Menu Zavřít

V Brně poprvé implantovali nové nitrooční čočky. Pomohou i pacientům, kteří dosavadní typ dostat nemohli

5. 4. 2021
Autor: NeoVize
  • Nedifrakční nitrooční čočka je vhodná pro pacienty, jimž nemohou být implantovány čočky multifokální

  • Pacienti s novým typem čočky budou potřebovat brýle na čtení, za volantem a za tmy však uvidí lépe

  • První implantace v ČR provedla brněnská klinika NeoVize


První pacienti v České republice mají za sebou implantaci nedifrakční nitrooční čočky. Zásadní výhodou tohoto nového řešení, vyvinutého společností Alcon, je možnost použití u pacientů, pro které není vhodná multifokální čočka.

„Čočka Vivity přináší další možnost řešení pro ty, kteří preferují dobré vidění na střední vzdálenost a do dálky,“ říká MUDr. Zdeňka Mašková z kliniky NeoVize Brno, kde byla unikátní čočka AcrySof IQ Vivity implantována poprvé v České republice. „První pacient, kterému jsem čočku implantovala, pracuje jako pokrývač. Bylo pro něj zásadní kvůli této práci vidět bez omezení na střední vzdálenost a do dálky. Druhým byl důchodce se zálibou v řízení.“

Právě pro řidiče, kteří jezdí často za tmy, může být nový typ čočky velkým přínosem. Zejména má ale zajišťovat souvislé vidění na střední vzdálenost (od 60 cm) a do dálky (120 cm a dále) a zároveň i funkční zrakovou ostrost na blízko při činnostech, jako je používání chytrého telefonu nebo čtení běžného textu při vhodných světelných podmínkách.

Trifokální čočky se pro každého nehodí

Léčba šedého zákalu je jedním z nejčastěji realizovaných operačních výkonů na celém světě. Šedý zákal neboli katarakta postihuje zejména lidi po šedesátém roce a způsobuje zamlžené a neostré vidění. Díky implantaci moderních nitroočních multifokálních čoček mohou lidé po operaci šedého zákalu snížit svou závislost na brýlích a zbavit se nejen katarakty, ale i dioptrií. Trifokální čočky, které umožňují ostré vidění na tři vzdálenosti (do blízka, na střední vzdálenost i do dálky), však mohou být u některých pacientů kontraindikovány.

Patří mezi ně například diabetici, lidé se změnami na sítnici, uživatelé antidepresiv, ale i profesionální řidiči, kteří potřebují mít dobré vidění v silničním provozu i po setmění. „„Multifokální čočky nejsou vhodné pro všechny z toho důvodu, že pro vytvoření několika dvou, tří nebo více ohnisek využívají ohybu světla na štěrbině, cizím slovem difrakce. Difrakcí je ale dopadající světlo zčásti rozptýleno, a to může za šera ovlivnit kontrastní citlivost vidění,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha, kde budou čočky Vivity rovněž implantovat.

Čeští vědci chtějí léčit nádory pomocí autonomních robotů. Na vývoj dostanou 20 milionů
Přečtěte si také:

Čeští vědci chtějí léčit nádory pomocí autonomních robotů. Na vývoj dostanou 20 milionů

Nová čočka Vivity pracuje na jiném optickém principu. Využívá veškeré dopadající světlo, díky tomu zachovává kontrastní citlivost na úrovni monofokální jednoohniskové čočky. Neumožňuje sice pacientům vidět tak drobné písmo jako čočky trifokální, ale poskytuje přirozený rozsah vidění mezi střední vzdáleností (v dosahu paží) a dálkou včetně zlepšeného vidění do blízka. „Pacientům, kterým lékař nedoporučil multifokální čočku, umožní Vivity kontrastní vidění ve významně širším rozpětí než čočka jednoohnisková, která doposud byla pro tyto pacienty jediným možným řešením,“ doplňuje Valešová.

V oku už zůstane

Samotný průběh operace a pooperační péče se pro pacienta při použití Vivity neliší oproti implantaci jiných čoček. Jedná se o rychlý a bezbolestný ambulantní zákrok, který trvá přibližně čtvrt hodiny a je prováděn pouze při lokální anestezii. Pooperační péče je stejná jako u všech pacientů po operaci šedého zákalu, tedy místní terapie antibiotickými a protizánětlivými očními kapkami. Nutné je kapání umělých slz pro zvlhčení povrchu oka tak, aby bylo zajištěno kvalitní zobrazení na sítnici oka.

BRAND24

Návrat do běžného života a k obvyklým činnostem je pro pacienta stejně jako v případě implantace jiných nitroočních čoček velmi rychlý. Čočka zůstává v oku po zbytek života a není třeba ji měnit, jelikož nepodléhá biodegradaci a zachovává si své optické vlastnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).