Nešetřete se po italsku • Pronásledování moltenek
Od Ježíška z jihu
Koho už nadobro omrzely naše vánoční kulinární tradice, nechť vyzkouší třeba tradiční italské štědrovečerní menu. Pro inspiraci jsme vybrali typické římské. Ke každému chodu se samozřejmě podává vhodný typ vína, rozdílení dárků po večeři se hned tak nedočkáte.
Antipasti
• Verdure fritte
(Zelenina obalená ve velmi tenkém pivním těstíčku a usmažená. Používají se cukety, papriky, artyčoky, lilky.)
• Carciofi alla giudia
(Artyčoky smažené v oleji, hlavou dolů.)
• Frutti di mare alla marinara
(Mořské plody dušené v rajčatové omáčce.)
• Frutti di mare fritti
(Mořské plody smažené v těstíčku.)
Primo
• Linguine al tonno e sugo
(Těstoviny s tuňákem a rajčatovou omáčkou.)
• nebo Linguine al scolio
(Méně tradiční, ale momentálně oblíbená varianta: těstoviny s mořskými plody a rajčatovou omáčkou.)
Secondo
• Anguilla fritto o al sugo
(Mořský úhoř smažený, anebo s rajčatovou omáčkou.)
• nebo San Pietro lesso con olio e limone
(Mořský jazyk vařený s olivovým olejem a citronem.)
• nebo Razza al forno o lesso
(Rejnok pečený, nebo vařený. Pokud jde o vařené ryby, míní se vaření ve víně nebo připraveném bujónu.)
• Typické přílohy: cikorie (zelenina upravovaná podobně jako špenát), artyčoky, čekanka pečená v troubě.
Dolci
• Panettone
(Tradiční „velký chléb“ - kynuté těsto s rozinkami a kandovaným ovocem.)
• varianta: Pandoro
(Podobné panettone, ale připravuje se pouze z těsta.)
• Torrone
(Velmi tvrdá čokoláda s oříšky.)
Vše se konzumuje s vin santo nebo passitem, což jsou druhy dezertního vína.
Frutta • Mandarini, uva (hrozny), frutta secca (sušená ovoce, typicky fíky, hrušky)
Moltenky putují po Česku
Královská jízda
Legenda mezi kuchyňskými sporáky se jmenuje Molteni. Jak říká šéfkuchař restaurantu Allegro Vito Mollica (viz magazín E8, září 2004): Kdo ho nemá, ten o něm sní, kdo na něm může pracovat, je šťastný.
Poprvé oficiálně v Česku se modrá varianta „moltenek“ představila 30. listopadu v restaurantu Pállfyho palác a započala tím Molteni Tour po českých městech. Přes ne zrovna lidovou cenu se při prezentaci rekrutovali první zájemci o koupi kuchyňského skvostu, a to kupodivu z řad privátních zájemců. Vedle Rybího trhu, kde je moltenka nainstalována již od března a budí značnou pozornost, se v brzké době dostane i do několika domácností.
Plánovaný itinerář Molteni Tour: v lednu tři týdny u Jaroslava Sapíka v restaurantu U koně v Klokočné, potom v Brně v restaurantu U Kastelána a během mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se na moltenkách bude vařit v Hotelu Pupp.