Menu Zavřít

Regulátoři, hejbejte se!

26. 12. 2018
Autor: Euro.cz

Když na finančních trzích předstíráte zájem o transakci XY, abyste tím vytvořili dojem, že o XY je větší zájem, než ve skutečnosti je, je to zločin. Ale co když to dělá sama burza?

Rozkošná historka z roku 2016 vyplula na světlo boží díky deníku New York Post. To samo o sobě je pozoruhodné, poněvadž NYPost se obvykle věnuje pitomostem, ale to zde není podstatné.

Před zhruba osmi sty dny, v listopadu 2016, se rozmýšlel Evan Spiegel, na kterou burzu by nejlépe uvedl svoji firmu Snapchat (od té doby již jen Snap). V rámci průzkumu se byl samozřejmě podívat i na NYSE.

Hlavní objem obchodování newyorské burzy probíhá v nevzhledném komplexu budov ve městě Mahwah v sousedním státu New Jersey, kde NYSE soustřeďuje svá data. Kromě toho však burza dál obývá svůj proslulý palác na Wall Street 11 - a právě tam šéfové NYSE Spiegela pozvali.

Je to logické: na rozdíl od pouhého šumění newjerseyských počítačů tam na parketu pobíhají desítky či stovky obchodníků, gestikulují, vykřikují „sell“ či „buy“ a chovají se všelijak dramaticky. Působí dojmem, že se tam tvoří dějiny. To je též jejich hlavním účelem.

Spiegel měl podle NYPost mezi řečí prohodit, že mu velký prostor parketu připadá prázdný, jako by se tam nic moc nedělo. Zaslechl to tehdejší prezident burzy, jistý Thomas Farley, a promptně nařídil svým podřízeným z regulačního oddělení, aby vylezli z kanceláří na parket, aby vytvořili dojem většího pracovního nasazení a vůbec náruživější tvorby řečených dějin.

Ačkoli kancelářští pracovníci burzy vypadali na parketu spíš jako na koktejlovém večírku než jako tradeři s pěnou u úst, Franleyho fígl zjevně zafungoval. Spiegel si pro IPO Snapu nakonec vybral právě newyorskou burzu.

Pikantní je, že když totéž uděláte vy (například tak, že na burze předstíráte zájem o určitou transakci, ale nehodláte ji skutečně provést, jen chcete vyvolat dojem, že je o řečenou transakci obecně větší zájem, než ve skutečnosti je), bude se to jmenovat spoofing a vás čeká pokuta, případně žalář.

EBF24

A kdo že to pozná a dokáže vám to? Inu, ti, kteří dohlížejí na správný chod burzy - konkrétně lidé z regulačního oddělení. Právě ti, kdo před dvěma lety vyvolávali mylný dojem, že na jejich burze je větší cvrkot, než jaký ve skutečnosti byl. Kruh se uzavřel.

Čtěte komentáře Daniela Deyla:

Poslední muž starého světa

Tento článek škodí zdraví

Nepovedený Erdogambit

Když se kradou volby

Elon Musk: hra s větry a ohněm

Varufakisova chvíle slávy

Trumpův íránský gambit

Tesla: každý týden jobovka

Jak Uber a Lyft komplikují dopravu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).