Menu Zavřít

Z kontroly u odbavení do kina a k vodopádu. Singapurské letiště je podle cestujících nejlepší na světě

17. 3. 2023
Doba čtení: 3 minuty
  • Nejlepší letiště světa? Jednoznačně Changi v Singapuru. Vyplývá to z pravidelného žebříčku britského webu Skytrax
  • Toto letiště se na prvním místě v minulosti objevilo hned několikrát. Zmizelo z něj pouze v předchozích dvou letech, kdy jej vlivem covidu zasáhlo drastické omezení provozu
  • Žebříček společnost sestavovala na základě průzkumu mezi cestujícími. Ti kromě celkového vítěze vybrali i jedničky napříč několika kategoriemi

Motýlí zahrada, 40metrový krytý vodopád nebo třeba kino IMAX. Ačkoli to tak na první pohled nevypadá, řeč je o singapurském letišti Changi, které díky velké spoustě světla a zeleně samo o sobě působí jako cílová destinace. Koneckonců, i zásluhou svého nevšedního vzhledu se už poněkolikáté umístilo na prvním místě v žebříčku nejlepších vzdušných přístavů světa. Ten každoročně sestavuje britský web Skytrax, jenž průzkum pravidelně provádí mezi cestujícími ze všech koutů planety.

První místo si letiště Changi v minulosti drželo osm let po sobě. V letech 2021 a 2022 kleslo o několik příček níž a na vedoucí pozici jej vystřídal katarský letecký hub Hamad. „Singapurské letiště Changi bylo vždy mezi cestujícími oblíbené, dolů se propadlo během covidu-19, kdy byl provoz drasticky omezen,“ přibližuje pro CNN Peter Miller ze společnosti Skytrax.

Skytrax zveřejnil seznam nejlepších letišť světa. Prahu mezi nimi nenajdete, na první příčce se objevilo katarské Dauhá
Přečtěte si také:

Skytrax zveřejnil seznam nejlepších letišť světa. Prahu mezi nimi nenajdete, na první příčce se objevilo katarské Dauhá

Výhodou singapurského letiště je dle něj fakt, že nabízí něco pro každého cestujícího. Kromě zmíněných přírodních atrakcí a kina tam lidé najdou také 280 obchodů a restaurací. „Changi je především tranzitním letištěm a z ohlasů zákazníků vyplývá, že si vede dobře díky tomu, že nabízí tak širokou škálu zařízení a vybavení pro všechny typy zákazníků, tedy nejen pro rodiny, ale i obchodní a volnočasové cestující, o které je dobře postaráno,“ říká Miller.

A vzhledem k tomu, že kromě základního ocenění uděluje Skytrax i několik menších regionálních cen, získalo letiště Changi také cenu za nejlepší letiště v Asii. Vyhrálo rovněž kategorii hodnotící stravování či volný čas, a to v globálním měřítku. Jistotu pak představuje i ubytování. Ostatně, luxusní hotel Crowne Plaza Changi Airport nacházející se přímo v komplexu byl již poosmé v řadě vyhlášen nejlepším letištním hotelem vůbec.

Dlouhý přestup? Zkuste prohlídku města

Působivé vybavení určené pro tranzitní cestující nabízí i již zmíněné katarské letiště Hamad, které si letos zasloužilo druhé místo. Ostatně kromě toho získalo rovněž ocenění nejlepšího nákupního letiště světa. Vyjma utrácení v běžných maloobchodních pobočkách tam zájemci mají možnost zúčastnit se prohlídek města. Tedy za předpokladu, že mezi jednotlivými lety mají prodlevu více než osm hodin. Hamad se také může pyšnit oceněními nejlepšího a nejčistšího letiště na Blízkém východě. Globálně nejčistší je pak v celkovém pořadí třetí Tokio Haneda.

První transkontinentální let bez emisí se uskuteční už v roce 2023. Virgin Atlantic během něj vsadí na udržitelné letecké palivo
Přečtěte si také:

První transkontinentální let bez emisí se uskuteční už v roce 2023. Virgin Atlantic během něj vsadí na udržitelné letecké palivo

Letošní pětici nejlepších doplnilo i jihokorejské letiště Inčchon, které je současně i místem s nejlepším personálem či nejlépe fungujícím odbavením imigrantů, a pařížské letiště Charlese de Gaulla.

BRAND24

Pokud bychom zamířili do konkrétních částí světa, v případě USA je jednoznačným vítězem letiště Seattle-Tacoma, jež v celkovém žebříčku zaujalo 18. místo. Ocenění získalo i kdysi slavné newyorské letiště LaGuardia, které přidalo nový terminál B. Ten byl britským webem označen za nejlepší na světě. Tedy minimálně mezi ostatními nováčky. Co se týče Afriky, té podle webu Skytrax jednoznačně vévodí Mezinárodní letiště Kapské Město, za Indii a celou jižní Asii vítězí vzdušný hub v Novém Dillí. Jedničkou mezi jihoamerickými je El Dorado v Bogotě.

V letošním roce tým Skytrax představil také zcela novou kategorii zaměřující se na umění. Ta je ale na rozdíl od ostatních oblastí hodnocena samostatnou porotou, nikoli prostřednictvím průzkumu mezi cestujícími. Tuto cenu získal systém letišť v americkém Houstonu, který má k dispozici jednu z největších sbírek umění ve státě Texas.

10 NEJLEPŠÍCH SVĚTOVÝCH LETIŠŤ
Letiště Země
1. Letiště Changi Singapur
2. Mezinárodním letišti Hamad Katar
3. Mezinárodní letiště Haneda Japonsko
4. Mezinárodní letiště Inčchon Jižní Korea
5. Letiště Charlese de Gaulla Francie
6. Letiště Istanbul Turecko
7. Letiště Mnichov Německo
8. Letiště Curych Švýcarsko
9. Letiště Narita Japonsko
10. Letiště Madrid-Barajas Španělsko
Zdroj: Skytrax
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).