Menu Zavřít

Ropa zlevnila, benzin nikoli. Do hry se vrací fenomén Tank Ono

8. 1. 2019
Autor: čtk

Za poslední dva měsíce spadla cena ropy severomořského typu Brent z 75 na 58 dolarů za barel. Tedy o více než jednu pětinu. Jenže čeští motoristé platí za benzin i naftu pořád stejně. Velké značkové sítě čerpacích stanic stále drží cenu okolo 33 korun za litr. Výrazně šel s cenou dolů nízkonákladový řetězec Tank Ono, který dnes je až o pět korun na litru levnější než Benzina, Shell či MOL.

Tank Ono, nezávislý prodejce pohonných hmot vlastněný Jiřím a Petrem Ondrou, od počátku roku prodává litr nafty za 28,50 koruny a benzin po necelých 28 korunách. I tak na prodeji slušně vydělává.

„Zhruba korunu marže z prodeje máme. V současnosti nakupujeme od distributorů litr benzinu na 26,90 koruny a naftu za 27,50. Za tyto příznivé ceny nakupujeme už deset dní,“ řekl webu Euro.cz spoluvlastník firmy Tank Ono Jiří Ondra.

Vývoj ceny ropy Brent:


zdroj: tradingeconomics.com

Otázka zní – s jakou marží prodávají pohonné hmoty další velcí prodejci? Pokud nakupují za stejnou cenu jako Tank Ono, což lze předpokládat, tak na každém prodaném litru paliva vydělají až šest korun (po odečtení DPH necelých pět korun).

Jak uvádí internetový vyhledávač mbenzin.cz, velké řetězce nyní prodávají litr benzinu obvykle za 31,90 až 33,90 koruny za litr, v případě nafty je cena prakticky stejná. Vstřícnější jsou čerpací stanice pod značkou hypermarketů, které avizují ceny okolo 30 korun za litr.

Využíváte kvůli vysoké cenně pohonných hmot hromadnou dopravu?

Velcí prodejci pohonných hmot, které web Euro.cz oslovil (společnosti Benzina a Čepro/EuroOil), v požadovaném termínu na dotazy neodpověděli.

Podle zdrojů z pumpařského byznysu je leden neoblíbený měsíc, kdy lidé málo jezdí a tomu odpovídá nízký objem prodeje pohonných hmot. Čerpadláři si tak kompenzují nižší prodeje vyšší marží.

EBF24

Přesto se zdá být otázkou času, kdy některý z lídrů trhu skokově zlevní, a spustí tím lavinu snižování cen. Podobný scénář se odehrál například v březnu roku 2014, kdy s tříměsíčním zpožděním za pádem cen ropy zlevnil řetězec Shell - a konkurenční společnosti jej musely následovat.

Dále čtěte:

Kocovina po benzínovém mejdanu. Český trh je přesycen pumpami

E5 a B7. Na českých pumpách se objeví nové značení paliva

Nafta je po třech letech dražší než benzin. Zdražila na 33,77 koruny za litr

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).