Menu Zavřít

Pojistný trh letos neporoste výrazněji, až v roce 2011

24. 3. 2010
Autor: profit

Pojistný trh v tuzemsku neporoste letos výrazněji než v roce 2009, kdy vykázal nárůst o 2,3 procenta. Pojišťovnictví na rozdíl od ostatních odvětví reaguje na aktuální ekonomickou situaci s mírným zpožděním.

Autor: Martin Siebert

„Nečekáme, že růstová tendence celkového předepsaného pojistného na domácím trhu bude letos vykazovat výraznější dynamiku než v roce 2009. Celkový obrat k citelně vyššímu růstu můžeme předpokládat až v průběhu roku 2011,“ uvedl výkonný ředitel České asociace pojišťoven (ČAP) Tomáš Síkora.

CONTENT24

Průměrná nezaměstnanost se podle něj proti loňsku pravděpodobně ještě zvýší, proto bude v letošním roce úspěchem, pokud v rámci životního pojištění trh neklesne. „Naopak snad lepších výsledků v roce 2010 spíše dosáhnou domácí podniky, které by mohly stabilizovat oblast majetkových pojištění,“ dodal Síkora.

Předepsané pojistné 31 členských pojišťoven asociace dosáhlo loni 139,9 miliardy Kč. Počet smluv pojišťoven překročil 25 milionů, což představuje meziroční nárůst o 5,7 procenta. Životní pojištění loni stouplo o 5,1 procenta a neživotní o 0,6 procenta. ČAP sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).