Menu Zavřít

Rakouská Raiffeisen Bank se zbavuje zaměstnanců. Propouštění doprovázejí dramatické scény

28. 6. 2019
Autor: Profimedia.cz

Podobně jako jiné velké bankovní skupiny, zahájila také rakouská Raiffeisen Bank International (RBI) reorganizaci své struktury, která zahrnuje i propouštění. Podle listu Der Standard se má týkat zhruba 200 lidí, přičemž prvních 50 už bylo postaveno „mimo službu“, a to poněkud vypjatým způsobem. Tuzemské Raiffeisenbank se reorganizace netýká.

Mezi zaměstnanci RBI vzbudil postup banky nevoli. Der Standard uvádí, že proces propouštění zaměstnanců připomínal scény z amerických filmů. Pracovníci z IT oddělení byli postupně informováni, že přišli o práci, a postavení „mimo službu“. K pracovnímu stolu se přitom vraceli s doprovodem, který jim dovolil zhruba 20 minut na sbalení věcí – poté museli odejít.

Dotklo se to asi padesáti IT pracovníků, kteří pracují v centrále ve Vídni a na dalších dvou místech. Jestliže si nenajdou v rámci koncernu RBI práci během šesti týdnů, dostanou výpovědi. Celá akce je součástí rozsáhlejšího plánu reorganizace firmy, který se nazývá Tom Tom a má vést k „optimalizaci“ centrály. Celkově se má reorganizace podle Standardu dotknout zhruba dvou stovek lidí.

CONTENT24

Využili jste někdy služeb Raiffeisenbank?

RBI tak stejně jako ostatní banky v regionu přechází na tzv. agilní řízení, což má být zpružnění a zefektivnění chodu bank, které se mají přeměnit z byrokratických molochů na moderní banky založené na IT. Jedná se rovněž o snižování nákladů. Tuzemská Raiffeisenbank ústy mluvčího Tomáše Zaorala webu Euro.cz sdělila, že celá věc se týká výhradně mateřské firmy RBI.

Reorganizace přichází v době, kdy RBI dosahuje rekordních výsledků. Za rok 2018 vykázala zisk 1,4 miliardy eur po zdanění. RBI je patnáctý největší bankovní ústav v Evropě podle aktiv, má asi 16 milionů klientů a zaměstnává asi 47 tisíc lidí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).