Menu Zavřít

Velká trojka v Česku

29. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Sázejí na jednorázový servis i běžné poradenství

Expanzi rakouských finančních, obchodních, stavebních a výrobních firem následují i rakouští advokáti. „Naši klienti žádali zastupování na českém trhu. Zkušenosti s podnikáním v Česku byly dobré, takže jsme koncem roku 1992 založili v Praze pobočku,“ říká Jörg Nürnberger, vedoucí partner pražské kanceláře společnosti DLA Weiss-Tessbach. Dnes v Česku působí pět větších právnických firem s rakouskými kořeny. Kromě zmíněné DLA Weiss-Tessbach to jsou Czerwenka & Partner, Haslinger/Nagele & Partner, Wolf Theiss a Zeiner & Zeiner. Největší z nich jsou DLA Weiss-Tessbach a Wolf Theiss, obě mají ve svém pražském působišti po třiceti zaměstnancích.
Praha, respektive celá Česká republika se stala jedním z výchozích míst pro regionální rozvoj kanceláří DLA Weiss-Tessbach a Wolf Theiss. „Startem bylo otevření českého pracoviště v roce 1998. Brzy následovala Bratislava, v roce 2002 Bělehrad, o rok později Lublaň a Záhřeb a loni jsme jako jedna z prvních zahraničních kanceláří začali působit i v Tiraně. Uvažujeme o Rumunsku, Bosně, Bulharsku a Ukrajině, kam stále víc směřují naši klienti,“ vysvětluje Paul Sestak, řídící partner české kanceláře Wolf Theiss. Dnes má firma ve středoevropském regionu více než sto právníků.
Podobným vývojem prošla DLA Weiss-Tessbach, jež je součástí americko-evropské právní kanceláře DLA Piper Rudnick Gray Cary a v současnosti pro ni pracuje ve střední a východní Evropě 180 právníků. „Naše první kancelář mimo Rakousko byla otevřena v Maďarsku, pak v Česku, na Slovensku, v Chorvatsku a v Bosně a nyní zvažujeme vstup do Rumunska a Bulharska,“ říká Nürnberger. Zástupci obou kanceláří poukazují na regionalizaci poptávky po právních službách. „Střední a východní Evropa se propojuje, jeho ekonomika roste, a my chceme růst spolu s ním. Přítomnost ve většině zemí této oblasti včetně Česka je velmi důležitá, protože každý stát v regionu má vlastní právní systém a jazyk a klienti dnes vyžadují obsluhu od jedné právní kanceláře pro celý region,“ tvrdí Sestak. „Spolu s výrobou se musí globalizovat i služby včetně těch právních,“ souhlasí s Sestakem Nürnberger. Proměnil se charakter poptávky po právní asistenci a změnila se i klientela, která služby rakouských kanceláří v Česku a v dalších zemích regionu využívá. Už dávno to nejsou jen Rakušané. „Šedesát procent naší činnosti se odehrává v angličtině, zejména pro nadnárodní firmy jako IBM či Baxter,“ říká Sestak. „Je pravda, že našimi zákazníky jsou především zahraniční firmy, ale jen polovina z nich pochází z Evropy. Ostatní jsou hlavně ze Spojených států, Japonska a Koreje. Navíc se objevují i čeští klienti, kteří chtějí využívat naše kontakty v zahraničí. A to jak ve východní, tak v západní Evropě,“ dodává Nürnberger.
Kromě důrazu na regionální zastoupení sázejí obě firmy i na diverzifikaci. DLA Weiss-Tessbach se zaměřuje na fúze a akvizice, nemovitosti, projektové financování a obecné obchodní právo. Wolf Theiss se kromě těchto oblastí věnuje speciálně bankám a soutěžnímu právu. Tím však podobnost mezi přístupem k podnikání na trhu právních služeb končí - zatímco cílem společnosti Wolf Theiss jsou jednorázové právní služby, tak DLA Weiss-Tessbach neodmítá ani běžnou právní rutinu. „Těžiště naší práce leží v efektivním poradenství v komplikovaných záležitostech, naopak nechceme dělat každodenní běžný právní servis,“ konstatuje další partner pražské kanceláře Wolf Theiss Pavel Marc s tím, že firma vidí velký potenciál u právních služeb v oblasti nemovitostí. „Chceme poskytovat plný právní servis. Myslím, že když získáme klienta během nějaké transakce, tak je vhodné nabídnout mu i běžné právní poradenství, jež tgeneruje základní vytížení našich právníků a vytváří pevný základ pro podnikání každé právní kanceláře. Se stabilizací českého hospodářství bude velkých jednorázových zakázek ubývat a bude převažovat právě každodenní poradenství,“oponuje Marcovi Nürnberger.
Trojici největších rakouských kanceláří působících v Česku uzavírá společnost Czerwenka & Partner se sedmi právníky. Ta však nesídlí v Praze, ale v Brně. Czerwenka & Partner se věnuje převážně zahraniční klientele a zaměřuje se podobně jako pražští konkurenti na obchodní právo obchodní, patentové a pracovní právo. Zvláštní službou, kterou nabízí klientům, je elektronické nahlédnutí do spisu. Společnosti Haslinger / Nagele & Partner a Zeiner & Zeiner mají v Česku jen asi tři právníky a podobně jako Czerwenka & Partner nemají v regionu kromě Česka a Rakouska žádné další kanceláře.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).