Menu Zavřít

Tipy E8 v pivu

Autor: Euro.cz

Světová třináctka • Do pivovaru na konferenci • Ořechy z Irska

Pivovar Herold

Černá hvězda

Ve středočeské Březnici stojí zrestaurovaný a veřejnosti přístupný zámek, který vznikl přestavbami původního hradu. V jeho těsné blízkosti vaří pivovar Herold nejen jedenáctistupňový Kameňák, nazvaný podle komedie Zdeňka Trošky, již pivovar sponzoroval, ale především černé pivo světových kvalit.

První zmínka o panském, později zámeckém pivovaru v Březnici pochází z roku 1506, kdy zdejší panství spolu s pivovarem koupil nejvyšší písař zemský Zdeněk Malovec z Chýnova. V roce 1728 přichází do Březnice významný šlechtický rod, Krakovští z Kolowrat, kteří pivovar začali pronajímat. Uherská šlechtická rodina Pálffyů z Erdodu, která panství a pivovar získala v roce 1872, pivovar přestavěla a rozšířila o chladné provozy. Koncem 19. století činil zdejší výstav přes deset tisíc hektolitrů ročně a v okolí neměl konkurenci.

V roce 1945 se pivovar stal majetkem Československého státu. Rozvoj těžby uranové rudy na Příbramsku po roce 1960 znamenal pro březnický pivovar historicky největší nárůst výroby piva - kulminoval kolem roku 1964, kdy výstav dosahoval 26 tisíc hektolitrů. Potom byla výroba piva v Březnici tlumena a pivovar byl určen ke zrušení. V 80. letech ale naštěstí začal březnický pivovar spravovat Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, který ho zrekonstruoval a obnovil produkci tradičního březnického piva.

Do soukromých rukou přešel Herold v roce 1999 a výroba v něm pomalu, ale jistě klesala (z necelých 23 tisíc hektolitrů za rok na necelých 10 tisíc), sušená mladina (laicky řečeno pivo v prášku) se přestala vyrábět a nastaly krušné časy. Pivovar ale před dvěma lety začal na zakázku hypermarketů Tesco vyrábět stejnojmenné světlé výčepní pivo, obnovil výrobu svrchně kvašeného pšeničného piva, nově začal vařit čtrnáctistupňový speciál a zlepšení situace snad přinese i příchod nového dolarového investora.

Jak chutnají profesionálům
Piva z portfolia březnického pivovaru hodnotila profesionální skupina degustátorů sdružená kolem projektu Svět Piva.cz. Piva byla hodnocena na škále 1-9 (1 = bez chyby, 9 = nepoživatelné).

Herold tmavý speciál 13°
Příjemně karamelová vůně, která koresponduje s karamelovou chutí s praženými tóny. Lehce suché doznívání, perfektně vybalancované tělo. Klenot mezi českými tmavými pivy se světovými parametry.
Hodnocení: 2

Kvasnicové pšeničné pivo
Ovocná, lehce banánová vůně přesně odpovídá pšeničnému pivu svrchního kvašení. Příjemná plnost, slabší hořkost, kvasničně obilná vůně a chuť dávají dobrý důvod k dalšímu napití.
Hodnocení: 4+

Kameňák
První pozitivní vjem – báječná pěnivost vyvolává příjemný estetický dojem z vysoké pěny. Vůně sladová s ovocnými tóny, lehce oxidační. Příjemná plnost odpovídá stupňovitosti, středně intenzivní hořkost. Celkový dojem je mnohem lepší než z filmu, podle něhož je pojmenován.
Hodnocení: 3-

Zájezdní pivovar v Dobrušce

Noc s Rampušákem

Revitalizovat vybrakovaný areál pivovaru v Dobrušce začala společnost Staročeský pivovárek před dvěma lety (dva roky tu funguje sladovna). To pravé ale přichází v prosinci: pivovar po devíti letech začne opět vařit pivo a otevře restauraci, kde bude na čepu především nefiltrovaný 12o ležák Rampušák. Kromě stylové restaurace a bowlingové dráhy areál nabídne ubytování a prostory příhodné pro pořádání různých firemních akcí. Pro návštěvníky s hlubším zájmem o pivo bude připravena naučná exkurze do historie pivovarnictví - exponáty budou nejen funkční, nýbrž i k vidění v provozu.

Nová piva

Jdeme na klokana!

Austrálie a pivo? A díváte se na formuli 1? Pak by vám měl být povědomý do modra vyvedený nápis Foster - aneb prémiový ležák „Brewed in Australia“. Australské pivo Foster v Evropě licenčně vaří společnost Scottish Newcastle - díky firmě West End Banfort jsou od října v Česku v běžné obchodní síti a ve vybraných podnicích kromě fosteru k dostání další dvě novinky z portfolia Scottish Newcastle: Newcastle Brown Ale a Beamish Stout.

MM26_AI

Australský Foster se nijak nevymyká ze škatulky ležáků velkých výrobců. Od sledování závodů F1 rozhodně ničím překvapivým smysly neodpoutá. Stout jako typ piva určitě není třeba představovat. Nový člen s irskými kořeny na našem trhu, Beamish Stout, sice nemá takové světové renomé a suché doznívání jako Guinness, ale určitě stojí za ochutnání. Úplnou novinkou je pivo typu brown ale. Nemělo by se pít příliš chlazené, jen tak vynikne jeho ořechová, květinková jemnost.

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek