Menu Zavřít

Problém pro kryptoměnu Facebooku: Paříž, Berlín a Řím chtějí zamezit jejímu používání

18. 10. 2019
Autor: Profimedia.cz

Francie, Německo a Itálie společně připravují opatření, která by v Evropě zamezila používání plánované digitální měny libra americké společnosti Facebook. Podle agentury AFP to dnes oznámil francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Německo a Francie už minulý měsíc slíbily, že budou fungování této digitální měny v Evropské unii blokovat.

„Libra není na evropském území vítána,“ uvedl dnes Le Maire na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) ve Washingtonu. „Společně s Italy a Němci přijmeme opatření, protože je ve hře naše suverenita,“ dodal.

Nová měna společnosti Facebook má být kryta košem státních měn. Podle ministra by tak Facebook mohl ovlivňovat kurzy těchto měn, což by mělo dopad na ekonomiku příslušných států. „Chceme, aby byla měnová politika v rukou soukromého podniku, jako je Facebook? Mojí odpovědí je jasné ne,“ prohlásil Le Maire.

BRAND24

Facebook, který provozuje největší internetovou sociální síť na světě, představil plán na vytvoření digitální měny s názvem libra letos v červnu. Společně s řadou partnerů vytvořil pro správu projektu Asociaci Libra sídlící ve Švýcarsku. Plány firmy však narazily na regulační a politický odpor po celém světě.

Asociaci Libra se tento měsíc rozhodli opustit někteří významní členové, včetně vydavatelů platebních karet Visa a Mastercard.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).