Menu Zavřít

Vklad do katastru nemovitostí podraží na tisíc korun

23. 9. 2011
Autor: profit

Tisíc korun místo dosavadních pěti set zaplatí zřejmě brzy žadatelé za přijetí svého návrhu do katastru nemovitostí. Počítá s ním novela zákona o správních poplatcích, kterou v pátek zákonodárci ve sněmovně odklepli ve třetím čtení.

Foto: Profimedia.cz

Zvýší se správní poplatek za vklad nemovitosti do katastru, protože poslední novelizace byla v roce 1994, za tu dobu 17 let zohledňujeme inflaci. Stát tak získá tři sta milionů ročně,“ vysvětlil už dřív ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Český úřad zeměměřický a katastrální, který byl jedním z předkladatelů návrhu, plánuje použít nově získané peníze na urychlení digitalizace katastrálních map.

CONTENT24

Návrh chce odstranit komplikace, které se týkají obchodování s nemovitostmi a hypotečního úvěrování. Zaprvé novela zjednodušuje systém, dělá ho praktičtější. Řeší problematiku účelových žalob za účelem zmaření plánované transakce,“ přiblížil dál Fuksa. Společně se zákonem o správních poplatcích se má změnit také norma o zápise vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem.

Předloha počítá například se změnou postupu při podání žaloby proti zamítnutí vkladu tak, aby nevznikaly škody, pokud soud zamítnutý vklad povolí a nemovitost bude mezitím převedena na třetí osobu. Mezi dalšími změnami je také nová povinnost předkládat návrh na vklad na formuláři nebo odstranění požadavku na předkládání předchozích nabývacích titulů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).