Menu Zavřít

Tento článek škodí zdraví

11. 11. 2018
Autor: Euro.cz

Manželství je pro vaše zdraví lepší než kouření - máte-li štěstí. Nejvíce však vám škodí články, jako je tento.

Špatné manželství může být stejně nezdravé jako kouření a pití, praví studie vědců z univerzit v Nevadě a Michiganu. Víme již dlouho, že lidé žijící v manželském svazku se doživají vyššího věku v lepším zdraví než ti ostatní. Ona nová studie, již cituje web weforum.org, naznačuje, že pokud je manželství špatné, opak je pravdou.

Nevadští a michiganští vědci k tomu došli sledováním 373 heterosexuálních manželských párů. Přišli na to, co nejspíš zhruba tušíte: že totiž, máte-li doma bezohledného hrubiána nebo nesnesitelnou fiflenu, vede se vám hůře, než kdybyste si vzali někoho, s kým si rozumíte. V takovém případě, říká tahle vědecká parta, představuje manželství pro vaše zdraví stejně rizikový faktor jako pití alkoholu, kouření cigaret a všechny ostatní činnosti, které z života činí jakž takž snesitelnou záležitost.

Stres a frustrace

Vtip je v tom, pokračuje argumentace studie, že respondenti s nejhoršími zdravotními výsledky byli ti, kteří mluvili o neustálém opakování partnerských konfliktů nevedoucích k žádnému řešení. Právě opakovaná frustrace a stres spolu z bezvýchodností věci způsobuje zmiňovanou zdravotní újmu.

Tady to začíná být mírně zajímavé. Ještě jednou: kamenem úrazu špatného manželství jsou bezvýsledně opakované stres a frustrace z problémů, jež nemají přijatelné řešení. Řekněme, že vědci mají pravdu a tento cenný poznatek lze zobecnit.

V tu chvíli zjistíme, že jedním z nevyčerpatelných zdrojů zhoršování našeho zdravotního stavu musí být naše starost o vlastní zdravotní stav. Ten se plus minus zhoršuje od dosažení vrcholu fyzických sil, tedy bratru kolem dvacítky. Pak to s námi jde z kopce, ať si to přejeme či nikoli; i ten nejtrénovanější sportovec je v pětatřiceti pomalejší než ve dvaceti, použijme-li takové zjednodušené měřítko. V pětačtyřiceti to nebude lepší, ani v pětapadesáti, ani už zkrátka nikdy (jakkoli to tak může vypadat).

MMF24

To lze buď přijmout jako fakt, nebo se tím lze neustále nechat frustrovat a stresovat; pochopitelně bezvýsledně. Například čtením článků o tom, co všechno máme dělat, abychom se nestresovali a nefrustrovali řešením problémů, které žádná řešení nemají.

Čtěte další komentáře autora:

Nepovedený Erdogambit

Když se kradou volby

Elon Musk: hra s větry a ohněm

Varufakisova chvíle slávy

Trumpův íránský gambit

Tesla: každý týden jobovka

Jak Uber a Lyft komplikují dopravu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).