Menu Zavřít

V Česku je nedostatek bytů pro vysokoškoláky, za jejich pronájem si připlatí i několik tisíc korun

5. 8. 2022
Autor: Depositphotos
  • Srpen je každoročně měsícem, kdy se zvyšuje poptávka po studentském bydlení. Letos je však bytů výrazný nedostatek

  • Vysokoškoláci si za pronájem 70metrového bytu oproti loňsku připlatí až tisíce korun, přičemž rozdíl je patrný hlavně v Praze

  • Do konce roku mají ceny nájmů i nadále růst. Už nyní jsou tak vysoko, že se samostatné bydlení stává pro mladé lidi nedostupné


Studenti se v tuzemských univerzitních městech letos možná neubytují. Nabídka prostorů s rozlohou nad 70 metrů čtverečních, které typicky slouží právě ke sdílenému bydlení vysokoškoláků, je letos výrazně nižší. V hlavním městě, kde je poptávka každoročně vysoká, je podle informací investiční společnosti Garantovaný nájem momentálně k dispozici 1960 volných bytů, což je o 54 procent méně než ve stejnou dobou loni. Brno jich aktuálně studentům nabízí tři sta, což představuje meziroční úbytek o 30 procent.

„Například v Plzni, kde nabídka bytů o stejné rozloze poklesla o bezmála 37 procent, je volných přibližně 100 bytů. Kritická je také situace v Pardubicích, kde je jich volných aktuálně třicet,“ komentuje spoluzakladatel společnosti Viktor Mejzlík. O něco lepší je podle něj situace v Olomouci a ve Zlíně, očekává však, že i tam nabídka začátkem roku výrazně poklesne.

Vlastní bydlení je stále dražší, trend nájmů je na vzestupu, tvrdí ředitel realitní kanceláře Lexxus Višňovský
Přečtěte si také:

Vlastní bydlení je stále dražší, trend nájmů je na vzestupu, tvrdí ředitel realitní kanceláře Lexxus Višňovský

„Studenti, kteří plánují shánět byt k pronájmu, byť sdílený, v blízkosti svých univerzit, by neměli situaci podcenit. Pokud si bydlení nezaopatří co nejdříve, je možné, že budou muset slevit ze svých nároků nebo si za pronájem více připlatit,“ říká a dodává, že konkurence mezi nájemníky je v současnosti velká.

Dostupnost bytů k pronájmu o velikosti nad 70 metrů čtverečních
Srpen 2022 Srpen 2021 Srpen 2020
Praha 1960 4300 5400
Brno 300 430 520
Ostrava 173 198 211
Plzeň 101 160 200

Zdroj: Garantovanynajem.cz

Situaci by studentům mohla komplikovat také cena nájmů, která se podle statistik Realitymix.cz zvýšila ve všech krajských městech s výjimkou Ústí nad Labem. V některých z nich i poměrně výrazně. „V Praze ceny pronájmů meziročně narostly o 28 procent, v Brně o 23 procent a v Českých Budějovicích o sedmnáct,“ konstatuje Mejzlík s tím, že celorepublikově ceny stoupaly o 11 procent.

Na konci roku bude hůř

Růst nájmu potvrzují rovněž data společností Bezrealitky a Maxima Reality. Z těch vyplývá, že se v Praze poprvé v historii vyšplhala cena za metr čtvereční na rekordních 304 korun. V Brně se momentálně pronajímá za 258 korun za metr a ve Zlíně za 204 korun.

Ještě loni přitom studenti zaplatili za pronajatý metr v pražském bytě o desítky korun méně. Podle tehdejšího monitoringu Bezrealitky se cena v metropoli v druhém kvartálu ustálila na 264 korunách za metr. V průměru tak vysokoškoláky bydlení v bytě o rozloze 70 metrů čtverečních vyšlo na 18 488 korun, v případě čtyř nájemců zaplatili přes pět tisíc osm set za lůžko. Stejně velké prostory dnes studenty v hlavním městě vyjdou na 21 280 korun. V Brně, kde vysokoškolákům ještě loni stačilo 16 638 korun, si za 70metrový byt připlatí necelých tisíc pět set.

Byty v Česku jsou nejlevnější za poslední tři roky. Nájem rekordně podražil, může za to i vysoká poptávka
Přečtěte si také:

Byty v Česku jsou nejlevnější za poslední tři roky. Nájem rekordně podražil, může za to i vysoká poptávka

S růstem cen přitom odborníci počítají po celý zbytek roku. To by kromě univerzitních měst mohl být šok i pro menší obce, jež mají volných bytů dlouhodobý nedostatek. „Očekáváme, že se ceny pronájmů ještě zvýší, a to na přelomu srpna a září, kdy je po bytech nejvyšší poptávka. V Praze by ceny mohly narůst o tři až čtyři procenta, což je přibližně 500 korun měsíčně,“ míní Mejzlík.

BRAND24

Omezená nabídka, kterou ještě více zdramatizovala uprchlická krize společně s inflací a zdražováním, bude podle něj nejvíce dopadat právě na mladé lidi. Ti po dokončení studia vysoké školy budou namísto hledání samostatného bydlení stále častěji volit úspornou formu v podobě spolubydlení. Část z nich kvůli nedostatku finančních prostředků pak zůstane u rodičů. „Mladí lidé dnešní ceny za bydlení zkrátka finančně neutáhnou,“ dodává Mejzlík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).