Menu Zavřít

Srí Lance došla trpělivost s krizí, kterou zavinilo hospodaření vlády. Hladoví občané volají po odchodu prezidenta

11. 4. 2022
Autor: Vikalpa | Groundviews | Maatram | CPA from Sri Lanka, CC BY 2.0 , via Wikimedia Commons
  • Srí Lankou zmítají nepokoje. Lidé demonstrují za odstoupení prezidenta Gotabaji Radžapaksy

  • Rodina Radžapaksů ostrovnímu státu vládne desítky let a je opakovaně kritizována

  • Tentokrát prezident snížil daně a omezil vývoz, zatímco podporoval stavby infrastrukturních projektů. To zemi zadlužilo a vyčerpalo její devizové rezervy

  • Srí Lanka nyní nemá na import základních produktů, a tak jejím občanům dochází léky, palivo i potraviny


„Radžapakso, odstup!“ křičí v ulicích měst tisíce rozzlobených obyvatel Srí Lanky. Během posledních dnů vypukly napříč zemí nepokoje, v rámci nichž demonstranti nepožadují nic menšího než rezignaci hlavy státu.

Co dvaasedmdesátiletý Gotabaja Radžapaksa provedl? Vlastně jen to, že podle mnohých společně s tamní vládou zapříčinil nejhorší ekonomickou krizi, ve které se Srí Lanka ocitla za celou dobu své nezávislé existence. Poprvé od osvobození od britského vlivu v roce 1948 místním znepříjemňuje život nedostatek jídla, výpadky elektřiny a strmý růst cen veškerého zboží.

Za všechny tyto nepříjemné události může podle BBC nemožnost dovozu čehokoli do země, jelikož její devizové rezervy v podstatě došly. Vláda si nemůže dovolit kupovat potraviny a paliva ze zahraničí, což v případě státu o rozloze 65 610 kilometrů čtverečních, jež z převážné části pokrývá deštný prales a apartmány pro turisty, znamená zoufalý nedostatek a velmi vysoké ceny.

„Problémy začaly zhruba v prosinci. Nyní zažíváme výpadky proudu až 13 hodin denně, není plyn, benzín, cena potravin letí vzhůru každým dnem. Pytlík chipsů nebo bonbonů se staly v podstatě něčím nedostupným,“ popisuje Steve, inženýr z města Colombo, pro server HlídacíPes.org.

Fronty před čerpacími stanicemi dlouhé, jejich zásoby minimální. Ostrovní Kuba se potýká s výrazným nedostatkem ropných produktů
Přečtěte si také:

Fronty před čerpacími stanicemi dlouhé, jejich zásoby minimální. Ostrovní Kuba se potýká s výrazným nedostatkem ropných produktů

Vláda svádí krizi na pandemický útlum turistického ruchu a na bombové útoky na kostely, které se odehrály před třemi lety a dovolenkáře prý stále děsí. Podle expertů je však na vině špatné hospodaření. Například megalomanské infrastrukturní projekty, jejichž budování v posledních letech ostrov zadlužilo, považují za zbytečné. Další chybou, na kterou odborníci poukazují, je skutečnost, že když na Srí Lance roku 2009 po 30 letech skončila občanská válka, rozhodla se vláda soustředit na domácí trh a omezila vývoz. Nezískávala tedy skoro žádné příjmy z prodeje zboží, zatímco náklady na dovoz stále stoupaly.

I tak ale měla Srí Lanka ještě na konci roku 2019 v devizových rezervách 7,6 milionu dolarů. Do března 2020 se každopádně zásoba scvrkla na 2,3 milionu kvůli tomu, že když byl roku 2019 Radžapaksa zvolen prezidentem, odhodlal se k velkorysému kroku a snížil daně. Občany to na začátku jistě potěšilo, jenže vláda kvůli tomu přišla o část peněz, za něž nakupovala zahraniční měny a obchodovala na mezinárodním trhu.

Rupie nebude slabší než jiné měny

Že mají problém, došlo lidem kolem prezidenta vloni. Aby zastavili odliv zahraničních měn, zakázali import chemických hnojiv a nařídili farmářům používat místo nich místní hnůj. Tak vláda vyvolala neúrodu. Srí Lančané museli nakoupit potraviny ze zahraničí, aby nehladověli, a devizová pokladna vysychala o to rychleji. Vláda proto začala blokovat zahraniční dovoz nejrůznějšího ,nepodstatného‘ zboží, čímž myslela například auta a některé druhy potravin či obuv.

Vedení země se snažilo navýšit export tím, že by nechalo klesnout hodnotu domácí měny. To však prezident zatrhl - nechtěl, aby rupie byla slabší než jiné měny. Přesně to se ale nakonec stalo. Hodnota srílanské rupie klesla letos v březnu vůči dolaru o masivních 30 procent.

Zvyšování turecké inflace nebere konce. Za krizí podle analytika stojí nesmyslné kroky centrální banky v režii prezidenta Erdogana
Přečtěte si také:

Zvyšování turecké inflace nebere konce. Za krizí podle analytika stojí nesmyslné kroky centrální banky v režii prezidenta Erdogana

Aby vláda Srí Lanky splatila své dluhy, musí v průběhu nadcházejících měsíců získat cizí měny v hodnotě sedmi miliard dolarů. A tím to rozhodně nekončí – v následujících letech budou splátky podobné.

Na splnění závazků by si Radžapaksa opět rád půjčil, jenže už nemá od koho. Úvěrový rating vlády klesl tak hluboko (Standard & Poor's ho hodnotí jako CCC, což naznačuje zvýšené riziko nesplácení), že už jí své finance poskytne jen velmi málo institucí. Kvůli tomu musí dále snižovat devizové rezervy jen proto, aby platila úroky stávajících půjček. Podle serveru HK Post citovaného světovými médii činí celkový zahraniční dluh Srí Lanky 45 miliard dolarů. Téměř celou šestinu dluží Číně.

Protestovat je naše povinnost

Situace v zemi je vážná, a to dokonce tak moc, že lidé již nejsou schopni vyžít z vlastních peněz. Jídlo se oproti loňsku zdražilo o třetinu, takže mnozí si nejen nemohou dovolit vše, na co mají chuť, ale teď už musí omezovat i samotný denní počet jídel. Vaří si je na plynu dodávaném v bombách, na něž čekají mnohahodinové fronty, ve kterých dle zdroje Seznam zpráv lidé dokonce umírají stresem a vyčerpáním. Dochází také léčiva a většina zboží se prodává na přídělové lístky.

Na čerpacích stanicích se stojí dlouhé fronty a naftu nemají ani provozovatelé veřejné dopravy. „Dřív tu jezdil autobus každých 15 minut, teď čekám i hodinu nebo dvě. Někdy pak zastavíme uprostřed cesty, protože autobus má prázdnou nádrž,“ vylíčila BBC Srílančanka, která si přála zůstat v anonymitě.

Prezident na demonstrace reagoval zablokováním sociálních sítí či vyhlášením zákazu vycházení - nic z toho však nepomohlo. V ulicích stále zuří nepokoje, a dokonce se stupňují. Následně Radžapaksa opatření opět stáhl a odvolal všechny politiky ze svého kabinetu i guvernéra centrální banky. Ve funkci zůstává pouze premiér, jelikož tím je prezidentův bratr Mahinda.

Sousedská výpomoc

Rodina Radžapaksů si na Srí Lance předává většinu důležitých politických funkcí už od roku 1936, nyní s nimi však ostrované chtějí skoncovat. Členové rodu opakovaně čelí obviněním z korupce, zneužívání státních peněz, vražd a podvodů. „Tito zkorumpovaní politici ukradli naše peníze a zničili naši budoucnost. Zasloužíme si něco lepšího než tohle,“ řekl Guardianu jeden z demonstrantů.

Ve Švýcarsku jako by inflace neexistovala. Podle ekonomů Credit Suisse se v příštím roce bude pohybovat na úrovni jednoho procenta
Přečtěte si také:

Ve Švýcarsku jako by inflace neexistovala. Podle ekonomů Credit Suisse se v příštím roce bude pohybovat na úrovni jednoho procenta

Nově jmenovaný ministr financí Ali Sabry rezignoval po 24 hodinách ve funkci. Vládní koalici opustilo na 40 poslanců, a tak prezident požádal opoziční strany, aby mu pomohly sestavit novou vládu. Odmítly. Další zoufalý pokus o záchranu krizí zmítané země provedl Radžapaksa v březnu, když požádal Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc v hodnotě zhruba tří miliard dolarů, o níž má jednat nové guvernér centrální banky Nandalal Weerasinghe. Nicméně se musí čekat, než se najde nový ministr financí.

BRAND24

Zatím tak Srí Lance pomáhá třeba sousedící Indie, která jí v rámci úvěrové linky poskytla 500 milionů dolarů na nákup tolik potřebného paliva. Čína zase souhlasila, že oblíbenému dovolenkovému ráji navýší devizové rezervy výměnou tamějších rupií za její jüany. Půjčky pak Radžapaksa, jenž navzdory rozsáhlým protestů ze své funkce odstoupit odmítá, vyloudil i od Japonců a Bangladéše.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).