Menu Zavřít

Polský obrat: větrné elektrárny původně omezovali, teď je chtějí podpořit

8. 7. 2020
Autor: Martin Pinkas/Euro

Odklon od uhelných zdrojů, dominujících energetickým mixům po dlouhé dekády, pokračuje. Novým favoritem jsou různé formy obnovitelných zdrojů – fotovoltaika, vodní nebo větrné elektrárny. A na tento trend začínají slyšet i uhelní Poláci, kteří ještě před pěti lety záměrně omezovali výstavbu větrných elektráren a blokovali tak větší rozšíření čistých energetických zdrojů.

Polský energetický mix je jedním z nejvíce závislých na uhlí – z celkového objemu bylo v roce 2019 73,4 procent elektřiny vyprodukováno v uhelných elektrárnách – v Evropské unii více spoléhá na uhelné zdroje jen Estonsko. Na uhelný průmysl, od těžby po spalování, je tak v Polsku navázáno velký počet pracovních míst, i proto se zřejmě Varšava rychlejšímu přechodu tak dlouho bránila.

Například v roce 2016 tehdy staronová vláda pravicové strany Právo a Spravedlnost (PiS) prosadila zákon, který značně omezil výstavbu nových větrných elektráren. Polská vláda se inspirovala v německém Bavorsku a zavedla restrikce, které zakazovaly stavět větrné turbíny do vzdálenosti desetinásobku výšky dané turbíny, zavedla na výnosy daně a stanovila povinnost auditů. Zároveň vláda označovala obnovitelné zdroje za „nestálé“. Dlouho se tak zdálo, že se Polsko ubrání světovým trendům a nenechá se svést ze své uhelné stezky.

Nicméně do hry vstoupily plány členských zemí Evropské unie na „zezelenění“ evropského průmyslu a s tím i tučný obnos peněz, který by náležel Polsku jako velké a „znečištěné“ zemi. Vláda Mateusze Morawieckiho obrátila a na začátku letošního roku uveřejnila návrh zákona, který by měl pobřežní větrné elektrárny podporovat. Přičemž za celých pět let vlády se PiS vyhýbal zvláštnímu zacházení s některým typem obnovitelných zdrojů – nyní spoléhá na to, že by offshore větrné elektrárny mohly do roku 2027 produkovat až 10 GW za rok.

Vládní návrh zákona vítají i zástupci průmyslu, jmenovitě Michał Kołodziejczyk, ředitel polského Equinoru, která se podílí na výstavbě tří projektu u polských břehů. „Je to důležitý milník pro rozvoj offshore větrných elektráren v Polsku. Navrhovaná řešení jsou opodstatnitelná a vytváří realistický rámec pro rozvoj a výstavbu větrných elektráren v Polsku,“ okomentoval návrh Kołodziejczyk.

Polsko podporou větrných elektráren směřuje ke stanoveným cílům Evropské unie. Do roku 2030 by 32 procent spotřebované elektřiny v EU mělo pocházet z obnovitelných zdrojů. „Jako Polsko nikdy nemůžeme dosáhnout cílů, které jsou stanoveny v Pařížské dohodě, jen pomocí pevninských obnovitelných zdrojů. Musíme se více zaměřit na offshore,“ říká Marek Roszak, šéf pro střední a východní Evropu ve společnosti Der Norske Veritas.

MMF24

I Janusz Gajowiecki z polské Asociace pro větrnou energetiku doufá, že tento krok konzervativní polské vlády pomůže posunout odvětví obnovitelných zdrojů trochu kupředu. „Potřebujeme udělat první krok vpřed a ukázat, že to funguje,“ říká o podpoře Gajowiecki.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).