Menu Zavřít

Úrokové sazby zřejmě porostou. Část činitelů ECB chce omezit podpůrná opatření

11. 9. 2017
Autor: čtk/AP

Evropská centrální banka (ECB) už je zřejmě připravena začít omezovat mimořádně uvolněnou měnovou politiku, s jejíž pomocí v minulých letech podporovala ekonomiku eurozóny. Vyplývá to z dnešních vyjádření šesti vysokých činitelů ECB.

ECB se nyní snaží podporovat hospodářský růst a inflaci v eurozóně nízkými úrokovými sazbami a nákupy dluhopisů v objemu 60 miliard eur (téměř 1,6 bilionu korun) měsíčně. Program, v jehož rámci ECB během dvou a půl roku masivně tiskla peníze, se setkal také s kritikou. Podle některých expertů přispěl k nadhodnocení finančních aktiv i nemovitostí.

O postupném omezování podpůrných opatření hovořili členové Výkonné rady ECB Yves Mersch, Benoit Coeuré a Sabine Lautenschlägerová. Zmínili se o něm ale i guvernéři centrálních bank Nizozemska Klaas Knot, Rakouska Ewald Nowotny a Estonska Ardo Hansson.

„Ekonomice eurozóny se daří lépe a jsou zde podmínky k tomu, aby se zvýšila inflace a dál směřovala ke stanovenému cíli,“ uvedla Lautenschlägerová. „Musíme být připraveni ve vhodnou dobu přijmout zásadní rozhodnutí. Také musíme vhodně přizpůsobit naši komunikaci,“ dodala.

Kurz eura k dolaru EURUSD Chart

Zpřísnění měnové politiky vzhledem k pokračujícímu hospodářskému oživení analytici očekávají. Vedoucí představitelé ECB se podle Reuters shodují, že jejich příštím krokem by mělo být omezení nákupů dluhopisů. Na svém zasedání minulý týden údajně hovořili o případném snížení měsíčního objemu nákupů dluhopisů na 40 či 20 miliard eur.

Prezident ECB Mario Draghi signalizoval, že rozhodnutí o úpravě měnové politiky by mohlo padnout příští měsíc. ECB zároveň potvrdila, že nákupy dluhopisů bude provádět minimálně do konce letošního roku.

CONTENT24

Dále čtěte:

Draghi v Německu vysvětloval nekonvenční měnovou politiku nízkou inflací

Přijetí eura: kdo v Evropě zchudl a kdo zbohatl?

Esej: Zamávejte eurobusu

Euro, ilustrační kresba

ECB zlepšila výhled ekonomiky na letošní rok, úroky nezměnila


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).