Menu Zavřít

Poučení z kauzy Čepro. Krejčířova metoda by dnes narazila na překážky

30. 6. 2018
Autor: čtk

Nechybělo mnoho a nájezdníci okolo Radovana Krejčíře mohli ovládnout státem vlastněného distributora benzinu a nafty.

Nabízí se otázka, co je horší. Jestli skutečnost, že se vás kriminální struktury pokusí okrást o tři miliardy korun, nebo to, že po čtrnácti letech stále musíte docházet k soudu a dokola vysvětlovat, že jste se stali obětí podvodného spiknutí. Dávné kauzy pronásledují státem vlastněného distributora pohonných hmot Čepro dodnes.

Hlavní dějství celého dramatu se odehrálo již v roce 2004. V hlavních rolích zde vystupují nájezdník Radovan Krejčíř, bývalý generální ředitel Čepra Tomáš Kadlec a obchodní ředitel Martin Pechan. Vedlejší roli zde odehrál i bývalý premiér Stanislav Gross či exprezident Václav Klaus, jehož amnestie zachránila část aktérů před pobytem za mřížemi.

K jistému posunu došlo až v letošním roce. Soud v únoru zamítl návrh na insolvenci Čepra podaný právníkem Vladimírem Bartošem. O měsíc později soud - zatím nepravomocně - odsoudil ke čtyřem letům vězení bývalé top manažery Čepra Tomáše Kadlece a Alexandra Houšku. A jen o pár dní později Vrchní soud v Praze potvrdil 15letý trest odnětí svobody pro Radovana Krejčíře.

Poslední zmíněný rozsudek přináší určitou naději, že se všechny kauzy podaří v dohledné době uzavřít. „Jedná se o průlomové rozhodnutí a začátek konce historických kauz, které společnost Čepro zatěžují déle než 15 let,“ poznamenal k verdiktu soudu generální ředitel Čepra Jan Duspěva.

Selhání Grossova chráněnce

Na počátku celého příběhu jsou pochybné obchody společností Bena a Tukový průmysl s pohonnými hmotami. Stát na nezaplacených daních přišel o téměř tři miliardy korun. Někdy v roce 2002 dostal jeden z podvodníků „geniální“ nápad: budeme tvrdit, že naše pohonné hmoty stále leží ve skladech Čepra. Ať nám je státem vlastněný podnik vydá!

Fiktivní pohledávka za 2,6 miliard korun přitáhla pozornost ještě větších drsňáků z prostředí organizovaného zločinu. V roce 2003 do hry vstupuje firma Venturon Investment spojená s Radovanem Krejčířem. Kauza se v březnu 2004 dostala před soud, jenže za Čepro se k jednání nikdo nedostavil. Soudní obsílky ke správným lidem nedoputovaly.

Jak se to mohlo stát? Krejčířův člověk přesvědčil zaměstnankyni podatelny v Čepru Ivanu Skopcovou, aby soudní obsílky sebrala a odnesla z budovy. Tato část kauzy je důkladně popsána v knihách novináře Jaroslava Kmenty i ve filmu Gansgter Ka. Teprve zásah policie v Čepru přinesl zvrat v příběhu, který směřoval k třímiliardové škodě a možná až ke ztrátě státní kontroly nad strategicky důležitou oblastí přepravy a skladování pohonných hmot.


Přečtěte si: Jak ukrást firmu?

ilustrační foto


Část viny na celé kauze má i tehdejší vláda sociálnědemokratického premiéra Stanislava Grosse. Právě on dosadil svého chráněnce Tomáše Kadlece do vedení Čepra. Bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu Kadlec novou funkci evidentně nezvládal, a navíc se zapojil do pochybných obchodů. Nevýhodné transakce s firmou Czech Energospace připravily Čepro o 262 milionů korun. Tuto škodu mají podle - zatím nepravomocného - rozhodnutí soudu z letošního března Kadlec spolu se svým bývalým podřízeným Alexandrem Houškou uhradit.

Kauzy se protahují vinou obstrukcí ze strany nájezdníků a exmanažerů. „Je to podobné, jako kdyby si host objednal v restauraci oběd a pak odmítal zaplatit účet proto, že čas na účtence neodpovídá času na jeho hodinkách. Nakonec ho zaplatí, ale zaměstná tím veškerý personál na celé odpoledne,“ glosuje svou osobní zkušenost právník Jaromír Císař, který společnost Čepro zastupuje.

Za mřížemi v Kokstadu

Hlavní viník celé kauzy Radovan Krejčíř dopadl neslavně. Před více než dvěma lety jej jihoafrický soud poslal kvůli únosu, pokusu o vraždu a obchodování s drogami na 35 let do vězení. Letos v březnu konečně padl verdikt i v Česku - Vrchní soud v Praze potvrdil 15letý trest. Krejčíř dodnes zůstává za mřížemi v Kokstadu, jihoafrické věznici pro nejnebezpečnější zločince.

„Kdokoliv, kdo by chtěl,Krejčířovu metodu‘ krok po kroku zopakovat, dnes naštěstí narazí na mnohem větší překážky v podobě technického pokroku a vývoje legislativního prostředí. Organizátoři podvodu ale použili i některé právní kličky, se kterými se může běžný český podnikatel setkat u svých obchodních partnerů i v současnosti,“ dodává na závěr Jaromír Císař.

Dále čtěte:

Tři fáze všeho. Jak se Rusko chová ke svým oligarchům?

Prosperita rodu Kurků. Do vedení holdingu nastoupila už třetí generace

Dlouhé, dlouhé peníze. Jen slavné jméno dětem miliardářů nestačí

Odchovanci OKD. Otava chystá investice za dvě miliardy

EBF24

Letitá tradice ruky šátralky. Nepřátelské přebírání firem je v Česku oblíbenou strategií

 Lovochemie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).