Menu Zavřít

Stát podpoří sportovní talenty 200 miliony

22. 8. 2016
Autor: ČTK

Stát poskytne příští rok 200 milionů korun na přípravu juniorů a sportovních reprezentantů do 23 let. Její financování není podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) dostatečné.

Ministryně řekla, že mnoho českých vrcholových sportovců se připravuje takříkajíc na koleně. Přesto olympionici odvedli pro Česko jako vždy skvělou práci, zhodnotila jejich výkony na olympijských hrách v Riu ministryně.

Chystaná dotace má podle ní nejen zlepšit české výsledky na hrách, ale také motivovat mladé sportovce. „Je to velká motivace samozřejmě pro všechny děti a mládež v našich školách. Jedna zlatá medaile Lukáše Krpálka pravděpodobně namotivuje do juda více malých kluků a holek než 1000 projevů ministryně školství,“ podotkla Valachová.

Ministryně uvedla, že už před několika měsíci nastínila myšlenku navýšit peníze na přípravu olympioniků. V Národní radě pro sport, což je její poradní orgán, ale panovala podle ní shoda na tom, že by to nebylo příliš moudré. Financování je totiž nutné přizpůsobit cyklu přípravy. „Nemůžeme jim posílat peníze v roce olympiády, ale zhruba dva roky dopředu,“ řekla Valachová.

Na situaci podle ní v první řadě vydělají olympionici v zimních sportech, ministerstvo začne v těchto měsících posílat zvýšené částky na přípravu na hry v Pchjongčchangu v roce 2018.

Přidat je obecně nutné podle ministryně například v gymnastice a v individuálních ledních sportech, v krasobruslení a rychlobruslení. „Jsou to spíše jednotlivci a jejich zázemí a způsob přípravy včetně potřebné infrastruktury určitě nejsou na dobré úrovni,“ dodala.

Čtěte také:

BRAND24

Vláda přidá peníze na sport, chce ulevit rodinným rozpočtům

Zavolej Karlovi. Poradí ti, jak se dostat k soudu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).