Menu Zavřít

10 nejdražších soch, které byly kdy prodány na aukci

5. 8. 2019
Autor: shutterstock.com

Sochy již od nepaměti patří mezi předměty, za které jsou sběratelé umění ochotni zaplatit ty nejvyšší částky. Jelikož tato díla oživují modelované předměty způsobem, na který jsou jiné umělecké formy krátké, sochy slavných mistrů se na aukcích pravidelně prodávají za miliony dolarů. Podívejte se, které z nich patří mezi nejdražší na světě.


10. místo – Grande tête mince

Bronzovou sochu s názvem Grande tête mince vytvořil roku 1954 slavný švýcarský umělec Alberto Giacometti, který je právem považován za jednoho z nejvýznamnějších sochařů 20. století. Jedná se o 65 centimetrů vysokou mužskou bustu, která sběratele umění fascinuje svými neobvyklými proporcemi. Při pohledu zepředu si totiž můžete všimnout, že zobrazená mužská hlava je podivně velká a tenká.

Grande tête mince

Dlouhou dobu byla socha Grande tête mince, která je v uměleckém světě známá také jako Grande tête tranchante nebo Grande tête de Diego, součástí soukromé sbírky Sidneyho a Frances Brodyových. Když oba zemřeli, newyorský aukční dům Christie´s získal práva prodat některá z jejich nejcennějších děl včetně této busty a známých obrazů, které vytvořili umělci jako Picasso, Modigliani, Degas či Renoir.

Během aukce, jež proběhla 4. května 2010, sochu do soukromého vlastnictví získal anonymní sběratel umění. Zaplatil za ni částku 53,3 milionu amerických dolarů, což tehdy bylo v přepočtu 1,046 miliardy korun.


9. místo – The Guennol Lioness

Ačkoliv většina soch v našem žebříčku vznikla v průběhu 20. století, devátá příčka patří dílu, jehož vznik se datuje zhruba do roku 3000 před naším letopočtem. Jedná se o vápencovou sochu jménem Guennol Lioness, která ztvárňuje antropomorfní bytost podobnou lvu. Vytvořil ji neznámý umělec a údajně byla o mnoho let později objevena v Bagdádu.

 The Guennol Lioness

V roce 1948 zakoupil starožitnou sochu Alastair Bradley Martin, podle kterého je slavné dílo také pojmenováno. Martin se totiž ve velštině řekne Guennol. Kvůli nápadně ženským křivkám a absenci mužských pohlavních orgánů prohlásila historička a archeoložka Edith Porada, že se jedná o lvici.

Až do roku 2007 jste mohli sochu jménem The Guennol Lioness vidět v Brooklynském muzeu, kam ji původní majitel ochotně zapůjčil. Newyorská aukční síň Sotheby´s toto dílo nabídla k dražbě 5. prosince 2007, kde ho za 57,2 milionu amerických dolarů zakoupil anonymní soukromý sběratel. V přepočtu ho cenná socha stála asi 1,019 miliardy korun.


8. místo – La muse endormie

Na osmé příčce se umístilo bronzové dílo jménem La muse endormie, které roku 1913 vytvořil rumunský sochař Constantin Brâncuşi. První ze série soch, jež svým tvarem připomínají vejce, představuje ženskou hlavu tvořící perfektní ovál. Modelem pro tuto zvláštní sochu se stala umělcova přítelkyně baronka Renée-Irana Franchon, kterou v předchozích letech ztvárnil již v podobě naturalistického náčrtu a stylizovaného kamenného portrétu.

 La muse endormie

Slavné dílo získal během 50. let 20. století do své soukromé umělecké kolekce francouzský sběratel Jacques Ulman. Tam setrvalo až do roku 2017, kdy sochu v newyorské aukční síni Christie´s získal anonymní kupec. Zaplatil za ni 57,3 milionu amerických dolarů, což bylo v přepočtu 1,382 miliardy korun.


7. místo – Balloon Dog (Orange)

Americký umělec Jeffrey Koons se proslavil tím, že pracuje se subjekty populární kultury a předměty denní potřeby. Mezi jeho nejznámější díla patří zvětšeniny zvířecích postaviček z nafukovacích balónků, které jsou vytvořené z pestrobarevné leštěné nerezové oceli. Jednou z nich je i socha jménem Balloon Dog (Orange), kterou umělec společně s dalšími čtyřmi kusy (Blue, Magenta, Red, Yellow) vytvořil v letech 1994-2000.

Balloon Dog (Orange)

Majitelem kontroverzního lesklého oranžového psa se na přelomu tisíciletí stal greenwichský sběratel Peter Brant. Během aukce s názvem Post-War and Contemporary Art Evening Sale, která proběhla 12. listopadu 2013 v newyorské aukční síni Christie´s, netradiční sochu následně zakoupil soukromý sběratel. Utratil za ni 58,4 milionu amerických dolarů (v přepočtu 1,174 miliardy korun), čímž se z tohoto díla stala nejdražší socha stále žijícího umělce, která kdy byla prodána na aukci.


6. místo – Tête

Na seznamu nejdražších soch historie samozřejmě nemůže chybět ani dílo známého italského umělce Amedea Modiglianiho. Šesté místo obsadila socha jménem Tête, kterou vytvořil v letech 1910-1912. Jedná se v podstatě o ženskou hlavu z vápence, která má ostré rysy a vlasy stažené dozadu, čímž připomíná kmenovou masku. Umělec se při tvorbě této sochy inspiroval geometrickým designem afrických soch.

 Tête

Jakmile se Gaston Lévy, který byl hrdým majitelem tohoto cenného kousku, rozhodl sochu prodat, byla vystavena v New Yorku a získala mnoho obdivovatelů, což samozřejmě posílilo zájem o toto mistrovské dílo. Během aukce pořádané 14. června 2010 ve francouzské aukční síni Christie´s se o něj pralo dvacet dražitelů, kteří byli buď přítomní na místě nebo přihazovali po telefonu. Dílo jménem Tête nakonec získal anonymní sběratel umění, který za něj zaplatil 59,5 milionu amerických dolarů, což bylo v přepočtu 1,247 miliardy korun.


5. místo – La jeune fille sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)

Kromě slavné ženské hlavy oválného tvaru, která se umístila na osmé příčce, vytvořil Constantin Brâncuşi také další slavnou a velmi ceněnou sochu. Jedná se o dílo jménem La jeune fille sophistiquée, jehož koncept vznikl v Paříži roku 1928 a o několik let později bylo odlito z leštěné mosazi. Tato mimořádně vzácná socha představuje stylizovaný portrét anglo-americké dědičky a spisovatelky Nancy Cunardové, který stojí na originální ručně vyřezávané mramorové základně.

 La jeune fille sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)

Unikátní socha byla dlouhou dobu součástí soukromé sbírky Elizabeth Staffordové, která dílo získala od samotného Brâncuşiho při návštěvě jeho studia roku 1955. Během aukce v newyorském aukčním domě Christie´s, která proběhla 15. května 2018, sochu zakoupil anonymní sběratel umění. Vyšla ho na 71 milionů amerických dolarů, v přepočtu se tedy jednalo zhruba o 1,526 miliardy korun.


4. místo – Rabbit

Svou pozici nejdražšího žijícího umělce potvrdil Jeff Koons v letošním roce, kdy šlo do dražby jeho dílo jménem Rabbit. Jedná se o metrovou sochu zajíce vytvořenou z ušlechtilé oceli, kterou umělec zhotovil v roce 1986. Od té doby je považována za jeden z nejpozoruhodnějších artefaktů 20. století. Další dva kousky ze stejné série jsou vystavené v galeriích, a to konkrétně v Los Angeles a v Chicagu.

 Rabbit

Názory kritiků na Koonsovy práce se značně liší. Někteří považují jeho pestrobarevná lesklá díla za vrchol kýče či primitivní sochy propagující pouze sebe samotné, jiní však vidí umělce jako postavu dalekosáhlého významu a vizionáře v oblasti sochařství. Pokud jde o názor samotného Jeffa Koonse, ten tvrdí, že v jeho dílech není třeba hledat nějaký skrytý význam, jelikož tam ani žádný není.

Dílo jménem Rabbit bylo původně součástí majetku amerického businessmana a vydavatele S. I. Newhouse. Když šlo 15. května 2019 do aukce v newyorské aukční síni Christie´s, nadšený kupec za něj byl ochotný zaplatit 91,1 milionu amerických dolarů. V přepočtu ho tedy unikátní socha zajíce přišla na 2,098 miliardy korun. Později vyšlo najevo, že obchodník s uměním Robert Mnuchin zakoupil sochu pro miliardáře Stevena Cohena.


3. místo – Chariot

Na třetí příčce se umístilo dílo jménem Chariot z roku 1950, které stejně jako sochu Grande tête mince vytvořil švýcarský umělec Alberto Giacometti. Jedná se o zobrazení hubené ženy, která nejistě balancuje na něčem, co svým tvarem připomíná starý egyptský vůz. Samotný Giacometti prohlásil, že k vytvoření této sochy ho částečně inspirovala vzpomínka na lékárnický vozík, kterého si všiml, když byl krátce hospitalizován v nemocnici.

 Chariot

Během aukce, která proběhla 4. listopadu 2014 v newyorské aukční síni Sotheby´s, zakoupil sochu jménem Chariot americký investor, manažer a filantrop Steven A. Cohen. Aby si mohl slavné dílo přidat do své soukromé sbírky, zaplatil za něj 101 milionů amerických dolarů. V přepočtu ho tedy vyšlo zhruba na 2,243 miliardy korun.


2. místo – L´Homme Qui Marche I (Walking Man I)

Alberto Giacometti vytvořil také sochu jménem L´Homme Qui Marche I, která se dostala i na švýcarskou stofrankovou bankovku. Zobrazení osamělého kráčejícího muže z roku 1961, jehož ruce volně visí podél boků, je součástí série litých bronzových soch. Bylo vytvořeno během Giacomettiho vrcholného období, kdy experimentoval s lidskou formou a tvarem.

 L´Homme Qui Marche I (Walking Man I)

K prodeji unikátní sochy došlo 3. února 2010 v londýnském aukčním domě Sotheby´s. Původním majitelem byla německá bankovní skupina Commerzbank, která dílo získala o rok dříve, když převzala společnost Dresdner Bank. Ačkoliv umělečtí kritici spekulovali o předpokládané ceně, za kterou by se socha mohla prodat, žádný z nich nebyl ani zdaleka blízko pravdě.

Veškerá očekávání předčila vdova po prominentním libanonském bankéři jménem Lily Safra, která sochu během osmi minut zakoupila za neuvěřitelných 104,3 milionu amerických dolarů. V přepočtu tedy za tento umělecký kousek zaplatila asi 1,941 miliardy korun.


1. místo – L´Homme au Doigt

Také na první příčce se umístila socha z dílny Alberta Giacomettiho, což jen potvrdilo, že patří mezi nejoceňovanější umělce historie. Dílo s názvem L´Homme au Doigt, které zobrazuje muže ukazujícího do dálky, vzniklo roku 1947. Lidé ho často označují za Giacommetiho vrcholné dílo a zároveň za jednu z nejdůležitějších soch moderního umění.

 L´Homme au Doigt

CONTENT24

Alberto Giacometti vytvořil pouze šest odlitků, z nichž si čtyři můžete prohlédnout v různých muzeích a dva zbývající jsou součástí soukromých sbírek. Ten, který se objevil na aukci v newyorské aukční síni Christie´s, je údajně zcela jedinečný. Jedná se totiž o jedinou bronzovou verzi ukazujícího muže, kterou Giacometti sám namaloval, aby tak zvýšil její uměleckou hodnotu.

Socha byla původně majetkem amerického realitního developera jménem Sheldon Henry Solow. Během aukce, která proběhla 11. května 2015, ji však zakoupil anonymní sběratel umění, který neváhal za tento unikátní kousek zaplatit rekordních 141,3 milionu amerických dolarů. V přepočtu se tedy socha prodala za neuvěřitelných 3,473 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).