Menu Zavřít

Šéf Fedu: Ekonomika bude trpět tak dlouho, dokud lidé nebudou vědět, že je svět opět bezpečný

8. 7. 2020
Autor: ČTK/AP/Jacquelyn Marti

Podle šéfa amerického Federálního rezervního systému (Fed) Jeroma Powella jsou v tuto chvíli rychlost zotavení globálního hospodářství a jeho následný vývoj jen stěží odhadnutelné. Vše bude záviset na tom, za jak dlouho se podaří dostat pandemii pod kontrolu a kdy lidé uvěří, že se svět znovu vrátil do stavu, v jakém se nacházel ještě na přelomu roku.

S tím, že současná krize způsobená pandemií nebezpečného koronaviru bude jednou z nejvážnějších ekonomických recesí od třicátých let minulého století, souhlasí vesměs všichni přední analytici i šéfové významných finančních institucí. O poznání menší shoda už ale panuje ohledně toho, jak rychle se z ní lidstvu podaří vymanit.

Jedni předpovídají, že se tak stane v řádu měsíců, jiní jsou pro změnu toho názoru, že k zotavení budou zapotřebí spíše celé roky. Pak je tu ale ještě další, třetí skupina odborníků, kteří veřejně prohlašují, že zkrátka a dobře vůbec netuší. A přesně do té se řadí i sedmašedesátiletý Powell, současný předseda rady guvernérů amerického Fedu.

„Produkce a míra zaměstnanosti se nacházejí daleko pod úrovní z předpandemického období,“ cituje Powella zpravodajský server CNBC. „Cesta vpřed je neobyčejně nejistá a bude se odvíjet od toho, jak se nám podaří ten virus zvládnout.“

„Úplné zotavení je nepravděpodobné, pokud lidé nebudou přesvědčeni o tom, že je bezpečné se znovu zapojit do širokého spektra aktivit,“ říká s tím, že významný faktor sehraje rovněž to, jak dlouho budou vlády jednotlivých zemí skrze různá politicko-ekonomická opatření a úlevy svá hospodářství nadále podporovat.

Samotný Fed jde podle Powella v tomto ohledu příkladem: „V březnu jsme naši (základní) úrokovou sazbu snížili téměř na nulu a očekáváme, že na této úrovni zůstaneme do té doby, dokud nebudeme přesvědčeni o tom, že ekonomika tyto nedávné události vstřebala a je na cestě k maximální zaměstnanosti a cenové stabilitě. Následný vývoj budeme pečlivě monitorovat a jsme připraveni přizpůsobit naše plány tak, aby podporovaly námi stanovené cíle.“

Ještě není vyhráno

Na základě makroekonomických údajů vztažených k pátému měsíci tohoto roku vidí současný šéf Fedu pověstné světlo na konci tunelu. „Mnoho podniků otevírá své dveře, nabírání (nových lidí) se zrychluje, útraty se zvyšují. Zaměstnanost se v květnu posunula nahoru a také spotřebitelské výdaje se odrazily ode dna. Vstoupili jsme do důležité nové fáze, a stalo se tak dříve, než jsme očekávali,“ podotýká.

BRAND24

Na druhou stranu ale Powell zdůrazňuje, že minimálně ve Spojených státech amerických ještě koronavirus poslední slovo rozhodně neřekl. „I když je v případě ekonomické aktivity tento odraz vítaný, přináší s sebou zároveň nové výzvy – obzvláště pak potřebu držet virus pod kontrolou,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).