Menu Zavřít

Státní tajemník Chmelař: Začněme se bavit o zavedení eura

23. 10. 2018
Autor: čtk

Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Aleše Chmelaře, který by měl v brzké době zamířit z úřadu vlády na ministerstvo zahraničí, nastal čas začít znovu vážně uvažovat o zavedení evropské měny v Česku.

Chmelař přirovnal Česko k posádce malé loďky, která odmítá přestoupit na obří tanker, protože prý má díru. „Být těmi na tom tankeru tak si časem rozmyslím, zda je vůbec vezmu,“ řekl Chmelař v debatě s německou poslankyní Renatou Altovou, která v Bundestagu předsedá skupině zodpovědné za vztahy s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Debatu na téma budoucnosti česko-německých vztahů pořádal Institut pro politiku a společnost.

„Bylo by načase, aby Česko zavedlo euro,“ přidala se Altová ze Svobodné demokratické strany FPD, která má blízko k hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Altová pochází za slovenské Skalice a na počátku devadesátých let působila na různých postech v české diplomacii.


Čtěte esej Pavla Párala o společné evropské měně:

S eurem na věčné časy a nikdy jinak

 Ilustrace k eseji S eurem na věčné časy


Oba diskutující se shodli, že vzájemné česko-německé vztahy jsou na velmi dobré úrovni, byť podle německé poslankyně došlo od vypuknutí migrační krize před třemi lety k jejich narušení. To se však netýká ekonomické spolupráce, kterou označila za výbornou, s čímž souhlasil například bývalý ministr průmyslu Jan Mládek.

Rozdíl vidí v názoru na výstavbu nových jaderných reaktorů a obecně energetické směřování obou zemí. Podle Chmelaře se však energetické politiky obou zemí začínají stále více přibližovat s tím, jak „Energiewende“ postupuje pomaleji, než si tamní vláda původně představovala, a česká strana naopak začíná nacházet inspiraci v některý německých nápadech ze sektoru zelené energetiky.

Přečtěte si:

BRAND24

Kritika obnovitelných zdrojů. Půl bilionu eur je pryč a stále pálíme uhlí, zlobí se zastánci atomu

Německá jaderná elektrárna Isar II v Bavorsku, ilustrační foto

Čtěte také:

Tajemník pro evropské záležitosti Chmelař míří na ministerstvo zahraničí

Chmelaře má vystřídat diplomatka Srnová, stane se novou tajemnicí pro evropské záležitosti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).