Menu Zavřít

Uzavřené hranice. Vláda zakázala cestování Čechů do zahraničí i vstup cizincům

13. 3. 2020
Autor: čtk

Vláda zakázala vycestování z ČR do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne platit v noci z neděle na pondělí. Ve stejný čas začne platit také zákaz vstupu všech cizinců na území České republiky. Po dnešním jednání vlády to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Důvodem opatření je podle něho ochrana zdraví českých občanů a snaha o zastavení šíření nového typu koronaviru.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) stanoví výjimky, týkat se budou například přeshraničního styku, tedy lidí, kteří dojíždějí za prací do 50 kilometrů od českých hranic. Výjimky se budou také vztahovat na řidiče nákladní dobravy, řidiče autobusů, piloty dopravních letadel, vlakové čety, lodní kapitány nebo příslušníky záchranných služeb. Na lidi, kterých se týkají výjimky, se nevztahuje nařízení o karanténě.

Otevře podle vás vláda české hranice do konce tohoto roku?

Hamáček označil přijatá opatření za velmi tvrdá. "Nicméně je to opatření, které může podle našeho názoru zásadním způsobem přispět k zamezení šíření koronaviru," zdůraznil.

BRAND24

Vláda již ve čtvrtek rozhodla o obnovení kontrol na hranicích s Německem a Rakouskem. Od dnešní půlnoci je bude možné překračovat jen na vybraných přechodech. Dnes také kabinet rozhodl o povinné karanténě pro občany vracející se z takzvaných rizikových zemí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).