Menu Zavřít

Sliby nic nestojí. Putin hovoří o nových zbraních, průmysl má problém je vyrobit

9. 3. 2020
Autor: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ruský prezident Vladimir Putin se opakovaně chlubí nejmodernějšími zbraněmi, které mají dát největší zemi světa strategickou převahu nad potenciálními nepřáteli. V praxi se ale ukazuje, že stav ruské armády je ve skutečnosti mnohem horší, než například kondice amerických sil.

Hlava ruské federace tvrdí, že Rusko vyvinulo jedinečné útočné zbraně, jež mají udržet strategickou rovnováhu ve světě. „Nechceme proti nikomu bojovat. Ale budeme vytvářet takové podmínky, aby nikdo nechtěl zaútočit proti nám ,“ citovala jeho slova agentura AP., která se odvolává na ruskou agenturu TASS.

Putin opakovaně hovoří o nových hypersonických zbraních, které mají odradit protivníky. Výslovně zmínil americký protiraketový systém. „Nové systémy nejsou zásadní jen pro nás, ale také pro globální bezpečnost,“ dodal.

Ruský prezident zdůraznil, že nástupce Sovětského svazu je nyní napřed oproti ostatním protivníkům z hlediska nejmodernějších zbraní. Za posledních 20 let se jejich podíl na výzbroji ruské armády měl zvýšit z šesti na 70 procent.

Na konci roku 2019 měly být armádě dodány první raketové nosiče Avantgard, které dosahují hypersonických rychlostí. Podle ruských představitelů až 27 Mach. Americký ministr obrany Mark Esper v prosinci připustil, že Američané ve vývoji těchto typů raket zaostávají o několik let.

Ruský průmysl má problémy

Odborník na Rusko a postsovětský prostor Paul Goble ale v analýze pro americkou nadaci The Jamestown Foundation napsal, že ruský zbrojní průmysl má velké problémy s tím, aby Putinovy velkolepé sliby ohledně nových zbraňových systémů naplnil.

Ukazuje se to zejména na stavu výzbroje ruské armády. Například jediná ruská letadlová loď, přesněji těžký letadlový křižník - Admirál Kuzněcov - je neschopný plavby. Při jeho opravě v prosinci 2019 vypukl na jeho palubě požár. Do služby byla loď uvedena v roce 1991. Většinu času ale strávila v docích kvůli své nespolehlivosti. Pro srovnání, Spojené státy mají ve službě 11 letadlových lodí a dalších devět plavidel pro vrtulníky.

Poruchy lodí, raket i letadel

„Stav ruské armády začíná znepokojovat vojenské komentátory, kteří varují, že ruské lodě nemohou sloužit na moři, rakety nefungují a vojenská letadla mají pravidelně havárie. Přísliby Kremlu o nějaké nové armádní dominanci jsou nebezpečně mimo realitu,“ napsal Goble.

Putinovy výroky o nových zbraních mají spíše slovně zapůsobit na nepřátele, ale je nepravděpodobné, že tato taktika může šéfovi Kremlu vycházet dlouhodobě. Naopak se zvyšuje hrozba, že Rusko může podniknout strategicky neuvážené a riskantní kroky, míní Goble.

Například v oblasti použití jaderných zbraní, pokud se zapojí do vojenského konfliktu. Ruskému průmyslu navíc chybí vlastní vývoj v oblasti informačních technologií.


Výdaje na obranu podle International Institute for Strategic Studies (v mld. USD)

Spojené státy 685
Čína 181
Saúdská Arábie 78
Rusko 62
Indie 61

Zdroj: International
Institute for Strategic Studies/wikimedia.org


Výdaje na obranu jsou v absolutních číslech mezi Spojenými státy a Ruskem nesrovnatelné. Celkem se má vyčlenit z amerického rozpočtu pro období 1. října 2020 až 30. září 2021 934 miliard dolarů (včetně výdajů různých vládních agentur, jež se podílejí na národní bezpečnosti USA).

Rusko dává na obranu podle International Institute for Strategic Studies 62 miliard dolarů. Více utrácí Čína i Saúdská Arábie. Podle některých srovnání i Indie a Francie.

Zdroje: AP, TASS, jamestown.org

Dále čtěte:

Reakce na bílý rasismus. Symboly Konfederace musí zmizet ze všech základen mariňáků

Heckler a Koch bojuje o certifikaci civilních pušek. Jde o setiny milimetru

Tucet je jen začátek. Nových amerických helikoptér bude nad Českem více


z nebe. Aero Vodochody nutně potřebuje úspěch stroje L-39NG


opravy, modernizace. Na dodávce vrtulníků z USA se budou podílet
české státní podniky

Závod o největší tankové dělo: Německo a Francie chtějí mít vlastní superkanón

[mf-galerie
id="1262"]

EBF24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).