Menu Zavřít

Reaktor v Bádensku končí. Zelení slaví, místní ale budou odebírat elektřinu z francouzských bloků

1. 1. 2020
Autor: Profimedia.cz

Od začátku roku 2020 je v Německu v provozu posledních šest jaderných reaktorů. Na Silvestra se odpojil blok číslo dvě v elektrárně Philippsburg v Bádensku-Württembersku. I když místní zelení politici konec jádra v zemi vítají, průmyslová země bude muset dovážet více elektřiny ze zahraničí. V tomto případě z Francie, jež ze 70 procent vyrábí elektřinu z jádra.

Ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, jež sousedí s Francií, se poslední den roku 2019 odpojil druhý blok jaderné elektrárny Philippsburg. Měl instalovaný výkon 1,4 GW a do sítě dodával elektřinu od roku 1985. V provozu tak v Německu zůstává posledních šest reaktorů.

„Jaderná energie je rizikovou technologií. Proto jsem rád, že můžeme odpojit další jaderný blok,“ pochvaluje si konec provozu ministr životního prostředí Bádenska-Württemberska Franz Untersteller ze strany Zelení.

I když druhý blok elektrárny pokrýval spotřebu ve třetí nejlidnatější zemi Německa ze 13 procent, Untersteller se neobává nedostatku energie. Tvrdí, že se musí zvýšit podíl obnovitelných zdrojů.

Průmyslový region nicméně bude muset elektřinu ve vyšší míře dovážet. Nejen z jiných částí Německa, ale především ze sousední Francie, jež ve svém energetickém mixu ze 70 procent spoléhá právě na jádro.


Bod zlomu: dánský Ørsted staví pro Němce první větrný park bez státní pomoci

Výstavba větrného parku, ilustrační foto


Na tento paradox upozornil ve svém komentáři německý deník Die Welt. I když se jedná o jeden z nejbohatších a nejúspěšnějších koutů Německa, nebude energeticky soběstačný.

Centrum pro výzkum solární a vodní energie v Bádensku-Württembersku konstatovalo, že do roku 2025 by mělo mít Německo zaručeno dostatek energie, ale jen za cenu dovozu ze sousedních zemí, zejména z Francie a Polska. Zatímco Francie má v EU nejvyšší podíl jaderné energie, v případě Polska to je uhlí.

Německá politika Energiewende, která prosazuje obnovitelné zdroje, je podle vás:

  • Úspěšná
    7 %
  • Spíše úspěšná
    0 %
  • Spíše neúspěšná
    20 %
  • Neúspěšná
    73 %

Dále čtěte:

Zelená utopie: vodík pro německý průmysl mají vyrábět obnovitelné zdroje o výkonu 100 gigawattů

Větrné turbíny mohou vyrobit mnohem více elektřiny, než lidstvo spotřebuje

Rakousko blokuje 40 miliard na výzkum jádra v EU

Výstavba větrných turbín v Německu vázne. Ministři se hádají, kdo za to může

BRAND24

 Německý ministr hospodářství Peter Altmaier

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).