šupina vznikla jako první, a tradičně tedy chodíme tam, snad z nostalgie k letitému interiéru s rybářskou tematikou. V hlavní části restaurace je pouhých 25 míst, takže zejména v exponované turistické sezoně doporučuji rezervaci. Silnou stránkou podniku je pozorná a dobře informovaná obsluha.

Čarovala ryba

Zcela nepřekvapivě je nabídka Šupiny postavená na sladkovodních rybách z třeboňského regionu. Najdete v ní samozřejmě kapra, jenž je základem zdejšího nejslavnějšího pokrmu, který už stihly zkopírovat restaurace široko daleko. Recept na křupavé kořeněné kapří hranolky (135 korun předkrm/268 korun hlavní jídlo) pochází právě ze Šupiny. Kousky kapřího masa jsou obaleny ve výrazně kořeněném těstíčku, jehož chuti vévodí česnek. Díky koření a kvalitní rybě v této podobě dokážou kapra konzumovat i ti, kteří se ho na Vánoce v klasickém trojobalu nechtějí ani dotknout. Spolu s hranolky se servíruje teplá žampionovokoprová omáčka, která hranolkům přidává ještě dominantní chuť kopru. Na mě je v tomto jediném jídle chutí až příliš, ale pokud mají česnek a koření maskovat chuť kapra a přiblížit ho jeho zapřísáhlým odpůrcům, fungují skvěle.


Čtěte o putování po gastronomii jihomoravské metropole:

Brno, Brno, restaurací plno


Těm, kterým se po štědrovečerní večeři stýská celý rok, doporučuji rybí polévku s krutony z pečiva s čerstvou petrželkou. Je jemná, plná zeleniny, dochucená petrželovým olejem. V kuchyni ale umějí ještě lepší a sofistikovanější pokrmy. Při poslední návštěvě mě nadchl voňavý uzený pstruh s pečenou i nakládanou červenou řepou, s kopečky zakysané smetany a lískovými oříšky (96 korun).

Trochu diskutabilní jsou tu těžké zimní přílohy, které sice respektují sezonu, ale k rybě ne vždy lákají. Dát si sumce se špeclemi, zelím a slaninovou omáčkou (354 korun) se mi nezdá jako úplně dobrý nápad. Záměna přílohy za jinou tu ale není problém. Pracovat s rybami opravdu umějí, filety jsou vždy správně opečené a šťavnaté, personál dokáže s výběrem poradit, třeba i podle množství kostí. Souboj mezi štikou a candátem vyhrála při naší poslední návštěvě štika, která se rovněž objevila ve speciální nabídce.

Nejen ryby

Nabídka počítá i s těmi hosty, kteří ryby v lásce nemají. Místo candáta, sumce nebo amura si mohou dát třeba měkoučká hovězí líčka se žampiony a křupavou smaženou cibulkou v doprovodu bramborové kaše (333 korun). Chyběla jim snad jen špetka soli navíc. A pokud si v kontrastu s dietní rybou chcete dát něco opravdu tučného, uspokojí vás bůček s bílými fazolemi doplněný o pyré z pečeného jablka (285 korun).

Restaurace Šupina
Valy 155, Třeboň
t: +420 384 721 149
e: info@supina.cz
www.supina.cz
otevřeno: Pá 12.00–22.00, So 11.00–22.00, Ne 11.00–16.00

Přečtěte si další recenze:

Crazy Daisy: bláznivá mixologie

Café Lounge: kavárna se špičkovým jídlem

Taro Restaurant: fine dining po vietnamsku

Mr. HotDoG: nejlepší fast food v Praze. Bez debaty

Levitate Restaurant: koncept zvítězil nad zdravým rozumem

Bistrot 104: vím, kde sever není

Bistro Grils: vůně ohně a výpeku

Sia restaurant: Úspěšná restaurace snadno a rychle

Restaurace Tiskárna: těžká záhada

Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví

QQ Asian Kitchen: Neformální Asie

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie



Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Platíte víc za vlak kvůli slevě pro studenty a důchodce?
Za černý odběr elektřiny jsou vysoké pokuty. Jak se mu vyhnout?
Kdy vzroste rodičovská o 40 tisíc? A koho se zvýšení bude týkat?
Kdy se v ČR zakáží zvířata v cirkusech?
Práva poškozených při dopravní nehodě: kdy se nevyplatí policii nevolat?
Auta
Euro NCAP: Volkswagen Touareg a Audi A6 za pět, Tourneo za…
Kvíz: Víte, kolik dostanete bodů za tyto přestupky?
Za volantem Alpine A110: Svezli jsme se autem, které v ČR jen tak nepotkáte
Bude elektrické retro novou módou? Nejen Peugeot 504 budoucnosti se očividně líbí
Elektrický VW I.D. Buzz Cargo zastane roli řidiče i skladníka. Na trh přijde za tři roky
Technologie
Renault, Nissan a Mitsubishi nahradí svůj infotainment Androidem
Nový ARM procesor pro servery jde na trh: 32jádra Ampere eMAG budou v serverech Lenovo
Nové aktualizace od Microsoftu. Ve Windows 10 v1803 bylo opraveno 54 chyb
Je Windows 10 build 17763 finální vydání? Teď sestoupil do Slow ringu
Skype 8 nabídne pokročilejší správu stavových zpráv a jasnější indikaci aktivity
Hry pro příležitostné hráče