Menu Zavřít

Zkuste vařit na víně

Autor: Euro.cz

Dobrou chuť!Zásadou je, že červená masa se dobře snoubí z červenými víny a bílá masa s bílými. Že existují výjimky potvrzující pravidlo dokazuje francouzský recept "coq au vin" (kohoutek na víně), kde se marinuje kuřecí maso (mladý kohout) na červeném víně.

MM26_AI

Dobrou chuť!

Zásadou je, že červená masa se dobře snoubí z červenými víny a bílá masa s bílými. Že existují výjimky potvrzující pravidlo dokazuje francouzský recept „coq au vin“ (kohoutek na víně), kde se marinuje kuřecí maso (mladý kohout) na červeném víně. Tradiční „maďarský guláš“ bude znamenitý, zalijete-li ho červeným vínem (nemusí být ani velké, ani drahé). Stejně tak jako hovězí ragú po burgundsku bude vynikající, pokud spolu s dušenou mrkví a naloženými bílými cibulkami podusíme kousky hovězího z kýty, marinovaného v červeném víně. Prošpikovaný bažant podlévaný červeným vínem nebo vinným octem „balsamico“ je velká pochoutka. Také vnitřnosti jako játra nebo ledvinky dušené na cibulce, případně na česneku, můžeme místo „tradiční“ vody podlít červeným vínem a podusit. Namísto majoránky přitom použijeme posekaný rozmarýn, tymián nebo provensálské bylinky. Při grilování drůbeže (kuřecích kousků) jednoznačně používáme jako základ marinády bílé, suché víno. Mnohé omáčky k těstovinám jsou velmi chutně připravovány na bílém víně. Navíc jsou mnohem dietnější, než omáčky smetanové. Ryby, korýši, měkkýši a ostatní plody moře jsou na bílých suchých vínech vynikající. Zkuste například vysmažit kousky filé (odložit do tepla), pak osmahnout na zbylém oleji šalotku do růžova, zalít bílým Ryzlinkem (1 dl) a povařit. Filé podávejte na této šťávě s vařeným novým bramborem.

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek