Menu Zavřít

Zelené střechy. Farmaření ve městech zažívá rozmach

24. 4. 2020
Autor: Shutterstock

V roce 2050 bude žít na Zemi více než deset miliard lidí, 70 procent z nich ve městech. Ta se budou stále více podobat dnešním světovým metropolím s desítkami mrakodrapů, jako jsou Tokio, Šanghaj nebo Hongkong. Města si proto budou si muset poradit s velkou hustotou obyvatel, nabídnout jim na malém prostoru podmínky pro kvalitní život. Ne náhodou je proto na vzestupu městské farmaření.

„Měli jsme štěstí, že jsme mohli začít na střeše Americké
banky. Od té doby jsme vybudovali 50 podobných farem na střechách výškových budov.
Proměnili jsme více než 55 tisíc metrů čtverečních. Jsou tu tak dnes jak malé
farmičky s pěti šesti pěstiteli, obyvateli domu, tak rozsáhlé střešní farmy,
jako je Metroplaza, která je otevřená veřejnosti,“ řekl Pol Fábrega,
spoluzakladatel Rooftop Republic.

Má podle vás městské farmaření budoucnost?

Jeho firma působí v sedmimilionovém Hongkongu už pět let. „Pokud dokážeme začlenit městské zemědělství do fungování měst, máme vyhráno. Je to možné kdekoli na světě,“ dodal mladý vizionář. Zabývá se farmařením ve městech a společensky odpovědným podnikáním společně s Michelle Hongovou a věří, že se vize přispívající k „udržitelnějšímu potravinářskému průmyslu“ uchytí po celé planetě.

Svoji firmu nazval Republika, protože zamýšlí okolo
městských farem vytvořit komunitu stejných nadšenců. Na internetových stránkách
firmy se vyznává, že nejde jen o produkci potravin ve městě, ale také o změnu
lidského myšlení. A dodává, že v dnešní době nic neovlivňuje planetu tolik jako
zemědělství. Způsoby, jakými pěstujeme, konzumujeme, jak plýtváme jídlem.

„Hongkong je velmi přelidněný, žije tu hlava na hlavě. Byty
jsou opravdu malé. Sedm milionů lidí žije ve vysokých budovách. Prostor je dost
limitující. Města budoucnosti se budou čím dál více podobat Hongkongu. A budou
stále více odkázané na stejné systémy včetně potravinářského průmyslu. Třeba
zde se dnes dováží více než 90 procent potravin, které konzumujeme,“ řekl Pol
Fábrega.

KL24

Je potřeba se podle něho podívat na to, jak se stravujeme. A
jak se s tím vyrovná další generace, aniž bychom přitom zničili planetu. Je to
největší výzva, které budeme v blízké budoucnosti čelit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).