Menu Zavřít

Rekordní zelené investice. Dotace půjdou i na veřejné budovy

18. 8. 2016
Autor: E15

Objem státních dotací na environmentální projekty dosáhne letos nového rekordu. Podporu z programu Nová zelená úsporám žádají projekty v souhrnné hodnotě více než 1,5 miliardy korun. Navzdory kritice půjdou peníze také na zateplení veřejných budov.

V aktuální třetí výzvě pro rodinné domy, která byla vyhlášena koncem loňského října, eviduje Státní fond životního prostředí 6548 žádostí o podporu za celkově 1,4 miliardy korun. Schválené byly dosud žádosti za více než miliardu. V rámci výzvy mohou obyvatelé žádat o spolufinancování ve výši do 50 procent nákladů na výměnu oken, dveří či zateplení domu.

Po loňském roce, kdy bylo přerozděleno 1,1 miliardy, je tedy už teď jisté, že dojde k rekordnímu čerpání z projektu Nová zelená úsporám.

Od letošního března program rozdává peníze také bytovým domům v Praze. „V aktuální výzvě pro bytové domy na území hlavního města evidujeme celkem 207 žádostí o podporu za 162 milionů korun,“ uvádí mluvčí Státního fondu životního prostředí České republiky Lucie Früblingová.

Peníze směřují v převážné většině na zateplení budov. Po doložení dokončení rekonstrukce může majitel nebo sdružení majitelů budovy získat dotaci ve výši 30 procent nákladů.

Pro stát až 85 procent

Peníze v programu se ke konci roku ještě navýší. O podporu totiž budou moci od 1. září do 20. prosince žádat také veřejné budovy. Stát na projekty využívající obnovitelné zdroje přispěje 40 procenty, zbytek doplatí žadatel. Kromě zateplení budou finance směřovat také na výměnu a renovaci oken a dveří, využití odpadního tepla či výměnu zdroje tepla pro vytápění.

„S podporou budov veřejného sektoru se v programu Nová zelená úsporám počítá od samého počátku, kdy vláda schválila první verzi dokumentace programu, podle které je program Nová zelená úsporám realizován. V současné době připravujeme podmínky podpory pro tento segment,“ říká Lucie Früblingová.

Plán podpořit veřejné budovy však kritizuje část odborníků. V případech, kde je nutné naplnit podmínku zvyšování energetických úspor o tři procenta ročně do roku 2020 u ústředních budov státní správy, totiž může podpora dosáhnout až 85 procent uznatelných nákladů. Právě tento údaj budí vášně.

Tři miliardy z povolenek

Podle aliance Šance pro budovy, která podporuje energeticky úsporné stavebnictví, by peníze z Nové zelené úsporám na rekonstrukci státních budov vůbec jít neměly. Podle kritiků se dokonce může stát, že veřejné budovy pohltí většinu peněz z projektu a na dotace pro soukromé byty a domy peníze nezbydou.

S výzvou na podporu veřejných budov nesouhlasí ani Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Uvedl, že pětaosmdesátiprocentní krytí považuje za velmi nadprůměrné. „Obecně není ze strany státu vhodné ubírat prostředky z motivačního programu namířeného na sektor domácností a směrovat je pro vlastní potřebu,“ konstatuje svaz v stanovisku.

EBF24

Program Zelená úsporám byl vyhlášen poprvé v roce 2009. Majitelé rodinných a bytových domů mohou své žádosti podávat až do konce roku 2021. Financování projektu zajišťují evropské fondy v kombinaci se státním příjmem z prodeje přebytečných emisních povolenek. Česko loni prodalo povolenky za téměř tři miliardy. Použití těchto peněz na environmentální projekty vyžaduje Brusel.


Čtěte také:

Zelená revoluce na obzoru

O „zelené“ dotace loni požádalo přes tři tisíce lidí

Ochrana životního prostředí? V Česku to stále není samozřejmost


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).