Menu Zavřít

V epicentru koronaviru v Německu. Místní byznys kolabuje

11. 3. 2020
Autor: ROBERTO PFEIL / AFP / Profimedia

V Německu je po Itálii, Francii a Španělsku největší počet evropských případů nakažených koronavirem. Největší německé ohnisko nákazy tvoří okres okolo města Heinsberg, kde je registrováno přes tři sta nakažených. Místní podnikatelé si stěžují na výroky ministra zdravotnictví, který vyzval Němce, aby do oblasti Severního Porýní – Vestfálska přestali jezdit.

Region okolo města Heinsberg v Severním Porýní – Vestfálsku je jedním z nejpostiženějších oblastí koronavirem v Německu. Už se zde nakazilo novým typem koronaviru 300 lidí, což byla čtvrtina všech případů registrovaná v Německu. Celkem je v zemi Severní Porýní – Vestfálsko téměř 700 případů.

Karanténa se za dva týdny rozšířila na tisíc lidí, v oblasti jsou zavřené školy a školky. Zejména místním podnikatelům se nelíbí výroky ministrů německé vlády. Stěžují si na hysterii, která v souvislosti se šířením koronaviru panuje.

Místní ekonomika úplně zkolabuje, pokud stát nepomůže. Ulrich Schirowski z asociace pro hospodářskou podporu v Heinsbergu tvrdí, že místní podnikatelé potřebují překlenovací půjčky, aby mohli platit mzdy zaměstnancům a zajistili si peníze na provozní náklady.

„Neklidní jsou zejména hoteliéři a majitelé restaurací,“ citoval jeho slova Die Zeit. Z regionu u nizozemských hranic zmizeli turisté, restaurace i hotely jsou prázdné.


Stát kvůli koronaviru zakazuje všechny akce nad sto lidí. Uzavírají se školy

Premiér Andrej Babiš

Některé firmy jsou navíc závislé na dodavatelích z Číny. Menší podniky mohou podle něj zkrachovat během několika týdnů, pokud vláda nezasáhne. Ještě před pár týdny panovala mezi místními podnikateli dobrá nálada, ekonomice se dařilo.

Kromě zemědělství a potravinářského sektoru tu je řada proexportně orientovaných strojírenských firem, firma RWE tu těží hnědé uhlí. Nejvíce lidí zaměstnávají pobočky společnosti Schwarz-Gruppe, jež provozuje supermarkety Lidl a Kaufland.

Přijdeme o všechny zákazníky

Podnikatelé se nyní obávají toho, že budou mít v Evropě pověst epicentra šíření viru v Německu a přijdou o veškeré zákazníky. Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn už vyzval Němce, aby do celé oblasti Severního Porýní-Vestfálska přestali jezdit.

Majitelku restaurace a hotelu Hotel Haus Wilms Birgit Wilms-Regenovou v městečku Wassenberg slova ministra rozčílila. „Namísto šíření strachu by měl ministr spíše lidi vyzvat k normálnímu životu,“ reagovala. Hoteliérka nechce, aby se vytvářela atmosféra strachu a apokalypsy. „Celá tato hysterie je děsivá,“ stěžuje si na situaci, která panuje v Německu v posledních dnech. Doufá, že epidemie nemoci do května odezní, protože v tomto regionu začíná sezóna chřestu, na který jezdí turisté z celého Německa.

Ekonom Jens Südekum z univerzity v Düsseldorfu se obává, že rozšíření viru místní ekonomiku výrazně poznamená. Očekává, že se HDP za první dvě čtvrtletí v regionu propadne. Výpadek hostů zejména hotely a restaurace nenahradí.

Dále čtěte:

Přečtěte si komentář: Babišovy zavirované dobroty: pořádně hustá bramboračka

Ochranná zóna Itálie. Karanténa kvůli koronaviru bude v celé zemi

BRAND24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).