Menu Zavřít

V úterý se otevřou hraniční přechody s Německem a Rakouskem. Negativní test však bude nadále povinností

25. 5. 2020
Autor: Profimedia.cz

Od úterý budou kontroly na hranicích s Rakouskem a Německem pouze namátkové, se zeměmi se otevřou všechny silniční a železniční přechody. Na pondělním zasedání schválila vláda návrh vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Nadále ale bude povinné při vstupu do země dokládat negativní test na nemoc covid-19, zároveň zůstává v platnosti opatření neumožňující vstup do Česka turistům, sdělilo ministerstvo.

„V rámci rozvolňování podmínek budou kontroly na hranicích s Německem a Rakouskem cílené a namátkové, policie nebude kontrolovat každého cestujícího. Místa bude policie vybírat flexibilně na základě vyhodnocení epidemiologického rizika ve spolupráci s hygieniky. Dojde tak k zásadnímu snížení personální náročnosti kontrol pro policii a otevření dalších míst pro překračování hranic,“ uvedl resort.

Chystáte se během následujícího měsíce vycestovat do zahraničí?

Překračovat hranice na stanovených místech bude možné bez časového omezení. Pro lety v schengenském prostoru se budou moci využít letiště v Brně-Tuřanech, Karlových Varech, Ostravě-Mošnově, Pardubicích a Praze-Kbelích. Dosud byla pro mezinárodní lety otevřena pouze pražská Ruzyně.

Za překročení vnitřní hranice mimo místo určené k překračování vnitřních hranic nebo úmyslné vyhnutí se kontrole hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Za nedodržení opatření ministerstva zdravotnictví, například nedodržení podmínky předložit negativní test, nedodržení karantény nebo nezákonný vstup na území, je možné uložit pokutu až milion korun.

Z nerizikových zemí i bez testu

Další uvolnění hraničního režimu by mělo nastat 8. června, kdy by Česko upustilo od testů na covid-19 u lidí, kteří se budou vracet ze států, co budou z epidemiologického hlediska nerizikové. Mluvil o tom minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mezi nerizikovými státy by podle něj byly například Rakousko, Slovensko či Chorvatsko, Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) později hovořil také o Řecku a Bulharsku.

Petříček minulý týden po videokonferenci se slovenským a rakouským protějškem také uvedl, že s Rakouskem panuje shoda na tom, že by se mohly hranice mezi zeměmi do poloviny června otevřít i pro turisty bez nutnosti negativních testů na onemocnění covid-19 nebo karantény. Slovensku Češi nabídli podobný model, bude se o tom ale dále jednat. Premiér Andrej Babiš (ANO) by považoval za ideální, aby se hranice mezi Českem, Slovenskem, Německem, Rakouskem a Maďarskem otevřely k volnému cestování 15. června.

Zájem potvrdilo rovněž Rakousko

Podle rakouského ministra zahraničí Alexandera Schallenberga, jehož citovala agentura APA, by se hranice mezi Rakouskem, Českem, Slovenskem a Maďarskem mohly zcela otevřít právě v polovině června. Řekl to po pondělní videokonferenci se svými protějšky ze tří sousedních zemí. Rozhodnutí by podle něj mohli už brzy přijmout premiéři čtveřice středoevropských zemí.

Šéf rakouské diplomacie zároveň naznačil, že slovenská pozice je nadále opatrná. Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok v prohlášení uvedl, že postoj Slovenska bude záviset na vývoji epidemiologické situace. Podle premiéra Igora Matoviče by Bratislava mohla turistům z několika států včetně ČR nejprve umožnit vstup do země na 48 hodin.

Podle dat Policie ČR, která zveřejnila Česká televize, zkontrolovali strážci zákona mezi 16. březnem a 15. květnem přes 1,5 milionu vozidel odjíždějících z České republiky a 1,6 milionu vozů, které do Česka přijížděly. Odepřela odjezd z ČR 14 tisícům osobám a příjezd do Česka 24 tisícům lidem.

Od středy bude možné na 48 hodin cestovat mezi Českem a Slovenskem

Od středy budou moci Češi a Slováci mezi zeměmi cestovat bez nutnosti negativních testů na onemocnění covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin. Na twitteru to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

„Teď jsem mluvil se slovenským premiérem Igorem Matovičem a dohodli jsme se, že od středy 27. 5. umožníme českým a slovenským občanům cestovat mezi našimi státy, pokud se vrátí zpět do 48 hodin. Bude to možné bez testů a bez karantény. Kontrolovat by to měli slovenští policisté,“ napsal premiér.

Občané Evropské unie mohou na 72 hodin do Česka

Občané Evropské unie a cizinci, kteří mají přiznané postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta v jiném členském státě EU, nově mohou maximálně na dobu 72 hodin vstoupit na území České republiky. Musejí ale mít negativní test na koronavirus a přicestovat za účelem ekonomické činnosti nebo návštěvy osob, ke které mají prokazatelnou rodinnou vazbu, včetně trvalého partnerského vztahu. Musejí také zároveň doložit adresu, na které se budou zdržovat, prozradil ministr Vojtěch.

BRAND24

Zákaz vstupu cizinců do Česka byl původně vázán na nouzový stav, od minulého týdne platí jako mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. Česko od poloviny března kvůli epidemii koronaviru neumožňovalo s výjimkami příjezd do země cizincům, kteří v zemi neměli trvalý pobyt. Umožnilo však setrvat těm, kdo do Česka dorazili předtím, a to i když jim končila platnost víza či maximální délka bezvízového pobytu. Na území Česka mohou od 11. května s negativním testem na koronavirus také občané zemí mimo EU, a to kvůli sezonním pracím či zaměstnání v některých oborech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).