Menu Zavřít

Virus nastartuje robotizaci, zaměstnanci se bojí o práci

11. 8. 2020
Autor: čtk

Jedním z vedlejších důsledků koronavirové pandemie bude podle odborníků urychlení digitalizace a robotizace ve všech oblastech podnikání. Z aktuálního průzkumu společnosti Profesia.cz vyplývá, že se stále více pracovníků tuzemských firem v souvislosti s automatizací obává o své místo.

„Čísla ale nejsou nijak alarmující. Myslím, že spíš čeští podnikatelé ani zaměstnanci nedokážou budoucí vývoj odhadnout.
Nicméně to, že robotizaci podobná krize urychlí, je téměř jisté,“ tvrdí poradce Karel Veselý.

Sedmině už roboti vzali práci

Bojí se lidé robotizace a automatizace?„Výsledky ankety na našich stránkách ukazují, že situace není jednoznačná. Více než třetina respondentů uvedla, že pracují v profesi, kterou robotizace neovlivní. Další téměř pětina (19 procent) se s robotizací potkává, ale neznamená pro ně ohrožení," říká Míchal Novák z Profesia.cz.

"Obavy, že robotizace v blízké době ovlivní jejich práci, nicméně vyjádřilo 17 procent respondentů a dalších 14 procent lidí už kvůli ní dokonce muselo svou pozici změnit. Zbytek nedokáže situaci posoudit,“ odpovídá Novák. Poslední tři měsíce změnily nejen podmínky pro podnikání firem, ale i vnímání a očekávání zákazníků a spotřebitelů. Přesun do „digitálu“, který se plíživě prosazoval několik let, nyní nabírá vyšší obrátky.

Technologický šok

Odborníci dokonce mluví o tom, že po poptávkových a nabídkových šocích nás čeká šok technologický. Firmy, které nesníží zranitelnost vůči pandemiím, budou ve velké nevýhodě.

V mnoha oborech se v posledních dvou měsících od ostatních výrazně oddělily firmy, které s automatizací pokročily. Mnoha firmám se vyplatilo, že mají dobře vyřešenou dodávku „v posledním kroku“ nebo funkční e-shop. Dokázaly tak prodávat své zboží i v době karanténních opatření.

A jak jsou na tom výrobní podniky? Některé přizpůsobily výrobu aktuálním potřebám - například textilní provozy, které se rychle přeorientovaly na šití roušek, dodavatelé plastových dílů, kteří začali vyrábět ochranné masky a štíty, chemické a potravinářské podniky, které část kapacit vyčlenily pro výrobu dezinfekce. Napříč obory je ale zřejmé jedno - pokud se výrobci chtějí připravit na budoucnost, budou se muset zaměřit na flexibilitu svých výrobních kapacit, což znamená automatizaci a robotizaci.

14 procent lidí už kvůli robotizaci muselo změnit pozici

Podnikatelé jsou v červnu 2020 otevřenější k přijímání změn, které nové technologie do života přinášejí. Některé firmy opouštějí klasický kancelářský pracovní model, v mnoha oborech se minimalizuje přímý kontakt se zákazníky a klienty a očekává se rozvoj telemedicíny. Technologie zasáhnou do profesního života mnoha lidí a ti budou muset hledat uplatnění jinde.

CONTENT24

Automatizuje se nejen výroba, ale i klientské, administrativní a ekonomické systémy, testuje se využití samořídících automobilů, robotů pro doručování zásilek, hovoří se o automatizaci velké části manažerských činností.
„Jak rychlý bude tento proces a jak rychle dopadne na české firmy a jejich zaměstnance, se podle mého dozvíme zhruba v horizontu jednoho roku,“ doplňuje Karel Veselý.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).