zavřít

Ty to zvládneš.cz - ZDRAVOTNÍ STAV ŘIDIČŮ



Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Británie představí na EXPO 2020 interaktivní Pavilon poezie

Britský pavilon se na světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji stane místem, z něhož…

Rozhovor: K čemu je dobré vzdělání LL.M. a MBA?

Tituly MBA či LL.M. za jménem poutají pozornost. Absolvováním profesního vzdělání si…

Vybíráte vysokozdvižné vozíky? Prověřte si, jak je to s jejich servisem

Dobré zařízení nestačí. U manipulační techniky to platí rovněž. Důležitý je i kompletní…

 Bistro Kostelní 16 na Letné
Bistro Kostelní 16 na Letné
Autor: Hynek Glos/Euro

Bistro Kostelní 16: trochu punk a trochu fine dining

Holec 17. září 2017, 07:00  -  Petr Holec
 Bistro Kostelní 16 na Letné
Bistro Kostelní 16 na Letné
Autor: Hynek Glos/Euro
17. září 2017, 07:00

Na Letné otevřelo nové bistro. Není hipsterské a skvěle se tu najíte. Svou náladou vás přenese do 90. let.

Dlouho se mi nestalo, abych měl při pohledu do menu takové dilema. A ne proto, že bych si nemohl vybrat jídlo. Naopak: menu nového bistra na Letné pojmenovaného prostě podle jeho adresy Kostelní 16, které v postranní ulici u parku otevřelo před třemi měsíci, jako by bylo celé degustační. Jenže není, takže si z foie gras, tataráku z black angusu s dresinkem Rossini, tataki z tuňáka, šunky Ibérico, grilované chobotnice, kachního prsa Magret nebo hovězího entrecotu a plumy Ibérico bohužel musíte vybrat.

Nemusíte s tím chvátat. V suterénním bistru s malou zahrádkou nikdo nikam nespěchá, nejde o žádný rychloobrátkový podnik. Kostelní 16 mě svou klidnější a současně kosmopolitní mladou atmosférou po dlouhé době melancholicky přeneslo do mládí v 90. letech, kdy ještě nikdo nikam nepospíchal, protože se zdálo, že všichni máme moře času.

Něco z té doby má tenhle nový podnik i designem interiéru. Nábytek je zde stylový a pohodlný, atmosféru ale udává i lehká ledabylost prostoru, z níž na vás nevanou zbytečně utracené miliony, které pak chybějí v kuchyni.

A trochu punku v sobě má i zdejší studentská obsluha. Určitě je pozorná i vstřícná, současně ale nepředstírá profesionální všeznalost. Když něco neví, prostě to přizná.

Když ovšem chcete maso ze zdejšího grilu i v mrtvém odpoledním mezičase, zařídí vám to u šéfkuchaře.

Ten však punk není, jak poznáte i z menu. Majitelka bistra Markéta Černá, jež chtěla původně podnik otevřít v dolních Holešovicích, ho našla až ve Španělsku. To stále trápí vysoká nezaměstnanost, takže i Praha je najednou atraktivní.

A aby toho nebylo málo, je šéfkuchař původem Francouz, což částečně vysvětluje i moderní menu, jež se svou sofistikovaností, ovšem bez cen, občas blíží fine diningu. „Jsme tady taková babylonská věž, domluvíme se mezi sebou dvanácti jazyky,“ popisuje své bistro Černá.

Žádné pochybnosti

Objednal jsem tataki z tuňáka (275 korun), hovězí tatarák s dresinkem Rossini (245 korun) a grilovanou vepřovou plumu s bramborovou kaší (255 korun). A na začátek i sklenku moravského Sauvignonu blanc, z nějž se nechtěně vyklubala lehce strašidelná nasládlá a současně pekelně kyselá limonáda s viskozitou dezertního vína. Ve skutečnosti jde o polosuché víno, které v menu mezi těmi rozlévanými dnes úplně nečekáte.

To vlastně nakonec bylo i jediné „nedorozumění“, protože vše ostatní je v Kostelní 16 velmi jasné: kombinace i aranžmá jídel dávají smysl a nepřipouštějí žádné nejasnosti, šéfkuchař se v kuchyni místo práce nedívá na fotbal. Na talíři prostě nic nechybí ani nepřebývá, takhle má vypadat moderní bistro. Tataki z tuňáka jsou čtyři tmavě růžové a šťavnaté plátky čerstvé ryby ležící na horkých řasách wakame. Mírnou citrusovou svěžest jim dodává ponzu, zatímco hlavní chutí lehkého předkrmu je jemně vláčná ryba. Jídlo nepotřebuje nic víc. Snad jen čerstvý chleba, pro který v bistru chodí do nedaleké pekárny.

Tatarák z hovězího black angus svrchu poctivě zdobí žloutek. Ten dává jinak delikátnímu tataráku s lehce kyselým dresinkem hutnost, o zbytek se případně postará čerstvý toastovaný chléb se stroužky česneku a také rukola. Rozlévaným vínům sice dominují tuzemská, k hovězímu tataráku se ale perfektně hodí lehčí červená crianza. A stejně tak i ke grilované vepřové plumě ibérico. Právě gril na dřevěné uhlí vyžadující komín je důvodem, proč Černá skončila zrovna v Kostelní 16; jinde prostě gril v domě nechtěli.

Je dobře, že to nevzdala. Zdejší šéfkuchař to s grilem i masem evidentně umí, lepší vepřové jsem dlouho nejedl. Sice se musel ujistit, že maso fakt nechci téměř propéct, protože Češi ho milují „well done“, tedy dobře zničené. Odměnou mi bylo fantasticky jemné, šťavnaté a z grilu okouřené vepřové, podávané s bramborovou kaší i s pečeným česnekem a chřestem. A pokud jde o pečený česnek, ten na talíři vůbec nevidíte; jeho chuť se do jídla prostě vpije, takže ji jen lehce cítíte v puse.

Dost bylo hipsterů

„Nechtěli jsme být hipsterský podnik, na Letné už jich je dost,“ vysvětlila mi mladá číšnice, proč v Kostelní 16 mají poctivé espreso, a navíc ještě ne hipstersky kyselé. Díkybohu!

Vypil jsem espreso, snědl lehce ledový ovocný sorbet a i po čtyřchodové nedegustační hostině se cítil čerstvě. V Holešovicích i Karlíně teď bistra otevírají jako kdysi herny, zdaleka ne všechny si ale zaslouží naše peníze. Kostelní 16 určitě patří mezi ty nejlepší.

Výběr z jídelního lístku
Středomořský salát (tuňák, grilované papriky, červená cibulka a mix salátů) 185 Kč
Salát z grilovaných lilků a sýru feta (kapary, cherry rajčata, gel z řepy a mix salátů) 155 Kč
Polévka se skelnými nudlemi (domácí vývar, zelená cibulka, miso) 75 Kč
Slávky Kostelní 16 (bílé víno, chilli, mandlová omáčka) 255 Kč
Grilovaná zelenina (sezoní zelenina, brambor, omáčka ze zakysané smetany) 155 Kč
Grilovaná mořská ryba (dle denní nabídky) (salát, bulgur, citrusové plody) 355 Kč
Grilovaná chobotnice (pečené brambory, rukola a pimienton) 355 Kč
Grilovaná vepřová pluma (chřest, bramborové pyré s pečeným česnekem) 255 Kč


Čtěte také

Události  Zbraně - ilustrační foto

Největším světovým výrobcem zbraní zůstávají USA. Čína se posunula před Rusko

Čína je druhým největším výrobcem zbraní na světě, za Spojenými státy. Na třetí příčku…

27. ledna 2020

Události Těžba železné rudy, ilustrační foto

Plundrování planety stoupá. Těží se stále více zdrojů, recykluje se ale jen devět procent

Lidstvo spotřebovává stále více přírodních zdrojů. Množství vytěžených surovin přesáhlo 1…

27. ledna 2020

Radovan Vítek

Vítkova CPI investovala do vlastníka kanceláří v Polsku a Rumunsku. Získala šestiprocentní podíl

Společnosti CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka získala zhruba šestiprocentní…

27. ledna 2020

 Prezident Ekvádoru Lenín Moreno

Staline, vynes koš. Ekvádor zasáhla móda bizarních křestních jmen

V jihoamerické zemi tíhnoucí k socialismu dostává mnoho dětí jméno Lenin nebo Stalin. V…

27. ledna 2020

Ondřej Stratilík

Šest smutných roků. Obrana stále rozdýchává Stropnického nicnedělání

Tento týden si připomínáme jedno neveselé výročí. Ve čtvrtek 29. ledna to bude už šest…

27. ledna 2020

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Komentáře

Finance
Sleva na manželku (manžela) 5x jinak
Termín pro odevzdání daňového přiznání: v roce 2020?
Lze požadovat odškodné při havárii vozidel MHD?
Penzisté a platba sociálního pojištění
Zvýšení minimální mzdy daňovým pohledem
Auta
Nové Caddy a Caddy Cargo se představí už v únoru
Chytré dálnice jsou nebezpečné, zjistili Britové. Zahynulo na nich už 38 lidí
Kvíz: Poznáte správně modely aut z těchto detailů?
Elektronické dálniční známky měly špiclovat řidiče. Nikdo nezaručí, že nebudou
Fiat vylepšil svůj zábavní systém. Je rychlejší a umí reagovat na hlas
Hry pro příležitostné hráče