Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Ministerstvo průmyslu poradí, jak podnikat na vnitřním trhu EU

Ministerstvo průmyslu a obchodu zve na cyklus regionálních seminářů Vnitřní trh EU z…

Blíží se oslavy čínského nového roku 2019 ve znamení zemského vepře 25.- 28.1.2019

Široké veřejnosti se v Praze, Ostravě a Olomouci představí nevšední kultura Číny, její…

7 bodů, jak vybrat to správné MBA studium a nenaletět

Každý, koho zajímá celoživotní vzdělávání nebo jehož kariérní metou jsou manažerské…

Restaurace Šupina: okolo Třeboně

Klára Donathová 14. dubna 2018, 06:15  -  Klára Donathová
14. dubna 2018, 06:15

Jihočeská restaurace Šupina už více než dvacet let servíruje místní ryby a dělá to velmi dobře.

Najíst se dobře v Praze nebo Brně není žádné umění. Už v Ostravě to bude trochu problém a mimo velká města je to spíše otázkou dobré přípravy než štěstí. V Třeboni jsou letitou stálicí restaurace Šupina a Šupinka, které mají stejné majitele i menu. Přestože jsem poslední dobou zaznamenala směrem k oběma restauracím kritiku, mé zkušenosti tomu neodpovídají. Když do Třeboně, tak do Šupiny! Věřte mi, před měsícem jsem vyzkoušela podniky v blízkém okolí včetně protějšího pivovaru a žádné dobré gastronomické zážitky jsem si neodvezla.

Šupina vznikla jako první, a tradičně tedy chodíme tam, snad z nostalgie k letitému interiéru s rybářskou tematikou. V hlavní části restaurace je pouhých 25 míst, takže zejména v exponované turistické sezoně doporučuji rezervaci. Silnou stránkou podniku je pozorná a dobře informovaná obsluha.

Čarovala ryba

Zcela nepřekvapivě je nabídka Šupiny postavená na sladkovodních rybách z třeboňského regionu. Najdete v ní samozřejmě kapra, jenž je základem zdejšího nejslavnějšího pokrmu, který už stihly zkopírovat restaurace široko daleko. Recept na křupavé kořeněné kapří hranolky (135 korun předkrm/268 korun hlavní jídlo) pochází právě ze Šupiny. Kousky kapřího masa jsou obaleny ve výrazně kořeněném těstíčku, jehož chuti vévodí česnek. Díky koření a kvalitní rybě v této podobě dokážou kapra konzumovat i ti, kteří se ho na Vánoce v klasickém trojobalu nechtějí ani dotknout. Spolu s hranolky se servíruje teplá žampionovokoprová omáčka, která hranolkům přidává ještě dominantní chuť kopru. Na mě je v tomto jediném jídle chutí až příliš, ale pokud mají česnek a koření maskovat chuť kapra a přiblížit ho jeho zapřísáhlým odpůrcům, fungují skvěle.


Čtěte o putování po gastronomii jihomoravské metropole:

Brno, Brno, restaurací plno


Těm, kterým se po štědrovečerní večeři stýská celý rok, doporučuji rybí polévku s krutony z pečiva s čerstvou petrželkou. Je jemná, plná zeleniny, dochucená petrželovým olejem. V kuchyni ale umějí ještě lepší a sofistikovanější pokrmy. Při poslední návštěvě mě nadchl voňavý uzený pstruh s pečenou i nakládanou červenou řepou, s kopečky zakysané smetany a lískovými oříšky (96 korun).

Trochu diskutabilní jsou tu těžké zimní přílohy, které sice respektují sezonu, ale k rybě ne vždy lákají. Dát si sumce se špeclemi, zelím a slaninovou omáčkou (354 korun) se mi nezdá jako úplně dobrý nápad. Záměna přílohy za jinou tu ale není problém. Pracovat s rybami opravdu umějí, filety jsou vždy správně opečené a šťavnaté, personál dokáže s výběrem poradit, třeba i podle množství kostí. Souboj mezi štikou a candátem vyhrála při naší poslední návštěvě štika, která se rovněž objevila ve speciální nabídce.

Nejen ryby

Nabídka počítá i s těmi hosty, kteří ryby v lásce nemají. Místo candáta, sumce nebo amura si mohou dát třeba měkoučká hovězí líčka se žampiony a křupavou smaženou cibulkou v doprovodu bramborové kaše (333 korun). Chyběla jim snad jen špetka soli navíc. A pokud si v kontrastu s dietní rybou chcete dát něco opravdu tučného, uspokojí vás bůček s bílými fazolemi doplněný o pyré z pečeného jablka (285 korun).

Restaurace Šupina
Valy 155, Třeboň
t: +420 384 721 149
e: info@supina.cz
www.supina.cz
otevřeno: Pá 12.00–22.00, So 11.00–22.00, Ne 11.00–16.00

Přečtěte si další recenze:

Crazy Daisy: bláznivá mixologie

Café Lounge: kavárna se špičkovým jídlem

Taro Restaurant: fine dining po vietnamsku

Mr. HotDoG: nejlepší fast food v Praze. Bez debaty

Levitate Restaurant: koncept zvítězil nad zdravým rozumem

Bistrot 104: vím, kde sever není

Bistro Grils: vůně ohně a výpeku

Sia restaurant: Úspěšná restaurace snadno a rychle

Restaurace Tiskárna: těžká záhada

Bistro Kaprova: večeře v knihkupectví

QQ Asian Kitchen: Neformální Asie

Cukrárna Myšák: Jen pro ten dnešní den

Málo známá Korea

Nostress: žádný stres, jen dobré jídlo

Mezi domky, mezi poli

Velká úroda v pražském Grand Cru

Cicala Trattoria: stará dobrá Itálie



Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Kdo vlastní české hokejové kluby?
Co všechno ovlivnilo zvýšení minimální mzdy letos v lednu?
Vrácení daní 2019 - kdy dostanete daňový přeplatek?
Změny v oddlužení a nezabavitelné minimum v roce 2019
Proč není čistá voda skutečně čistá?
Auta
Škoda Scala je o 70 tisíc dražší než Rapid. Jak si ale…
Mercedes-Benz v ČR opět jedničkou
Videodojmy: Ford Mustang Bullitt
Galerie: Podívejte se, jak v průběhu času rostly ledvinky na BMW řady 7
Nejvíce a nejméně prodávané značky na evropském trhu v roce 2018: VW je suverénní
Technologie
Facebook odstranil stovky manipulativních stránek a účtů ovládaných Ruskem
KVÍZ: Jak dobře znáte seriál Přátelé?
Televizory Sony pro rok 2019: první 8K a dva OLEDy
Proč není čistá voda skutečně čistá?
WD Black SN750: nové highendové NVMe moduly od Western Digital s chladičem EKWB
Hry pro příležitostné hráče