Menu Zavřít

Proti inflaci zbrojí Češi zlatem. Podle průzkumu agentury Median do něj investuje každý čtvrtý

21. 3. 2023
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Depositphotos
  • Češi si oblíbili investice do zlata. Tuto formu zhodnocení volí téměř čtvrtina dotazovaných, nejmenší zájem je o kryptoměny
  • Vyplývá to z průzkumu agentury Median. Podle ní hledá vhodný způsob zúročení svých peněz valná většina lidí
  • Investování se Češi nebojí ani během krize, část z nich je letos odhodlaná uvolnit tímto směrem větší finanční obnos než v minulém roce

Inflace, která v loňském roce dle Českého statistického úřadu činila v průměru 15,1 procenta, byla druhou největší od vzniku samostatné republiky a kromě cen se negativně podepsala i na efektivitě spoření. Pouze 12 procent Čechů si je momentálně jisto tím, jak znehodnocení úspor řešit. Vyplývá to z průzkumu, který agentura Median dělala pro společnost Golden Gate zabývající se investicemi do zlata.

O tom, jak se svými penězi v současné době naložit, přitom přemýšlí hned dvě třetiny z dvou tisíc respondentů. Ti jsou, jak se ukazuje, nejvíce nakloněni právě možnosti uložení peněz do investičního zlata, jehož hodnota zkraje týdne poprvé po více než roce překonala psychologickou hranici dvou tisíc dolarů za troyskou unci. Činí tak hned 24 procent z nich.

Nejistá doba žene cenu zlata opět vzhůru. Na překonání dosavadních rekordů to ale stačit nebude, myslí si analytik Bečvář
Přečtěte si také:

Nejistá doba žene cenu zlata opět vzhůru. Na překonání dosavadních rekordů to ale stačit nebude, myslí si analytik Bečvář

„Zájem o nákup zlata v Česku každým rokem roste o desítky procent,“ uvádí manažer péče o klienty Golden Gate Pavel Řihák s tím, že tržby společnosti se oproti loňsku zvýšily téměř o čtvrtinu. „V minulém roce jsme prodali tři tuny zlata a za poslední dekádu už 14,“ dodává.

Nebezpečí pro úspory

Že má inflace negativní vliv na úspory, vnímá většina dotazovaných, přičemž chuť investovat lidi, zdá se, neopouští ani během krize. A tak zatímco necelá polovina Čechů by investovala stejnou měrou jako před rokem, dalších sedmadvacet procent spotřebitelů je ochotno tuto částku letos dokonce navýšit. „Většina lidí si zjišťuje informace o tom, jak správně investovat. Investiční zlato je v hledáčku Čechů na předních místech, ale přemýšlí i o dalších investičních produktech, což je z hlediska diverzifikace při investování velmi důležité,“ podotýká Řihák.

Ostatně, vysoký zájem je dle průzkumu také o termínovaný vklad, který by volilo 21 procent dotazovaných, o dva procentní body nižší je pak zájem o realitní fondy. Na ty investiční by pak vsadilo 17 procent lidí, tedy stejně jako těch, jež věří akciím a dluhopisům. 

Jakým způsobem se snažíte bojovat s aktuální inflací?

Jako nejméně efektivní se Čechům zdají být kryptoměny, kam by své peníze uložilo jen sedm procent spotřebitelů, o nepatrně více příznivců má penzijní připojištění spolu se stavebním spořením. Oběma těmto možnostem však věří méně než deset procent zúčastněných. Co se týče klasických spořicích účtů v bance, ty i přes vysokou inflaci stále volí 11 procent lidí.

BRAND24

Jednoduché a téměř bez rizika

Na investicích do zlata Češi dle průzkumu nejvíce oceňují možnost vkládat své finance postupně, kdy drahý kov nakupují libovolně po menších částkách. Čtvrtina z nich pak ve zlatu spatřuje nízké riziko, celý proces navíc považuje za jednoduchý a snadno pochopitelný. 

„Oblibu investic a spoření do drahých kovů dokazuje i růst počtu klientů Komoditního účtu od Golden Gate, který umožňuje pravidelné spoření do fyzického zlata a stříbra a dnes má už desítky tisíc klientů,“ uzavírá Řihák.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).