Menu Zavřít

Američtí farmáři mají problém: kdo bude jíst vepřové hlavy, ocásky a vnitřnosti?

10. 4. 2018
Autor: Profimedia.cz

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou nabírá na obrátkách, nadšeni z tohoto vývoje nejsou američtí zemědělci. Producenti vepřového masa do Číny prodávali na americkém trhu neprodejné části z vepřů, jako jsou rypáky, hlavy, uši, nohy, vnitřnosti. Jedná se přitom o zboží za stovky milionů dolarů. Zavedení dovozních cel může postihnout především ty, kteří volili v roce 2016 současného prezidenta USA Donalda Trumpa.

Američtí farmáři prodávají každoročně zboží do Číny, které by na domácím trhu neprodali. Vepřové hlavy, nožičky, uši a také ocásky. V čínské kuchyni se považují za delikatesu, americký zákazník si potrpí na žebírka, případně libovější části prasete. Ve víru zpráv posledních dnů o obchodní válce mezi Spojenými státy a Čínou, kdy Peking oznámil zavedení cel například na vepřové maso ve výši 25 procent, mají mnozí američtí farmáři obavy.

Pokud Čína bude trvat na dovozním clu 25 procent, mnoho amerických zemědělců by mělo problém s odbytem a také s příjmy. Z 90 procent jde o bělošskou populaci, která většinově podpořila ve volbách republikánského kandidáta Trumpa.

Trump o zavedení cel na čínské zboží:

Loni se podařilo zemědělcům prodat do Číny za 425 milionů dolarů (8,8 miliardy korun) ty vepřové produkty, o které není doma moc zájem. Rypáky, hlavy, uši, nožičky, ocásky a vnitřnosti, napsal německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Pro mnohé farmáře je pak chov vepřů ziskový právě kvůli prodeji těchto částí (kromě Číny také do Mexika), protože samotná cena vepřového masa klesá.

Vývoj ceny vepřových půlek na burze v Chicagu:

Lean Hogs Chart

Server agrimoney.com uvedl, že americká produkce vepřového masa se loni z 26 procent vyvážela, do Číny to bylo zboží za 1,1 miliardy dolarů.

Americká skupina Farmers for Free Trade, jež lobbuje za volný export amerických zemědělských produktů, varovala, že právě zemědělci v USA se stávají první obětí obchodní války mezi Washingtonem a Pekingem. „Příjmy farmářů klesají a nad vodou je drží vývoz. Nové celní tarify je mohou stáhnout dolů,“ varoval místopředseda sdružení Max Baucus.

Americký profesor ekonomie Dermot Hayes, jenž se specializuje na zemědělství, odhadl, že farmáři z Iowy, kteří mají velké chovy vepřů, mohou být v tomto roce ve ztrátě, pokud čínská dovozní cla na vepřové maso budou zavedena na delší dobu.

Sto tisíc pracovních míst

Baucus vyzval americkou vládu, aby se snažila obchodní spory s Čínou urovnat a nezvyšovat napětí. Americká asociace producentů vepřového masa NPPC upozornila, že vývoz této komodity ve Spojených státech dává práci 110 tisícům Američanů, kteří mohou být dovozními cly ohroženi.

Obchodní válka mezi USA a Čínou může nepřímo ovlivnit i export z EU, zejména z Německa. Německý ekonom Marcel Fratzcher prohlásil, že exportní velmoc Německo může být obchodní válkou mezi největšími ekonomikami světa postižena kvůli tomu, že spor v delším časovém horizontu povede ke zpomalení globálního hospodářského růstu. Nejistota na světových trzích může vést u mnoha firem k pozastavení investic. To se může dotknout i českých firem závislých na vývozu.

CONTENT24

Související články:

Další Trumpova cla. Americký prezident je uvalil na čínské zboží za 60 miliard dolarů

Obrat: USA připouštějí výjimky z cel na hliník a ocel

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Komentář: Proč míří Trumpova obchodní válka i do vlastních řad?

 Těžba  ropných písků, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).