Menu Zavřít

Tipy E8 v pivu

Autor: Euro.cz

Světová třináctka • Do pivovaru na konferenci • Ořechy z Irska

Pivovar Herold

Černá hvězda

Ve středočeské Březnici stojí zrestaurovaný a veřejnosti přístupný zámek, který vznikl přestavbami původního hradu. V jeho těsné blízkosti vaří pivovar Herold nejen jedenáctistupňový Kameňák, nazvaný podle komedie Zdeňka Trošky, již pivovar sponzoroval, ale především černé pivo světových kvalit.

První zmínka o panském, později zámeckém pivovaru v Březnici pochází z roku 1506, kdy zdejší panství spolu s pivovarem koupil nejvyšší písař zemský Zdeněk Malovec z Chýnova. V roce 1728 přichází do Březnice významný šlechtický rod, Krakovští z Kolowrat, kteří pivovar začali pronajímat. Uherská šlechtická rodina Pálffyů z Erdodu, která panství a pivovar získala v roce 1872, pivovar přestavěla a rozšířila o chladné provozy. Koncem 19. století činil zdejší výstav přes deset tisíc hektolitrů ročně a v okolí neměl konkurenci.

V roce 1945 se pivovar stal majetkem Československého státu. Rozvoj těžby uranové rudy na Příbramsku po roce 1960 znamenal pro březnický pivovar historicky největší nárůst výroby piva - kulminoval kolem roku 1964, kdy výstav dosahoval 26 tisíc hektolitrů. Potom byla výroba piva v Březnici tlumena a pivovar byl určen ke zrušení. V 80. letech ale naštěstí začal březnický pivovar spravovat Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, který ho zrekonstruoval a obnovil produkci tradičního březnického piva.

Do soukromých rukou přešel Herold v roce 1999 a výroba v něm pomalu, ale jistě klesala (z necelých 23 tisíc hektolitrů za rok na necelých 10 tisíc), sušená mladina (laicky řečeno pivo v prášku) se přestala vyrábět a nastaly krušné časy. Pivovar ale před dvěma lety začal na zakázku hypermarketů Tesco vyrábět stejnojmenné světlé výčepní pivo, obnovil výrobu svrchně kvašeného pšeničného piva, nově začal vařit čtrnáctistupňový speciál a zlepšení situace snad přinese i příchod nového dolarového investora. Jak chutnají profesionálům Piva z portfolia březnického pivovaru hodnotila profesionální skupina degustátorů sdružená kolem projektu Svět Piva.cz. Piva byla hodnocena na škále 1-9 (1 = bez chyby, 9 = nepoživatelné). Herold tmavý speciál 13° Příjemně karamelová vůně, která koresponduje s karamelovou chutí s praženými tóny. Lehce suché doznívání, perfektně vybalancované tělo. Klenot mezi českými tmavými pivy se světovými parametry.
Hodnocení: 2

Kvasnicové pšeničné pivo Ovocná, lehce banánová vůně přesně odpovídá pšeničnému pivu svrchního kvašení. Příjemná plnost, slabší hořkost, kvasničně obilná vůně a chuť dávají dobrý důvod k dalšímu napití.
Hodnocení: 4+

Kameňák První pozitivní vjem – báječná pěnivost vyvolává příjemný estetický dojem z vysoké pěny. Vůně sladová s ovocnými tóny, lehce oxidační. Příjemná plnost odpovídá stupňovitosti, středně intenzivní hořkost. Celkový dojem je mnohem lepší než z filmu, podle něhož je pojmenován.
Hodnocení: 3-

Zájezdní pivovar v Dobrušce

Noc s Rampušákem

Revitalizovat vybrakovaný areál pivovaru v Dobrušce začala společnost Staročeský pivovárek před dvěma lety (dva roky tu funguje sladovna). To pravé ale přichází v prosinci: pivovar po devíti letech začne opět vařit pivo a otevře restauraci, kde bude na čepu především nefiltrovaný 12o ležák Rampušák. Kromě stylové restaurace a bowlingové dráhy areál nabídne ubytování a prostory příhodné pro pořádání různých firemních akcí. Pro návštěvníky s hlubším zájmem o pivo bude připravena naučná exkurze do historie pivovarnictví - exponáty budou nejen funkční, nýbrž i k vidění v provozu.

Nová piva

MM26_AI

Jdeme na klokana!

Austrálie a pivo? A díváte se na formuli 1? Pak by vám měl být povědomý do modra vyvedený nápis Foster - aneb prémiový ležák „Brewed in Australia“. Australské pivo Foster v Evropě licenčně vaří společnost Scottish Newcastle - díky firmě West End Banfort jsou od října v Česku v běžné obchodní síti a ve vybraných podnicích kromě fosteru k dostání další dvě novinky z portfolia Scottish Newcastle: Newcastle Brown Ale a Beamish Stout.

Australský Foster se nijak nevymyká ze škatulky ležáků velkých výrobců. Od sledování závodů F1 rozhodně ničím překvapivým smysly neodpoutá. Stout jako typ piva určitě není třeba představovat. Nový člen s irskými kořeny na našem trhu, Beamish Stout, sice nemá takové světové renomé a suché doznívání jako Guinness, ale určitě stojí za ochutnání. Úplnou novinkou je pivo typu brown ale. Nemělo by se pít příliš chlazené, jen tak vynikne jeho ořechová, květinková jemnost.

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek