Menu Zavřít

Trest za víno s vodou? 1,2 milionu

24. 8. 2017
Autor: Jiří Sláma/E15

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně potvrdil pokutu 1,2 milionu korun pro společnost VÍNO - VÍN Morava, s.r.o. Firma uváděla do oběhu vína, která vyráběla nepovoleným postupem, například je ředila vodou a na etiketě je označovala nepravdivými či neschválenými charakteristikami. Informoval o tom mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Pokutu od SZPI už dříve potvrdil i Krajský soud v Brně.

Majitel pokutované společnosti, která ředila víno Vladimír Šebesta verdikt se podle svých slov musí seznámit s písemným vyhotovením rozsudku. „Poté s právníkem zvážíme případné další kroky,“ uvedl.

„Účastník řízení uváděl do oběhu vína, která byla podrobena nepovoleným enologickým postupům. Šlo o přídavek sacharózy, přídavek vody a ethanol z přidaného cukru,“ uvedl Kopřiva. Dále firma označila vína jako jakostní odrůdová, byť o jejich zatřídění nebylo rozhodnuto. Navíc víno Rulandské bílé bylo rovněž špatně označeno jako suché, když mělo být s ohledem na obsah cukru označeno jako polosuché.


Další lacinou přísadou vedle vody je i sůl:

Solit a vydělávat. Potravináři si hýčkají nezdravé hotovky

 Výroba zmrazené pizzy, ilustrační foto


Kromě pokuty, kterou už dříve potvrdil Krajský soud v brně musí firma zaplatit ještě 115 190 korun za laboratorní rozbory.

BRAND24

Společnost VÍNO - VÍN Morava, s.r.o. má sídlo v Brně, provozovnu má ale ve Strážnici na Hodonínsku. Svoje hospodářské výsledky firma nezveřejňuje. Její roční produkce je kolem 200 tisíc litrů vína.

Problémy s kvalitou potravin řeší také Evropané:

Telecí z vepře, jedovaté olivy. V Evropě přibývá podvodů s potravinami


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).