Menu Zavřít

Smutek v krásném kabátě

19. 4. 2005
Autor: Euro.cz

V baště české gastronomie měl pokrm fádní vzhled sériové hotovky

Když procházím kolem, monumentalita Obecního domu mne pokaždé osloví. Nejen svojí jedinečnou architekturou, ale i kulinarií, tak, jak ji předvádějí ve Francouzské restauraci. Jde jistě o jednu z nejvydařenějších zastávek při cestě za velkou pražskou gastronomií. A právě pod vlivem zkušeností s ní jsem, hledaje podnik s kvalitní českou kuchyní a trochu reprezentativním interiérem, vzpomněl na suterénní prostory „obecňáku“. Na často zmiňovanou a dle mínění mnohých znamenitou Plzeňskou restauraci. Nezbylo než tam zavítat a přesvědčit se, kolik pravdy je na zvěstech, které ji provázejí.
Už sám vstup je impozantní. Monstrózní, naparáděnou halou kráčím ke schodišti do podzemí. Bohatá výzdoba, zlatem se blyštící lustry, keramické obrazy na stěnách. Ve dveřích do sálu se můj pocit pokory před fascinujícím prostorem ještě umocňuje. Dlouhá, předlouhá loď s řadou lunetových oken po jedné a až omračujícím obložením tyrkysovými kachli po druhé delší stěně, kterou mosazné lustry skrápějí tisíci zlatých pablesků. Keramické erby zdobí kořeny klenebních oblouků, v průčelí u vchodu obrazy s vesnickými motivy, také vyvedené ve zvláštní mozaice pálených dlažek. Jen nábytek se sem až tolik nehodí. Styl lidového baroka, byť proveden čistě a řemeslně zručně, nedosahuje výše ostatní výzdoby.
Dále však panovaly už jen rozpaky. Nikdo se neujal toho, aby mě posadil, vybral jsem si tedy stůl sám. Ovšem jen jsem tak učinil, byl jsem v ten ráz velmi hbitým číšníkem od stolu vykázán, prostřené jsou prý pro skupiny. „Ulice“ má vyhrazena místa u těch holých, opatřených jen nepříliš vkusným ubrusem s logotypem dodávajícího pivovaru. Nemám rád tuto selekci. Odrazí se na celé atmosféře podniku, poznamená náladu.
Lístek, zpracován se zjevnou snahou po originalitě, působí trochu levně. Naštěstí je bohatší obsahem než formou. Volím klasické české meníčko. Domácí bramborová polévka s hříbky, vepřová plec špikovaná, kysané zelí a houskové knedlíky spolu s lehkým tvarohovo-čokoládovým dortíkem s malinovou omáčkou byly mým výběrem. Prohlížím krásné vitráže v lunetách oken, kochám se klidem a pomalu nechávám odeznít nelad z ponižujícího stěhování, jemuž jsem byl podroben. Vtom se však do restaurace vřítí padesátka zpovykaných, hladových turistů a z poklidné místnosti se stává nádražní hala. Prostor odráží bábel hlasů, množí je, tříští o klenbu a zesílené vrací zpět. Sleduji, jak se obsluha popere s nárazem práce a musím říci, že situaci zvládají bravurně. Ovšem s notnou dávkou naučené manýry, beze snahy o kontakt, o profesionální přístup se vším všudy. Stejně jsem obsloužen i já. Bujónka s polévkou přistává na stole bez ladu a s minimem grácie. S vírou v obsah lepší servisu se jímám lžíce. Hustá konzistence s červenými ostrůvky mrkve, žlutavými hřbety brambor a medúzovitě rozestřenými houbami je domácky přívětivá. Skladba vůní ctí ten tolik známý výraz. Houby, zelenina a koření vytvářejí příjemný odér, čistý a důrazný. Podobně se rozevírá i vějíř chutí. Zprvu vévodí houbová příchuť, vzápětí je rozšířená o vstupy zeleniny, podtržená majoránkou a doladěná bramborami. Typický projev, v tom nejlepším smyslu „selského“ vyznění, je v závěru trochu rozladěn důrazným vstupem soli, které je bohužel o špetku či dvě více. Domáhá se toho, aby opanovala celé vyznění chuti a dost se to daří. Ostatní elementy se při vší snaze marně pokoušejí udržet se slanou dominantou krok, v závěru ustupují a ztrácejí se.
Protože přišedší skupiny se množí a provoz houstne, čekám na debaras trochu déle, než by se slušelo. Pokračování večeře, špikovaná plec se zelím a knedlíkem, mělo fádní vzhled sériové hotovky, jak ji dokáže připravit každá „trojka“. Nad průměr čněly jen plátky masa, růžové a protknuté lesklými stigmaty slaniny, křehké a měkké. Mdlé knedlíky, jaké dostanete coby polotovar kdekoliv. A kýta? Vskutku křehká a plná šťávy. Ovšem obdařená takovou přemírou česneku, že díky jí sousto až hořklo. Dokonce tak, že i panovačná úprava zelí vybledla a ustoupila před vše zabíjející česnekovou mocí. Vychladlá cibulka si na zmnožitele prožitku jen hrála, ničemu nepomohla.
Absolutorium v této šedi průměrnosti zasloužil jen dezert. Vonící váleček se spodním soklem z tmavého těsta, silnou vrstvou smetanového krému a závojíčkem z temné čokolády na vrchní základně. Barevně oživené to všechno bylo zeleným lístkem máty, zakomponovaným do záhybů čokoládové kokardy a živě červeným potůčkem z malin, obtékajících zákusek. A ještě jako paruky anglických soudců pudrem zde bylo vše posněženo závějí vanilkového cukru. Všechny přítomné chutě v tomto případě vzácně ladily. Přírodně natrpklé maliny, hladivý samet krému a čokoláda, kvalitní a skrze vyšší podíl kakaa nijak sladká, se dokázaly spojit ve vyrovnaný, široký a v příjemné harmonii dlouho odeznívající vjem. Je škoda, že podobná péče neprovázela přípravu předchozích partií této trochu smutné hry.
Pět set a sedmdesát korun bylo za takovéto představení české kuchyně mnoho. Pokud ti, kdož ji zavrhují pro její prý nezdravý, kalorický a nijak mimořádně chuťově zajímavý efekt, udělali svou zkušenost zde, chápu je. Jednu z možných bašt ukázky kvalit naší gastronomie jsem opouštěl s pocitem návštěvy místa pouze prostřední gastronomie. Ovšem oděné do hermelínu.

Value for Money: 6/10

+ noblesní vzhled sálu
- selekce prostoru na ten pro skupiny a pro individuální strávníky, kteří by měli být ošetřeni alespoň se stejným minimem péče a zájmu

Plzeňská restaurace v Obecním domě
Náměstí Republiky 5, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 222 002 770, +420 222 002 780, fax: +420 222 002 778
e-mail: info@obecnidum.cz, www.obecnidum.cz

  • Otevírací doba: Po–Ne 11.30-23.00
  • Počet míst: restaurace 300
  • Kuchyně: tradiční česká s podílem mezinárodní
  • Platební karty: všechny obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, němčina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Původ nabízených vín: Česká republika

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 7 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem: 45 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Uzený a marinovaný pstruh na ledovém salátě s medovou cibulkou 110 Kč
Hovězí vývar s játrovou rýží a zeleninou Julienne 75 Kč
Bramborové gnocchi s vepřovými nudličkami, brokolicí a smetanou 240 Kč
Kachna na staročeský způsob, červené zelí, houskové a bramborové knedlíky 380 Kč
Smažený talíř pana šéfkuchaře (květák, hermelín, řízek) 250 Kč
Grilované medailonky z vepřové panenky se smetanovo-šalotkovou omáčkou a divokou rýží 285 Kč
Grilovaný steak z norského lososa ochucený provensálským kořením, šťouchané brambory se smetanou 330 Kč
Smažený květák podávaný s tatarskou omáčkou a vařenými brambory 190 Kč
Kompozice čerstvých salátů a zeleniny s citronovo-medovým dresinkem 225 Kč
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem 110 Kč

CONTENT24

Výběr z nápojového lístku:
0,75 l Bohemia Brut Sekt 310 Kč
0,75 l Veltlínské zelené 280 Kč
0,75 l Rulandské modré 280 Kč
0,4 l Pilsner Urquell 45 Kč
0,4 l Velkopopovický Kozel 12° - tmavý 45 Kč
0,5 l Nealko pivo 45 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).