Menu Zavřít

Úspěch v Česku nastartoval další expanzi polské banky PKO BP

16. 4. 2019
Autor: Profimedia.cz

Na konci letošního roku otevře státem ovládaná polská banka PKO BP na Slovensku svou třetí zahraniční filiálku. Bratislavská pobočka bude stejně jako česká a německá nabízet služby expandujícím polským firmám a také slovenským byznysmenům, kteří podnikají v Polsku.

Rozmach polského bankovnictví do další země střední Evropy je přirozenou reakcí na dobré výsledky v České republice. „Výsledky pobočky PKO BP v Česku překonaly naše očekávání. Je tady obrovské množství firem, které expandují z Polska a otevírají svá zastoupení. Nejedná se přitom už jen o obchodní výměnu, ale stále důležitější jsou i přímé zahraniční investice,“ řekl webu Euro.cz Remigiusz Górski, ředitel české pobočky PKO Bank Polski.

Na Slovensku chtějí Poláci začít fungovat ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Divize bude mít zpočátku jen asi pět zaměstnanců, tzv. front office, přičemž všechny ostatní podpůrné služby jí bude poskytovat polská centrála.

V posledních letech přichází do Česka a na Slovensko obrovské množství polských firem, třebaže ne vždy vystupují pod polskými názvy. V oděvním průmyslu to jsou například Reserved či Tatuum, boty zde prodávají Wojas či CCC, Poláci také stojí za franšízami řetězců rychlého občerstvení KFC či Starbucks, dovážejí masově stavebniny nebo ovládají síť čistíren oděvů 5aSEC.


Přečtěte si komentář Ilony Švihlíkové: Čeho se bojí Německo a proč by nás to mělo zajímat

 ilustrační foto


Česká pobočka, která vznikla v květnu 2017, má podle Górského asi stovku klientů, přičemž část z nich jsou i české firmy mířící do Polska. „Dalším segmentem je pro nás expanze českého byznysu do Polska. Klienti začínají vnímat velmi pozitivně, že mají jednu banku v obou zemích, což není běžné,“ dodává.

PKO BP v Česku obsluhuje hlavně korporátní klienty, nabízí běžné účty, financování, devizové operace či okamžité platby. V roce 2018 bylo Česko pro Poláky na druhém místě v exportu (6,4 procenta), a na šestém místě v dovozu (4 procenta). Podle polského statistického úřadu dosáhl loni polský export do Česka zhruba 14,1 miliardy eur, přičemž rostl skoro o šest procent.

Polská banka loni vydělala v čistém 3,74 miliardy zlotých (22,45 miliardy korun) a spravovala aktiva ve výši 324 miliard zlotých (1,9 bilionu korun).

MMF24

Dále čtěte:

Česko ztratilo u německých investorů pozici nejatraktivnější země regionu. Vede Estonsko

Zkouška orchestru, než začne stoupat voda. Recese přijde, jsme připraveni?

Německý rozpočet se může propadnout do schodku, varuje vládní dokument

Česká ekonomika se začíná přehřívat. V žebříčku stability se propadla o tři místa

 Strojírny, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).