Menu Zavřít

Vinařských vesnic přibude. Slezsko ostrouhalo

19. 2. 2018
Autor: čtk

Stát plánuje aktualizovat seznam tuzemských vinařských oblastí. Nově by se tak mezi vinařské obce měly zařadit například Cerhenice na Kolínsku, Horušice na Kutnohorsku nebo město Roudnice nad Labem. Jindřichov ve Slezsku se naopak vinařským regionem nestane.

Vedle výše zmiňovaných by se měly stát nově vinařskými obcemi ještě obce Klučov u Českého Brodu, Malíč, Liběšice a Trnovany na Litoměřicku a Raná na Lounsku. Jedinou novou obcí na Moravě je Velký Ořechov v slovácké podoblasti. Vyplývá to z návrhu aktualizace vyhlášky ministerstva zemědělství, která stanovuje seznam vinařských podoblastí, vinařských obcí a viničních tratí.

„Vinařská obec musí mít v katastru viniční trať. Roudnice je v minulosti měla, bohužel v minulém režimu se zrušily. Přestože se v Roudnici dělá víno od čtrnáctého století, není zatím vinařskou obcí. V roce 2015 jsme proto vysadili vinici a podali jsme žádost na ministerstvo,“ vysvětluje Hana Líbalová, ředitelka Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem.

V praxi se pro město ani další obce mnoho nezmění. Podle Líbalové jde především o záležitost prestiže a možnost využívat oficiální označení „vinařská obec“ na etiketách lahví.

V Praze a Brně dojde ke sloučení

Se svou žádostí o zapsání naopak neuspěly obce Kunkovice a Litenčice na Kroměřížsku a Borovnička na Trutnovsku. Podle ministerstva zemědělství nebylo zjištěno, že by se tam vinice nacházely. Pohořel i Jindřichov ve Slezsku, kvůli kterému by bylo potřeba zřídit i novou slezskou vinařskou podoblast.


Jak internet věcí pomáhá vinařům k lepší úrodě: Ve víně je pravda, na vinici je IoT

 vinice Grébovka

BRAND24


„Na předmětné lokalitě nebyla dosud evidována žádná sklizeň hroznů a produkce kvalitních vín určených pro spotřebitele a výsadba révy vinné je velmi sporadická a neucelená. Rovněž nelze historicky doložit pěstování révy vinné v této lokalitě,“ argumentovalo ministerstvo zemědělství. Vedle zahrnutí nových míst na seznam zároveň z technických důvodů dojde ke sloučení všech šesti pražských vinařských obcí do jedné velké obce Praha. Stejný krok čeká i Brno. Ačkoliv tedy vinařských lokalit přibude, jejich administrativní počet klesne v konečném důsledku na 383, což je o jednu méně než doposud. V rámci projednání aktualizace vyhlášky došlo ke střetu mezi vinařskými zájmovými organizacemi. Podle Svazu vinařů je potřeba obnovovat vinice především v existujících lokalitách a ty příliš nerozšiřovat. Naopak Vinařská asociace rozšiřování bránit nechce. Výsledný návrh je pak podle ministerstva kompromisem mezi oběma přístupy.

Dále čtěte:

Vinař a šlechtitel Miloš Michlovský: Víno musí být lidovým nápojem

Lesk a bída Chianti. Zpráva o slavném vínu s ohroženým renomé

Trest za víno s vodou? 1,2 milionu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).