Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Průmysl není jen továrna s komínem

Proběhla konference k tématu podpora kulturních a kreativních průmyslů.

Potřebujete pro své plány peníze skutečně rychle? Rychlá půjčka to umí

Rychlá půjčka bývá obvykle spojována spíše s mini úvěry na pár dnů, které sjednáte online…

Vychází druhý díl sběratelské lahůdky Kronika první republiky 1919

Na půdě České národní banky byla slavnostně představena Kronika první republiky, díl 1919…

 Bistro Kostelní 16 na Letné
Bistro Kostelní 16 na Letné
Autor: Hynek Glos/Euro

Bistro Kostelní 16: trochu punk a trochu fine dining

Holec 17. září 2017, 07:00  -  Petr Holec
 Bistro Kostelní 16 na Letné
Bistro Kostelní 16 na Letné
Autor: Hynek Glos/Euro
17. září 2017, 07:00

Na Letné otevřelo nové bistro. Není hipsterské a skvěle se tu najíte. Svou náladou vás přenese do 90. let.

Dlouho se mi nestalo, abych měl při pohledu do menu takové dilema. A ne proto, že bych si nemohl vybrat jídlo. Naopak: menu nového bistra na Letné pojmenovaného prostě podle jeho adresy Kostelní 16, které v postranní ulici u parku otevřelo před třemi měsíci, jako by bylo celé degustační. Jenže není, takže si z foie gras, tataráku z black angusu s dresinkem Rossini, tataki z tuňáka, šunky Ibérico, grilované chobotnice, kachního prsa Magret nebo hovězího entrecotu a plumy Ibérico bohužel musíte vybrat.

Nemusíte s tím chvátat. V suterénním bistru s malou zahrádkou nikdo nikam nespěchá, nejde o žádný rychloobrátkový podnik. Kostelní 16 mě svou klidnější a současně kosmopolitní mladou atmosférou po dlouhé době melancholicky přeneslo do mládí v 90. letech, kdy ještě nikdo nikam nepospíchal, protože se zdálo, že všichni máme moře času.

Něco z té doby má tenhle nový podnik i designem interiéru. Nábytek je zde stylový a pohodlný, atmosféru ale udává i lehká ledabylost prostoru, z níž na vás nevanou zbytečně utracené miliony, které pak chybějí v kuchyni.

A trochu punku v sobě má i zdejší studentská obsluha. Určitě je pozorná i vstřícná, současně ale nepředstírá profesionální všeznalost. Když něco neví, prostě to přizná.

Když ovšem chcete maso ze zdejšího grilu i v mrtvém odpoledním mezičase, zařídí vám to u šéfkuchaře.

Ten však punk není, jak poznáte i z menu. Majitelka bistra Markéta Černá, jež chtěla původně podnik otevřít v dolních Holešovicích, ho našla až ve Španělsku. To stále trápí vysoká nezaměstnanost, takže i Praha je najednou atraktivní.

A aby toho nebylo málo, je šéfkuchař původem Francouz, což částečně vysvětluje i moderní menu, jež se svou sofistikovaností, ovšem bez cen, občas blíží fine diningu. „Jsme tady taková babylonská věž, domluvíme se mezi sebou dvanácti jazyky,“ popisuje své bistro Černá.

Žádné pochybnosti

Objednal jsem tataki z tuňáka (275 korun), hovězí tatarák s dresinkem Rossini (245 korun) a grilovanou vepřovou plumu s bramborovou kaší (255 korun). A na začátek i sklenku moravského Sauvignonu blanc, z nějž se nechtěně vyklubala lehce strašidelná nasládlá a současně pekelně kyselá limonáda s viskozitou dezertního vína. Ve skutečnosti jde o polosuché víno, které v menu mezi těmi rozlévanými dnes úplně nečekáte.

To vlastně nakonec bylo i jediné „nedorozumění“, protože vše ostatní je v Kostelní 16 velmi jasné: kombinace i aranžmá jídel dávají smysl a nepřipouštějí žádné nejasnosti, šéfkuchař se v kuchyni místo práce nedívá na fotbal. Na talíři prostě nic nechybí ani nepřebývá, takhle má vypadat moderní bistro. Tataki z tuňáka jsou čtyři tmavě růžové a šťavnaté plátky čerstvé ryby ležící na horkých řasách wakame. Mírnou citrusovou svěžest jim dodává ponzu, zatímco hlavní chutí lehkého předkrmu je jemně vláčná ryba. Jídlo nepotřebuje nic víc. Snad jen čerstvý chleba, pro který v bistru chodí do nedaleké pekárny.

Tatarák z hovězího black angus svrchu poctivě zdobí žloutek. Ten dává jinak delikátnímu tataráku s lehce kyselým dresinkem hutnost, o zbytek se případně postará čerstvý toastovaný chléb se stroužky česneku a také rukola. Rozlévaným vínům sice dominují tuzemská, k hovězímu tataráku se ale perfektně hodí lehčí červená crianza. A stejně tak i ke grilované vepřové plumě ibérico. Právě gril na dřevěné uhlí vyžadující komín je důvodem, proč Černá skončila zrovna v Kostelní 16; jinde prostě gril v domě nechtěli.

Je dobře, že to nevzdala. Zdejší šéfkuchař to s grilem i masem evidentně umí, lepší vepřové jsem dlouho nejedl. Sice se musel ujistit, že maso fakt nechci téměř propéct, protože Češi ho milují „well done“, tedy dobře zničené. Odměnou mi bylo fantasticky jemné, šťavnaté a z grilu okouřené vepřové, podávané s bramborovou kaší i s pečeným česnekem a chřestem. A pokud jde o pečený česnek, ten na talíři vůbec nevidíte; jeho chuť se do jídla prostě vpije, takže ji jen lehce cítíte v puse.

Dost bylo hipsterů

„Nechtěli jsme být hipsterský podnik, na Letné už jich je dost,“ vysvětlila mi mladá číšnice, proč v Kostelní 16 mají poctivé espreso, a navíc ještě ne hipstersky kyselé. Díkybohu!

Vypil jsem espreso, snědl lehce ledový ovocný sorbet a i po čtyřchodové nedegustační hostině se cítil čerstvě. V Holešovicích i Karlíně teď bistra otevírají jako kdysi herny, zdaleka ne všechny si ale zaslouží naše peníze. Kostelní 16 určitě patří mezi ty nejlepší.

Výběr z jídelního lístku
Středomořský salát (tuňák, grilované papriky, červená cibulka a mix salátů) 185 Kč
Salát z grilovaných lilků a sýru feta (kapary, cherry rajčata, gel z řepy a mix salátů) 155 Kč
Polévka se skelnými nudlemi (domácí vývar, zelená cibulka, miso) 75 Kč
Slávky Kostelní 16 (bílé víno, chilli, mandlová omáčka) 255 Kč
Grilovaná zelenina (sezoní zelenina, brambor, omáčka ze zakysané smetany) 155 Kč
Grilovaná mořská ryba (dle denní nabídky) (salát, bulgur, citrusové plody) 355 Kč
Grilovaná chobotnice (pečené brambory, rukola a pimienton) 355 Kč
Grilovaná vepřová pluma (chřest, bramborové pyré s pečeným česnekem) 255 Kč


Čtěte také

Události Přírodní rezervace Suchý vrch, ilustrační foto

Kůrovec se rozšířil do všech krajů. Vlasníci mohou odložit zalesnění holin

Území mimořádně zasažená kůrovcem jsou už v každém kraji v zemi. Lesníci na takových…

před 1 hodinou

Sklady s kovy, které schraňuje Správa státních hmotných rezerv (SSHR)

Lithium, tantal, jaderné palivo. Stát připravuje novou koncepci hmotných rezerv

Stát chce do 31. března 2020 připravit novou koncepci řízení, práce a nakládání se…

před 2 hodinami

 Bosch, ilustrační foto

Bosch vybaví své závody 5G sítí

Německo umožní průmyslovým podnikům vybudovat lokální 5G sítě. O licenci pro dvě lokality…

před 2 hodinami

Adventní kalendář firmy Lovehoney, ilustrační foto

Jak se napakovat na adventu. Kromě čokoládových kalendářů i gin, šperky a vibrátory

Tradiční adventní kalendáře obsahují čokoládu, aby zkrátily čekání dětem na příchod…

před 3 hodinami

 Právník Ondřej Dostál

Autor ústavní stížnosti Dostál: Systém financování zdravotní péče je potřeba zbořit

Ondřej Dostál se podílel na ústavní stížnosti skupiny senátorů na úhradovou vyhlášku,…

před 3 hodinami

Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Komentáře

Finance
Výše alimentů se mění s věkem dítěte. Jak a kde o ně žádat?
Chceme, aby studenti neplýtvali časem a firmy penězi, propojujeme je smysluplně, říkají zakladatelé Xflow
Kolik si do konce roku vložit na penzijko, stavebko a životko?
Jak připravit auto na zimu
Stres je všudypřítomný. Jak se jej zbavit?
Auta
James Bond je zpět. V No time to die se ukáže nový Defender…
Video: Podívejte se, co přesně se stane, když přehlédnete retardér (a brzdíte na poslední chvíli)
Detailní cenové srovnání: Škoda Octavia Combi 2020 vs. Ford Focus vs. Hyundai i30 a tři další auta
Krásná Alfa Romeo 2600 Sprint byla v 60. letech postrachem mafiánů
Nová studie ukázala, že výroba baterií je ekologičtější. Je to definitivní vítězství elektromobilů?
Hry pro příležitostné hráče