Menu Zavřít

Vláda přidá peníze na sport, chce ulevit rodinným rozpočtům

27. 6. 2016
Autor: ČTK

Příští rok vzrostou výdaje státu, obcí a krajů na sport z letošních 3,7 miliardy korun na šest miliard korun. Vláda přijala koncepci rozvoje sportu do roku 2025, která počítá s postupným navyšováním financí a větším zapojením dětí do sportu.

Zvýšením výdajů veřejných rozpočtů na sport by chtěla vláda snížit náklady na sportování z rodinných rozpočtů, aby mohlo sportovat co nejvíce dětí.

Do roku 2020 by na sport měly směřovat všechny výnosy z loterií a hazardu. Cílem je dosáhnout toho, aby výdaje na sport činily do roku 2020 jedno procento ze státního rozpočtu, oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Loni to byly 0,3 procenta.

Měla by se také zvýšit stabilita financování sportu. K tomu by mělo přispět mimo jiné to, že státní dotace se budou od příštího roku přidělovat na tříleté období.

Koncepce dál počítá s rozvojem školního a univerzitního sportu. Měl by se tím zastavit růst nadváhy a obezity u dětí a mládeže a pokles tělesné zdatnosti dětí.

BRAND24

Vláda hodlá přidat peníze i do školství

Učitelé dostanou přidáno šest procent, rozhodla vláda

 Ministryně školství Kateřina Valachová

Dokument zahrnuje i podporu české sportovní reprezentace, která může být nástrojem propagace státu. Koncepce počítá rovněž s modernizací sportovní infrastruktury a stavbou nových sportovišť. Ministerstvo také považuje za důležitý aktivní boj proti negativním jevům ve sportu, jako je ovlivňování zápasů nebo doping.

Vláda loni schválila novelu zákona o podpoře sportu. Sněmovna ji přijala, ale Senát normu v květnu poslancům vrátil s požadavkem na vyškrtnutí ustanovení, které nařizuje obcím vypracovávat plány rozvoje sportu. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) chce do konce roku předložit nový zákon o sportu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).