Menu Zavřít

Víte, kde se natáčel velkolepý seriál Game of Thrones?

10. 4. 2019
Autor: shutterstock.com

Po dvou letech, kdy filmaři udržovali fanoušky Game of Thrones v neustálém napětí, se tento veleúspěšný seriál pomalu ale jistě chýlí ke svému konci. Někteří lidé jsou z toho smutní, jiní se naopak nemohou dočkat napínavého závěru. Kdo nakonec vítězně usedne na železný trůn, se ukáže až za pár týdnů. Chcete si prozatím zkrátit čas? Prohlédněte si dechberoucí lokace, kde se jeden z nejoblíbenějších seriálů současnosti natáčel.

Ačkoli záběry ve Hře o trůny často působí jako z jiného světa, nejedná se pouze o technicky dokonalé počítačové animace. Jedinečné seriálové scenérie se natáčely po celé Evropě a jako předlohu pro rozmanité krajiny Západozemí filmaři využili reálné středověké hrady, divoké lesy, zapadlé uličky starobylých měst i strmé horské masivy.

Severní Irsko

Mezi nejdůležitější lokace při tvorbě seriálu Game of Thrones samozřejmě patří hlavní štáb, který najdete ve městě Belfast. Tam se natáčela většina interiérových záběrů z Rudé bašty a Velkého Baelorova septa, ale také železný trůn nebo třeba trůní sál Daenerys Targaryen.

Dalším významným místem je Zimohrad, kde v seriálu sídlí rod Starků a také král Severu. Veškeré jeho exteriéry se natáčely na hradě s názvem Castle Ward, který poznáte především podle jeho typického nádvoří. Několik minut jízdy severně od Belfastu zase najdete starý opuštěný lom, kde vyrostl ikonický Černý hrad.

Nedotčená krajina Severního Irska však poskytla prostor také pro mnoho dalších dechberoucích záběrů. Úvodní scéna, kde Eddard Stark popraví zběha z Noční hlídky, se natáčela na kopcích a vřesovištích v malebné obci Cairncastle. Nezapomenutelná je i scéna, kdy Arya v chlapeckém převleku prchá bukovou alejí z Králova přístaviště. Toto nádherné stromořadí s názvem The Dark Hedges se řadí mezi nejkrásnější přírodní klenoty Severního Irska.

Skotsko

Pilotní epizoda seriálu Game of Thrones se odehrává převážně na Zimohradu. Záběry tohoto majestátního sídla se natáčely v okolí středověké tvrze s názvem Doune Castle. Ačkoli ji tvůrci využili jako úplně první pohled na Zimohrad, později se sem již nevrátili. Tuto stavbu si ale můžete pamatovat také z klasické adaptace Ivanhoe, objevila se ale i ve filmu Monty Python a Svatý Grál nebo v seriálu Cizinka.

Island

Pověstmi opředené krajiny severně od Zdi se natáčely na Islandu, kde není nouze o ledové kopce a výhledy jako z pohádky. Herci se podívali například do Národního parku Vatnajökull, jehož součástí je také ledovec Svínafellsjókull, který posloužil jako sídlo Noční hlídky. Když se v sedmé sérii Ohař zadíval do plamenů a uviděl horu, která mu svým tvarem připomněla hrot šípu, ve skutečnosti se jednalo o vrchol s názvem Kirkjufell.

Pokud byste chtěli vidět, kde se se svými bojovníky proháněl Mance Nájezdník, musíte navštívit okolí jezera Mývatn. Tam se nachází i nádherná jeskyně Grjótagjá známá především díky milostné scéně Jona Sněha a Ygritte. Mezi nejkrásnější seriálové lokace, která učarovala tvůrcům i fanouškům, ale rozhodně patří také pláž Vík s černým pískem.

Chorvatsko

Jestli hledáte místo, které seriál Hra o trůny opravdu proslavil, je to beze sporu Dubrovník. Legendární Královo přístaviště, kde sídlí králové a královny celého Západozemí, chce totiž vidět každý správný fanoušek. Dubrovník si tvůrci seriálu vybrali především kvůli monumentálním kamenným zdem, které město obklopují a dodávají tak scénám z hlavního města tu správnou atmosféru.

Do Dubrovníku v současné době pravidelně míří tisíce fanoušků a můžete si zde dokonce zaplatit profesionálního průvodce, který vám ukáže všechna nejznámější místa. Turisté ale často vyhledávají také další oblíbené seriálové lokace. Ty zahrnují například arboretum Trsteno, kde si často povídala Sansa s Margaery Tyrell, ostrov Lokrum nebo Diokleciánův palác ve Splitu.

Španělsko

Mezi nejkrásnější sluncem zalitá místa, kam se štáb Game of Thrones podíval, patří zajisté natáčecí lokace ve Španělsku. Nachází se zde například residence rodu Tyrellů s názvem Vysoká zahrada, které tvůrci umístili do pevnosti Castillo de Almodóvar del Río. Vodní zahrady v Dorne, kde sídlí Martellové, zase najdete v přepychovém sevillském paláci Alcázar.

Fanoušci si oblíbili také Dračí kámen, kam v sedmé sérii zamířila Daenerys se svou družinou a kde se Jon Sníh poprvé spatřil draky. Ve skutečnosti se jedná o ostrůvek s názvem Gaztelugatxe, který leží na Biskajském pobřeží. Pokud jste fanoušky Dothraků, kteří se rádi prohánějí na koních po širokých pouštních pláních, zajeďte se podívat do přírodní rezervace Bardenas Reales.

Malta

Nádhernou 50 metrů vysokou vápencovou skalní bránu, kde se konala svatba Daenerys Targaryen a Khala Droga, byste dnes už hledali marně. Tomuto přírodnímu zázraku, který se nachází na maltském ostrově Gozo, se říkalo Azurové okno a stal se kulisou mnoha známých filmů. V roce 2017 se ale celý oblouk bohužel zřítil do moře.

Stále se ovšem můžete jet podívat do města Mdina, kde se nachází honosná brána, kterou jste mohli vidět v první sérii. Filmaři ji vybrali jako místo, kudy lady Catelyn Stark společně se Serem Rodrikem vjíždí do Králova přístaviště, aby vyšetřili útok na Brana.

BRAND24

Maroko

Pokud by vás zajímalo, kde hledat tři starobylá města ze Zálivu otrokářů, musíte se vydat do Maroka. Důležitou roli v životě Daenerys sehrál hlavně Astapor, na tomto místě totiž vykoupila armádu Neposkvrněných. Filmaři pro tuto lokaci zvolili pobřežní město Essaouira, které se může pochlubit kombinací evropské a arabské architektury.

V Maroku se mimo jiné nachází také seriálové město Yunkai. To ztvárnila tradiční opevněná vesnice Aït-Ben-Haddou, která se díky svému starobylému vzhledu objevila také ve filmech Gladiátor, Mumie nebo třeba Princ z Persie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).